Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.

Lördag 15 april Välfärdsuppror i Europa och bomber i Bagdad Svart i sambans land

Publicerat torsdag 13 april 2006 kl 20.55
1 av 2
Fadhel Alsuheil på treårsdagen. Foto: Privat
2 av 2
Asaad Alsuheil. Foto: Privat

Asaad Alsuheil och hans femårige son Fadhel från Tensta i Stockholm dödades i ett i raden av terrrorattentat mot shiamuslimska moskéer i Irak. Attentatet mot Burathamoskén för en vecka sedan var bland de värsta, med uppemot 90 döda och 170 skadade. Konflikts Randi Mossige-Norheim har träffat de anhöriga till Asaad och Fadhel Alsuheil.

Asaad och Fadhel var i Bagdad med familjen för att hälsa på släktingar. Asaad Alsuheils fru Busra Alduhaily och två av parets återstående tre barn skadades också. De är fortfarande kvar i Bagdad och de anhöriga undrar över varför det svenska utrikesdepartementet inte tog kontakt snabbare. När de väl gjorde det var det för att meddela att UD inte kan göra något nu. Konflikts reporter Randi Mossige-Norheim träffade Busras syster Wafa Al Shemarri, som pratar med sin syster i Bagdad varje dag. Vänner och anhöriga gör vad de kan för att förbereda återkomsten för de sörjande återstående medlemmarna av familjen. Hazem Al Suhail, Wafas man, förbereder sig för att själv åka ned och hämta svägerskan och barnen medan vänninan Iman Alubeid, som också är  klassföreståndare i den skadade äldsta dotterns klass, tänker på hur hon ska hantera sorgearbetet i skolan.

Västeuropas välfärd och vägvalet. Storstrejker och demonstrationer skakar västeuropas stora. Protester mot försämrad anställningstrygghet lockade miljontals i Frankrike, försämrade pensionsvillkor skapade den största strejken sedan 20-talet i Storbritannien och i Tyskland avlöser tiotusenstals strejker bland läkare, offentliganställda och metallarbetare varandra i protest mot ökade arbetstider och dåliga lönebud.  Det är ett tecken i tiden. Västeuropas guldålder är slut och välfärden är hotad säger några - bara den gamla, bortskämda sorten säger andra. Men om en sak är alla överens; EU:s länder är alla utsatta för en allt hårdare global konkurrens.

I veckan stod det klart att sammanlagt nästan tre miljoner demonstranter till sist lyckades krossa den franska regeringens förhoppningar om fler jobb till ungdomar genom att bland annat göra det lättare att sparka dem. Och 1 miljon offentliganställda i Storbrittanien protesterade mot försämrade pensionsvillkor. Det blev den största strejken där sedan 20-talet. De fackliga ledarna i Storbrittanien och utlovar fler regionala strejker efter påsk.

Så också i Tyskland där offentliganställda, läkare och nu senast metallarbetare genomfört ett stort antal ”varningsstrejker” i protest mot för låga lönebud och förlängd arbetstid. Nästan 700.000 metallare har demonstrerat under parollen ”fyr och flamma för fem procent”.

Är det ett västeuropeiskt välfärdssamhälle i dödsryckningar vi ser? Är det kanske så att vi, jämförelsevis priviligerade västeuropéer nu måste vänja oss vid att välfärden, som vi känt den, är vid vägs ände? Om inte - vad kan göras för att rädda den?

Och hur ser man i öst på sina strejkande bröder och systrar i väst? Är de bara protesterande proppmätta och bortskämda bakåtsträvare? 

Författarna till boken ”Globaliseringsfällan - angreppet på demokrati och välfärd” intervjuas 10 år efter den uppmärksammade utgivningen. Hör Harald Schumann och Hans-Peter Martin som nu planerar uppföljaren ”Europafällan – slutet på välfärden och demokratin”.

Interjvu med Jiri Pehe, fd chefsrådgivare till Vaclav Havel, idag politisk analytiker och chef för New York University i Prag samt flitig europadebattör. I studion i Stockholm kommenterar Ulf Öfverberg, utredare på TCO, med förflutet som politisk sekreterare för folkpartiet i riksdagen och liberal ledarskribent. I en studio i Florens sitter Bo Stråth, professor i samtida historieforskning vid det Europeiska Universitetet i Florens och från en studio i Göteborg deltar Helena Tagesson, styrelseledamot i nya gröna idéverkstaden Cogito och europasamordnare för svenska Attac.

Svart och vit i Brasilien. När vi talar om länder och ekonomiska framgångar nämns alltid Kina och Indien. Kommer ett tredje land så är det ofta Brasilien. Men det finns de som har svårare att ta del av framgångarna. De svarta. Att resa i Brasilien är som att röra sig mellan två planeter, en på gatan med svart hudfärg och blandade raser och en annan i de vita korridorerna för politisk, social, ekonomisk och mediemakt. Orden är FN:s rapportör om rasism, Doudou Diène, som blev chockad över tillståndet i landet. Enligt FN-rapporten är Brasilien djupt rasistiskt.

I höstas bildades Coletivo de Entidades Negras, en paraplyorganisation för 84 svarta rörelser. Reportage av Cajsa Norell om vad de kallar brasiliansk apartheid.

Programledare: Gunnar Bolin                             Producent: Mikael Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".