Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Risker med eternitrör undersöks

Publicerat söndag 23 april 2006 kl 10.34

Sedan gatuförvaltningen i Varberg konstaterat att det finns drygt 27 kilometer dricksvattenledningar av eternit i kommunen, har man beslutat titta närmare på vilka risker som eventuellt kan finnas.

Även om till exempel Livsmedelsverket anser att hälsorisken är liten, tycker förvaltningen ändå att det är viktigt att undanröja eventuella farhågor och visa att man tar saken på allvar.

Som en första åtgärd ska en korrisionsutredning göras med hjälp av ett företag som är specialist på fiberanalyser. Närmast ska provbitar av eternitrören sickas till ett företag i Gävle som ska undersöka rörytan och eventuella korrosonsangrepp.

Förvaltningen har dessutom på egen hand kontrollerat att risken för korrison på insidan av rören är låg och att vattnet så att säga är snällt.

Man planerar också att låta analysera dricksvattnet för att konrollera om det kan finnas asbestfibrer men metoderna är många, likaså är det oklart vilket laboratorium man i så fall ska anlita.

Eftersom det heller inte är strikt vetenskapligt fastslagits att det finns ett samband mellan asbestfibrer och magcancer eller några gränsvärden, är inriktningen att samla på sig kunskap .

Den norska forksningsrapport som så att säga utlöste det senaste larmet utgick från mycket speciella förhållanden där regnvatten samlats upp och sedan använts som dricksvatten, alltså till skillnad mot fallet i Varberg där eternitrören finns efter att råvattnet är behandlat och därför är betydligt mindre aggressivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".