Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bro eller tunnel över Nissan ökar bilåkandet

Publicerat måndag 9 oktober 2006 kl 11.24

Om man bygger en bro eller tunnel över Nissan i centrala Halmstad så är det risk för att bilåkandet ökar, och det stämmer inte överens med de miljömål för samhället som finns. Det tycker länstyrelsen som yttrat sig över en översiktsplan för Söder i Halmstad där det finns förslag på attt bygga en bro eller tunnel.

Länsstyrelsen är kritisk till att kommunen inte gjort någon trafikplan med ett helhetsgrepp på Halmstad trafiksituation. Man undrar också om alternativa vägutbyggnader utretts tillräckligt.

En annan synpunkt är att förbindelsen kan leda till ökad biltrafik vilket är emot miljömålen. Och hittills ser man för lite till gående, cyklister och till kollektivtrafiken menar länsstyrelsen, som också efterlyser mer långsiktigt tänkande.

- Om biltrafiken bara fortsätter att öka, vad gör vi då om 30 år, lösningen är inte kanske inte bara att bygga nya leder, säger Cecilia Engström på samhällsbyggnadsenheten.

Länsstyrelsen har i sitt samrådsyttrande vägt in synpunkter från flera statliga instanser som vägverket, banverket och Statens geotekniska institut SGI. Och från SGI har man också funderingar kring hur kommunen ska hantera stranderosion och eventuella översvämningar som kan bli följd av klimatförändringar.

Många av länsstyrelsens synpunkter på leden är i stort sett de samma som fördes fram år 2000 då Halmstads kommuntäckande översiktsplan klubbades. Länsstyrelsens remissvar är bara rådgivande och inget kommunen måste rätta sig efter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".