Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tove Bergman, ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.
Tove Bergman, ordförande i Barn- och ungdomsnämnden. Foto: Michaela Enered/Sveriges Radio.
Lyssna
(3:01 min)
Tove Bergman (MP): Jättebra att elever med olika bakgrund möts
Publicerat fredag 9 februari kl 17.31

Barn- och utbildningsförvaltningen i Halmstad har ett förslag om att flytta ut elever från Andersbergsskolan för att öka integrationen. Ett bra förslag tycker Tove Bergman (MP).

– Det här är en del av att vi ser över hela vår skolorganisation i kommunen, säger Tove Bergman (MP) som är ordförande i Barn- och ungsdomsnämnden. 

Med tanke på de nya nationella styrdokumenten har man beslutat att ändra alla skolor så de antingen är årskurs F-3 eller F-6, och inte F-5.

– Det är anledningen till att vi tittar på Andersbergsskolan, men även Snöstorpsskolan som också har F-5, säger Tove Bergman.

Så det har inget med integration att göra? 

– Jo, detta är bakgrunden till att vi diskuterar en förändring. Sen finns det argument för och emot med F-3 på Andersberg och F-6 på Andersberg. Och där kommer tankarna med att elever från olika bostadsområden och med olika bakgrund ska mötas i en gemensam skola. 

Vad tycker du  om förvaltningens förslag? 

– Jag tycker det är jättebra att vi försöker hitta olika lösningar så att elever med olika bakgrund kan mötas på samma skola.

Det handlar om att ändra skolorna på Andersberg och Snöstorp till F-3-skolor för att sedan skapa två skolor som har årskurs 4-9. Där är tanken att elever från olika områden ska mötas. 

– Förvaltningens förslag är att den ena enheten hamnar på Snöstorp, och den andra på Fyllinge, säger Tove Bergman. 

Varför funkar det inte att ha den skolan på Andersberg? 

– Helt enkelt för att vi har brist på mark, och då finns det helt enkelt inte plats på Andersberg för att bygga en skola där eleverna möts.

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".