Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.

Lördag 1 april

Publicerat lördag 1 april 2006 kl 07.49

Slavuppror, Israels lobby, Hamas vägval
och en kriminell kyrkohistoria

Vår tids pyramidbygge - gästarbetaruppror i Gulfstaterna. Nyhetssändningarna i veckan har varit fulla av rapporter från gatans parlament i Frankrike och protesterna mot nya arbetsmarknadslagar. Men Konflikt börjar i en annan arbetsmarknadsprotest som vi inte hör så mycket om, i prinsarnas och oljeshejkernas Dubai, denna artificiella pärla på den arabiska halvön. Och i denna sagostad i öknen byggs just nu världens högsta torn, Burj Dubai, 100 våningar med bostäder och Armanihotell. Ett slags modernt pyramidbygge. Men för en vecka sedan lamslogs arbetet, kravaller bröt ut bland de drygt 2500 asiatiska gästarbetarna, i protest mot usla löner och arbetstider och omänskliga levnadsvillkor i arbetarläger utanför stan. De senaste månaderna har det varit gästarbetaruppror i Qatar, Oman och Kuwait. Och Gulfstaterna är beroende av sina miljontals gästarbetare, i vissa länder, Dubai t.ex. utgör lokalbefolkningen bara 18% av invånvarna, resten är utlänningar, I Saudiarabien utgör gästarbetarna en dryg femtedel av befolkningen på drygt 26 miljoner. Konflikt ringde Rami Khoury som skrivit om vad han kallar ett slavuppror i tidningen Beirut Daily Star. Hör också James Zogby, grundare av och ordförande för Arab American Institute i Washington som redan för ett år sedan talade om en tidsinställd social bomb i arabstaterna. Konfllikt fick tag på honom på en telefon i Dubai.  Religionshistorikern och mellanösternkännaren Mattias Gardell kommenterar också och finner en historisk ironi i att protesterna bland annat drabbar familjen Bin Ladens bolag.  

Ny kontrovers om Israel-lobbyn i USA.  AIPAC, American Israel Public Affairs Committee brukar klassas som den näst mest inflytelserika lobbygruppen i USA, större än både vapenlobbyn och fackföreningsrörelsen, den organisation som har störst påverkan på amerikansk politik i Mellanöstern. AIPACS avslutade nyligen sin årliga konferens och det blev den största någonsin. Där talade bland andra Dick Cheney, flera senatorer, bl.a. den förre vicepresidentkandidaten John Edwards och båda partiers gruppledare i kongressen. AIPAC har 100 000 medlemmar i 50 delstater och satsar enligt officiella siffror 1 miljon dollar om året på lobbyverksamhet. Och i dagarna har debatten rasat i USA om en ny rapport om den proisraeliska lobbyn.  Den publicerades nyligen och är en akademisk studie med titeln: ”The Israel Lobby and US Foreign Policy” skriven av två amerikanska forskare; John Mearsheimer på Chicagouniversitetet och Stephen Walt på Harvards Kennedy School of Government.  Författarna redovisar hur framgångsrik den pro-israeliska lobbyn i USA har varit när det gäller att påverka amerikansk utrikespolitik, inte minst kriget mot Irak, där huvudarkitekterna ingick i lobbyn. Kontentan av rapporten är att USAs pro-israeliska Mellanösternpolitik är kontraproduktiv, att det i själva verket skadar USAs intressen att alltid stödja Israel; det förvärrar situationen i Irak, det försvårar det så kallade kriget mot terrorismen, det till och med ökar terrorismen, hävdar författarna. Reaktionerna har varit explosiva, vilket de två forskarna förutsåg.  Flera kommentatorer har beskyllt den för att vara, om inte anti-semitisk så, åtminstone illaluktande. Andra drar en suck av lättnad och säger; äntligen får detta sägas. Och i arabvärlden är reaktionen ”ja det har vi väl alltid vetat”. Konflikt ringer upp en av rapportens källor, den israeliske journalisten Akiva Eldar, vars artiklar i tidningen Haaretz citeras flitigt av Mearsheimer och Welt.. Dessutom kommentarer av den israeliske filosofen Avishai Margalit, president Bill Clintons förre rådgivare Sidney Blumenthal och James Zogby på Arab American Institure. Författaren och journalisten Göran Rosenberg har följt debatten och är med i studion.

Islamismen efter Hamas seger. Överst på  AIPAC:s, den israeliska lobbyorganistionens, lista står nu en kampanj för att vinna lagstiftarna i USA för en lag som uttryckligen förbjuder alla sorters kontakter med den nya palestinska regimen. För det var den av USA tidigare terroriststämplade organisationen Hamas som i veckan presenterade sin regering. Lika lite som världen verkar intresserad av israelisk inrikespolitik är den intresserad av palestinsk och efter ceremonin fick flera av de nytillträdda ministrarna enbart frågor om Israel. Hör hur olika den nye palestinske finansmininstern Omar Abdel Razeq och exilledaren Khaled Al Mashal svarar. Kommentarer av den liberale, palestinske poltikern och statsvetaren Ziad Abu Amer,  som var föreslagen som utrikesminister. Den israeliske filosofen, Avishai Margalit, återkommer liksom religionshistorikern Mattias Gardell som särskilt diskuterar Hamas segers betydelse för andra islamister i regionen.

En kriminell kyrkohistoria. För tre veckor sen kom en container med flyg till Arlanda flygplats. Den innehöll svenska kyrkoföremål som stulits ur norrländska kyrkor och kapell. Redan för ett drygt decennium sedan hade svensk polis möjlighet att göra husrannsakan hos tjuven, men gjorde istället upp med honom. Stölderna fortsatte och under drygt tio år plundrades dom norrländska kyrkorna på föremål som i många fall funnits där i över sjuhundra år; medeltida helgonskulpturer, krucifix, relikskrin och kandelabrar. Mannen som nu sitter häktad misstänkt för stölderna är en väl etablerad konsttjuv, men fram skymtar också bilden av en försmådd familjefar som förklarat krig mot den svenska regeringen för rätten att få träffa sin son. Ett reportage signerat Randi Mossige Norheim.

Programledare: Cecilia Uddén                           Producent: Mikael Olsson

                  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".