Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.

Lördag 8 april

Publicerat lördag 8 april 2006 kl 13.35

Mediaskugga & Mediemogulen

Folkrättsbrotten i mediamörkret över Västsahara
och kontroversiella vittnesmål från Irak
Om mediemogulens hotade makt i Italien

Landet har ockuperats i 30 år. Omkring hälften av befolkningen har flytt och bor i flyktingläger. På ockuperat område pågår ett uppror som ockupationsmakten bekämpar med våld och massgripanden. Ockupationsmakten bryter mot de mänskliga rättigheterna, motarbetar FN och bryter mot folkrätten. En systematisk ”bosättarpolitik” tillämpas och ockupationsmaktens medborgare beviljas skatteförmåner och bidrag för att flytta till de ockuperade områdena. Och för att skydda sig mot befrielserörelsen så har man byggt en 200 mil lång mur och placerat ut trampminor över stora landområden.

Låter det bekant? Det ockuperade landet heter Västsahara eller egentligen SADR, Sahrawi Arab Democratic Republic. Västsahara är den sista kolonin i Afrika. I år är det 30 år sedan de gamla kolonialmakten Spanien lämnade landet. Sedan dess har större delen av området ockuperats av Marocko istället.  Marocko bryter mot de mänskliga rättigheterna, motarbetar FN och bryter mot folkrätten.

I veckan som gått fanns flera anledningar att uppmärksamma Västsahara. I EU-parlamentet behandlades EU:s och Marockos fiskeavtal som ger EU:s fiskare rätt att fiska i västsahariska vatten. I måndags fick Kofi Annan besök av västsahariernas president Mohammad Abdelaziz. Han bad FN lämna Västsahara om inte FN sätter kraft bakom orden och ser till att en sedan 15 år uppskjuten folkomröstning om självständighet blir av.  Och i torsdags krävde riksdagsledamöter från alla partier utom moderaterna att Sverige erkänner Västshara. Anledningen var att statsminister Göran Persson samma dag tog emot ockupationsmaktens premiärminister, Driss Jettou. Reportage signerat Mikael Olsson om besöket och det  fåtal demonstranter som försökte väcka opinion medan media var intresserat av annat – ett husbygge i Sörmland.  Och frilansjournalisten Petra Socolovsky träffar västsaharierna på flykt i det dubbelspelande EU-landet Spanien.

Samtal med Toby Shelley, journalist på Financial Times och författare till boken ”Endgame in Western Sahara” och Nick Dearden, kampanjchef för lobbyaktionen ”Fish Elsewhere!”

I studion kommentarer av Ann Linde, internationell sekreterare (s) och Gunnar Nordmark, riksdagsman (fp), båda nyligen hemkomna från varsin resa i området.

Dessutom:

Vittnesmålen från Irak som nästan alla svenska medier struntade i. Entisar Ariabi, apotekare på Al Yarmouk-sjukhuset i Bagdad och Mohammed Tarik Al-Deraji, ledande irakisk människorättsaktivist från Falluja var i Sverige i veckan, men få ville lyssna. Hör om vilka versioner av verkligheten som cirkulerar i Irak.

Och så:

Valet i Italien imorgon. Den sittande premiärministern Silvio Berlusconi är allt mer trängd av en skral italiensk ekonomi och löftesbrott. Nu tar han till de egna medierna för att bekämpa opponenten Romano Prodi. Ekots utrikeskommentator Titti Nylander har träffat läst en ny bok, Geoff Andrews ”Not a normal country – Italy after Berlusconi”, och har träffat Gianfranco Pasquino, professor i statsvetenskap i Bologna. Samtal om en italiensk historia som har gjort fenomenet Berlusconi möjligt. Sist ett reportage signerat Leo Gullbring som frågat världsledande designers på den pågående möbelmässan i Milano om Berlusconi har ett säljande koncept. Eller är han ett belastning för det italienska varumärket? 

Programledare: Saam Kapadia                         Producent: Mikael Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".