Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.

Lördag 9 september EU-FRÅGANS FRÅNVARO OCH FRAMTID

Publicerat fredag 8 september 2006 kl 23.30
1 av 2
Annika Ström-Melin gästande programledare
2 av 2
Alexander och Karin Johansson

Om fortsatt EU-bygge på snabbspår och demokrati i väntläge.
Berättelsen om hur ukrainske Alexander blev herr Johansson - en migrants mänskliga motiv.

I svensk valrörelse har Europas och EU:s ödesfrågor tagit mycket lite utrymme. Och på ytan ser det också ut att vara politisk stiltje i EU-samarbetet efter de franska och nederländska folkens nej till förslaget om ett nytt konstitutionellt fördrag. Men samtidigt visar en helt ny studie att EU-bygget fortsätter i full fart. Kommissionen utfärdar överstatliga regler och förordningar i en takt som aldrig förr. 

Tadeusz Nowakowski, TV-journalist för svensk och polsk TV samt chefredaktör för ”Nowa Gazeta Polska”, inleder med en personlig betraktelse över ”de polska rörmokarna”.

Intervju med Mark Leonard, Center for European Reform i London och författare till boken ”Why the EU will run the 21 century” - ”Utmaning Europa” på svenska - där han pläderar för att EU:s makt ligger i att utgöra förebild och gemenskap. Inte i nya konstitutionella fördrag. 

Och John Palmer, under tjugo år den brittiska tidningen The Guardians Brysselkorrespondent och och nu ledamot i styrelsen för European Policy Center. Sverigekännaren Palmer anser att frånvaron av viktiga EU-frågorna i svensk valrörelse hänger samman med en oroande politisk paradox som präglar det politiska livet i hela Europa. Han efterlyser istället politiska partier och program på Europanivå. De 25 länderna har tillsammans möjlighet att erbjuda ett alternativ som de enskilda nationella regeringarna inte kan.

Konflikts Daniela Marquardt har intervjuat Matthias Kirchner, ordförande i Europeiska Förbundet för Migrantarbetare (EVW Europäischer Verband der Wanderarbeiter), och Hans Tilly, ordförande i Byggnadsarbetareförbundet om det första försöket att bilda fackförening över nationsgränserna.

Samtal och kommentarer i studion av Håkan A Bengtsson, vd för Arenagruppen och redaktör för en nyligen utkommen bok ”Vänster för Europa”,  Per Gahrton, den gröna tankesmedjan ”Cogito” samt  Carl Fredrik Bergström, forskare vid Svenska institutet för europapolitiska studier och medförfattare till en nyligen publicerad rapport om den konstitutionella krisen i EU.

Migrantens mänskliga motiv

Randi Mossige Norheim berättar historien om Alexander Johansson. Han kom till Sverige från Ukraina 2003 och hade stora framtidsplaner. Bland annat ville han plantera sibiriska barrträd, träd han var övertygad om skulle trivas i Sverige.

Alexander Johansson fick aldrig asyl och skickades tillbaka till Ukraina med poliseskort i början av 2005. Då hade han hunnit plantera tusentals sibiriska brödtallar, gifta sig och bli hemvårdare åt sin svenska hustru. Nu är hon intagen på Tallbackens servicehem och de återses på det enda möjliga sättet; illegalt.

Programledare: Annika Ström-Melin 
Producent: Mikael Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".