Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

JK underkänner många advokaträkningar

Publicerat onsdag 12 oktober 2005 kl 08.00

Det har blivit svårare för advokater att få igenom dyra kostnadsräkningar. Sedan justitiekanslern i våras tog över ansvaret för granskningen av räkningarna har myndigheten klagat på advokatnotor som lämnats in i 13 rättsfall och i de fall som avgjorts har JK fått rätt. En av de advokater som fått betala tillbaka stora summor pengar är Lars Cronqvist i Halmstad.

Kostnaderna för rättshjälp ökar dramatiskt

En av de advokater som fått betala tillbaka stora summor pengar är Lars Cronqvist i Halmstad. Han borde enligt JK ha klarat av sina mål snabbare.

– Jag menar att då hade jag inte haft möjlighet att tillvarata min klients rätt på samma sätt om jag bara skulle ha lagt ner den tid som JK har ansett hade varit tillräcklig, säger han.

Hovrätten höll med JK
Men hovrätten, som är avgörande instans, gick på justitiekanslerns linje. I stället för att få betalt för 205 arbetade timmar fick advokat Lars Cronqvist ersättning för 150.

Mönstret är detsamma i nästan samtliga de 13 fall där JK klagat på advokaternas kostnadsräkningar, visar en genomgång som Ekot har gjort. Advokaterna lägger ner mer tid än vad som är befogat, enligt JK, som hittills har fått rätt i de fall som har avgjorts.

– Vi försöker att bedöma om det är skäligt att lägga ner så mycket arbete som advokaten har gjort, säger Britt-Mari Lundberg, byråchef hos justitiekanslern.

Men är JK bättre på att bedöma hur mycket tid som behövs än vad advokaterna själva är?

– Vi får göra en allmän bedömning utifrån det material vi har och det är också viktigt för oss att titta på hur advokaten i sin kostnadsräkning har motiverat det arbete han eller hon har lagt ner, säger Britt-Mari Lundberg.

Ökade kostnader oroade
Det var i april som JK tog över ansvaret för granskningen av all rättshjälp från Domstolsverket. Regeringen såg att kostnaderna för rättshjälp ökat dramatiskt och begärde en hårdare granskning.

Hittills har JK gått igenom omkring 1 200 ärenden och man har klagat i långt fler fall än Domstolsverket, 40 på ett halvår istället för omkring 20 årligen.

Advokatsamfundet har tidigare varnat för att rättssäkerheten hotas om advokater inte får lägga ner den tid som de tycker är rimlig på sina klienter. Det håller advokat Lars Cronqvist i Halmstad med om.

– Kan man inte lägga ner den tiden anser jag att det blir ett sämre försvar totalt sett för klienten, säger han.

Motiveringarna måste förbättras
Men enligt Britt-Mari Lundberg hos JK måste advokaterna bli bättre på att motivera vad de har gjort med sin arbetstid. I dag är många kostnadsräkningar allmänt hållna och saknar viktiga uppgifter.

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att advokaten lägger ner tyid på att hjälpa sin klient. Det är en mycket viktig rättssäkerhetsfråga. Vi tycker inte att vi klagar på ett sätt som går ut över klienten, säger Britt-Mari Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".