Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i Kronåsens industriområde med kraftig rökutveckling som följd.
(Publicerat idag kl 15.48)

Ny kraftledning ska säkra strömförsörjningen

Publicerat tisdag 22 november 2005 kl 10.44

En ny kraftledning planeras i Laholms kommuns sydöstra hörn. Ledningen kommer att gå genom ett område i trakten av Sjöalt som är av riksintresse för naturvården och ingår Laholms kommuns naturvårdsprogram. Nu presenteras olika möjligheter att dra den nya kraftledningen genom området.

E.on, före detta Sydkraft, har svårt att klara en säker strömförsörjning till Örkelljunga-Åsljunga-området, som idag får elektricitet från Knäred via två av landets äldsta kraftledningar, byggda 1906. Dom kräver årligen omfattande, dyra reparationer, och därför vill E.on bygga en ny kraftledning från, någonstans i trakterna av Hällede och Lycket i Laholms kommuns allra sydostligaste hörn, och ner mot Örkelljunga.

Det ska blir en dubbel 130 kilovoltsledning, som ska hänga gemensamt i 25 till 30 meter höga stolpar, i en 43 meter bred skogsgata.

Området som den nya kraftledningen är tänkt att passera är av riksintresse för friluftslivet, och en del av området på hallands ås nordsluttning vid Sjöaltesjön ingår i Laholms kommuns naturvårdsprogram, och här går till exempel Vandringsleden Kust till kustleden.

Det finns också bostadshus i lite mer samlade bebyggele vid Fasalt och Drakabygget.

Samrådsmöte har hållits med länsstyrelsen i Skåne och Hallands län, Laholms kommun och en rad andra instanser. Länsstyrlesen i Skåne har inga invändningar medan Länsstyrelsen i Halland ännu inte sagt något.

Och kommer de olika förslagen om hur ledningen kan dras genom området att ställas ut. E.on hoppas med det få in synpunkter före mitten på december för att sen utarbeta ett slutgiltigt förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".