Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.

På nationalismens slaka lina

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 15.21
Jimmie Åkesson Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Om nyväckt nationalism i Europa. Etablerade partier försöker hejda främlingfientliga krafters framryckning med projekt om nationell identitet och invandringskontrakt. Är det en bra idé? Hör om Gordon Browns Britishness, om franska regeringens försök att forma en fransk identitet, och en tidsanda där ”det svenska” blivit både lockelse och bekymmer för såväl lagstiftare som underhållningsindustri.

British National Party, Front National, Lega Nord, Partij voor de Vrijheid, Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet. Partier med tvåsaker gemensamt: ett starkt motstånd till invandring, och stora framgångar de senaste åren. Opinionsundersökningar inför valet i Sverige till hösten spår stora framgångar också för Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson målar upp hotet från en växande andel muslimer i befolkningen.

I Sverige, liksom i andra europeiska länder, har integrationskontrakt med skärpta krav på invandrare, dialog om ett stärkande av nationell identitet därför blivit punkter högt upp på den politiska dagordningen. Men blir effekten av Europas regeringars arbete med att stärka den nationella identitetet? Är det rätt svar på främlingsrädsla? Gäster i studion för att diskutera detta är historikern Lars Trägårdh, författare till boken ”Är svensken människa?” (tillsammans med Henrik Berggren), och Magnus Marsdal, som skrivit boken ”Högerpopulismen dissekerad”.

Kris Boswell berättar också historien om brittiska Labours ”Britishness”-projekt, som hotar att brisera när främlingsfientliga British National Front slår mynt av saken. Anja Sahlberg rapporterar från ett Frankrike där regeringens omdebatterade riksomfattande debatt på webben, ”vad är det att vara fransk”, nu resulterar i nya kunskapskrav och integrationskontrakt med invandrare. Och sist möter Hiba Daniel den irakiska familjen al-Khalili som har släkten spridd över hela Europa och talar om vad en nyväckt nationalism och tilltagande islamofobi betyder i Sverige, Österrike och Storbritannien.

Nytt för den här sändningen är att programmet sänds även på engelska och arabiska. Under februari-mars kommer fyra Konflikt i engelsk och arabisk upplaga som ett samarbetsprojekt mellan SR International och Konflikt-redaktionen. Programmet går som vanligt på svenska på lördag 09.03 och repris 22.05. Den engelska upplagan sänds i P6 på söndag 21.00 och den arabiska i P6 måndag 17.30, och via Radio Sweden över hela världen. Och naturligtvis ligger språkversioner på vår hemsida för lyssning och nedladdning from måndag sen eftermiddag.

Programledare: Mikael Olsson
Producent: Ivar Ekman

Mer om ämnet:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".