Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljökrav på Stora Enso

Publicerat måndag 21 november 2005 kl 17.38

Stora Enso Hylte ska innan nästa år är slut ha installerat bättre kväverening på två värmepannor. Det har miljödomstolen beslutat i en ny dom. Sammantaget väntas utsläppen av kväveoxider från bruket minska med omkring tio procent.

Stora Enso måste också undersöka bättre hur det egna avloppsvattnet påverkar Nissan, sedan fiskar fått leverpåverkan när de simmade i brukets avloppsvatten.

Redan för sex år sen fick bruket tillstånd att öka sin produktion stegvis, ytterligare en ökning släpptes fram för fyra år sen. I en ny dom från miljödomstolen avgörs en del av de frågor som då sköts på framtiden.

Domstolen slår nu fast att bruket får nästa år på sig att installera en ny teknik som kallas SNCR och som sammantaget ska leda till att utsläppen av kväveoxider från bruket minskar med nånstans runt tio procent.

Den nya tekniken tar egentligen bort mer kväveoxider än så, men man tänker samtidigt att gå över mer till biobränsle och i stället använda mindre av den fossila naturgasen, och det äter upp en del av den förbättring som den nya tekniken ger.

En annan sak som också slås fast nu är att Stora Enso måste undersöka bättre hur växter och djur påverkas av avloppet. När man tidigare lät regnbågslax simma i brukets avloppsvatten så tydde resultatet på att fiskarnas leverfunktion blev störd. Visserligen hittade man inte nåt liknande på abborrar som fångades direkt i Nissan, men saken måste ändå undersökas bättre, så först om ungefär två år tänker miljödomstolen bestämma definitivt hur mycket övergödande närsalter och annat som får släppas ut i avloppet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".