Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten

Vissa barnfamiljer blir utan barnbidragshöjning

Publicerat torsdag 15 december 2005 kl 16.23

Det är inte alla barnfamiljer som får glädje av den barnbidragshöjning som betalas ut på tisdag. Det gäller de familjer som är beroende av socialbidrag, som i vissa kommuner inte får några extrapengar. En del kommuner behåller statens extrapengar för egen del. I Halland, Kungsbacka, och kanske Hylte och Laholm också.

Det är alltså mycket olika hur kommunerna hanterar de höjda barnbidragen när det gäller socialbidragstagare. Grundprincipen är att barnbidraget utgör en del av familjens samlade inkomst och utifrån den beräknas hur mycket kommunens ska skjuta till i form av socialbidrag, eller försörjningsstöd som det också kallas.

I Kungsbacka och Hylte kommuner har man beslutat att inte ändra normen för hur mycket pengar som socialbidragstagarna ska få, alltså kommer de höjda barnbidragen inte familjerna till del. Den som tjänar på beslutet är kommunen. Även de retroaktiva pengarna till jul fryser därmed inne. I Hylte kommun finns dock en chans till ändring, frågan ska diskuteras av socialnämndens arbetsutskott på måndag.

I Halmstad, Varberg och Falkenberg har politikerna däremot bestämt att låta alla barnfamiljer få del av de höjda barnbidragen, alltså justerar man normen så att socialbidragen inte sänks. Man menar att det var statens avsikt att ge extra pengar till barnfamiljerna - alla barnfamiljer.

Karin Dahlström, enhetschef i Varbergs kommun, säger att den nya normen gäller från årsskiftet och när det gäller de retroaktiva pengarna ska man göra en individuell prövning 100 hushåll berörs.

Laholms kommun har ännu inte fattat något beslut om hur man ska göra. Beslutet tas 20 december, samma dag som de retroaktiva barnbidragen betalas ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".