Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

E6:an avstängd på grund av tankbilsbrand

Publicerat måndag 21 november 2005 kl 09.15
Olycksplatsen vid Heberg (foto:Henrik Oscarsson, SR Halland).

En person omkom, flera personer skadades och trafiken blockerades när en tankbil med släp fattade eld på E6:an vid halvniotiden på måndagsförmiddagen. Olyckan inträffade i höjd med Heberg, några kilometer söder om Falkenberg.

Hur olyckan gick till är fortfarande okänt. Enligt polis och räddningstjänst var flera fordon inblandade. Tankbilschauffören omkom och fyra personer har förts till sjukhusen i Halmstad och Varberg.

Tåg- och biltrafik stoppad
Vid olyckan välte tankbilen och fattade eld mitt på motorvägsbron över gamla E6:an vid Heberg. På grund av branden och explosionsrisken stängdes såväl E6:an och gamla E6:an som järnvägstrafiken på Västkustbanan av.
Räddningstjänsten satte in styrkor från både Falkenberg och omkringliggande kommuner. Vid halvelvatiden bedömde räddningschef Hans Reschke i Falkenberg att branden var under kontroll:
-Det är en del småbränder som tenderar att återantändas mot varma metalldelar som fortfarande bekämpas.
Tankbilen var lastad med lösningsmedlet isobutyraldehyd. Ämnet är brandfarligt och bildar explosiva gaser.
-I slutna utrymmen kan explosion uppstå, fortsätter räddningschef Hans Reschke. Riskområdet vid en sådan explosion är mellan 50 och 75 meter. Såsom tankbilen nu hamnat utgör den alltså ingen risk för omkringliggande byggnader.
Ämnet är också måttligt hälsofarligt i gasform och ger endast upphov till retningar i hals och på slemihinnor. Även miljöpåverkan är måttlig.

Presskonferens 12.00
-Nu avvakter vår personal på plats en kylning av tankbilen, säger Hans Reschke. Experter från vägverket och banverket ska nu göra bedömningar av skador på vägar och järnväg. Dessutom har experter på det aktuella ämnet kallats in.
Trafiken kommer sannolikt att påverkas hela dagen av släckning- och bärgningsarbete. Polis är plats och dirigerar om biltrafiken. Tågen har tillsvidare ersatts med bussar mellan Halmstad och Falkenberg.
Mer information lämnas vid en presskonferens klockan 12 och uppgifterna uppdateras hela tiden i P4 Radio Halland och här på webben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".