Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler tågstopp i Halland föreslås

Publicerat lördag 8 oktober 2005 kl 10.45

Öresundstågen genom Halland kommer att stanna både i Åsa och Väröbacka men inte i Frillesås, åtminstone inte till att börja med. Detta om den konsult som har utrett frågan får bestämma.

I den rapport som Hallandstrafiken nu har skickat ut för granskning så har konsulten räknat på olika varianter på att låta tågen stanna på nya platser mellan Kungsbacka och Varberg.

Slutsatsen blir att till att börja med blir det nog bäst att de nya tåg som Hallandstrafiken har köpt in får stanna i Åsa och Väröbacka, utöver de stationer som finns i dag.

Åsa och Väröbacka får i så fall ungefär ett tåg varannan timme i högtrafik, något som skulle ge såpass många nya resenärer så att man måste köpa in ytterligare ett nytt tågsätt. Men på plussidan finns att pendlare till och från Åsa-området och Ringhals å Värö bruk kan spara mycket tid, och då blir det samhällsekonomiskt den bästa lösningen.

Man kan också tänka sig att köpa in ytterligare ett tågsätt. Då blir det möjligt att köra tätare trafik mellan Varberg och Göteborg, nämligen ett tåg i timmen i högtrafik och dessutom nya tåg på helgerna.

Den varianten kan bli samhällsekonomiskt lönsam om tågen också stannar i Frillesås. Då får man ännu fler resenärer och kan också spara in på de bussar som i dag går Varberg - Frillesås - Kungsbacka.

Hallandstrafikens ägare kommunerna får nu fundera på om de är beredda att betala för ytterligare nya tåg och om de kan acceptera några minuters extra restider mot Göteborg.

Bruno Andersson på Hallandstrafiken säger att i praktiken handlar det om att ta ställning till hela paketet inklusive Frillesås. Den dag som några tåg stannar i Åsa och Väröbacka så kommer folk snabbt att kräva mera trafik och den utvecklingen kan bli svår att stoppa.

De nya tågen sätts in efter nyår, men att bygga nya stationer tar tid. Så till att börja med rullar tågen Åsa och Väröbacka förbi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".