Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.

Lördag 22 april

Publicerat fredag 21 april 2006 kl 10.15

Det mullrar hotfullt kring Iran
medan tystnaden talar i Tjernobyl

De senaste veckorna har tonläget skärpts i och kring mullornas Iran. President Ahmadinejads jublande besked att man lyckats anrika uran gav ytterligare bränsle åt misstankarna om att landet försöker utveckla kärnvapen. I USA upprepar president Bush att han håller alla optioner öppna men tillbakavisar samtidigt ihärdiga spekulationer om förestående militära anfall.

Sedan Mahmoud Ahmadinejads makttillträde 2005 har tillvaron återigen hårdnat i Iran. De konservativa mullornas strikta tolkning av islam stänger till de små frizoner som senare års opposition och reformer har skapat. Men samtidigt enar trycket utifrån regimens vänner och ovänner till stöd för Irans suveränitet och rätt att utveckla kärnenergiteknik. 

Konflikt handlar om det motsägelsefulla Iran, om situationen i landet, dess roll i regionen och maktspelet med omvärlden. I studion samtalar författarinnan Azar Mahloujian, John Rydqvist, säkerhetsanalytiker vid Försvarets forskningsinstitut och David Thurfjell, religionshistoriker och islamolog vid Södertörns högskola.  

Västvärlden har inte förstått att Iran egentligen inte har något intresse av kärnvapen, hävdar Naser Hadian, professor i statsvetenskap vid Teherans universitet .

Joseph Cirincione, ansvarig för icke-spridningfrågor vid det amerikanska fredsinstitutet Carnegie Endowment for International Peace, varnar för en maktfullkomlig amerikansk regering som inte tycks ha lärt sig någonting i Irak.

Ett militärt anfall mot Iran skulle sätta hela regionen i brand. Det befarar författaren och journalisten Bahman Nirumand, som har tvingats fly från Iran två gånger, både från shahens och Khomeinis förtryck. Idag lever han i exil i Tyskland. 

Nyligen godkände den amerikanska kongressen merparten av president Bushs begäran om ytterligare 75 miljoner dollar för att bedriva propaganda mot den iranska regimen. Frilansreportern Helena Groll har besökt några av de kanaler som riktar regimkritiska sändningar mot Iran, Radio Sedaye Iran och National Iranian TV i Los Angeles.

Är mellanstatliga krig moderna? Hör Stefan Ring, lärare vid Försvarshögskolan, om boken The Utility of Force. The Art of War in the Modern World, av den pensionerade brittiske generalen Sir Rupert Smith.

Konflikts andra del handlar om livet i Vitryssland 20 år efter Tjernobylkatastrofen. I staden Gomel nära den avspärrade zonen runt Tjernobyl, har Kulturradions reporter Fredrik Wadström träffat ungdomar, drabbade av olyckan trots att de knappt var födda när den inträffade. Hör också författarinnan Svetlana Aleksijevitj (Bön för Tjernobyl) som dokumenterat människorna och tillvaron i området. Och den tidigare chefen för vitryska Vetenskapsakademins Kärnkraftinstitut Vasilij Nesterenko, som vittnar om myndigheternas totala ointresse. Idag driver han ett privat forskningsinstitut för att undersöka skadorna efter Tjernobylolyckan.

Programledare: Saam Kapadia
Producent: Daniela Marquardt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".