Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.

Lördag 30 september TYST (E)UTRIKESPOLITIk

Publicerat fredag 29 september 2006 kl 21.43
Annika Ström-Melin Gästande programledare

om ett EU som agerar stormakt i världen - men vem styr?

om världsfrågorna som försvann ur valrörelsen och

om en europeisk utmaning-förföljelse och teater i Europas sista diktatur Vitryssland

Tidningsspalterna fylls av en handskakande och leende Javier Solana,  EU:s ständigt resande och leende Höge representant för utrikes och säkerhetspolitik. På bilderna skakar han hand med Irans förhandlare, Ali Larijani, och båda försäkrar att samtalen om samtalen rörande Irans anrikning av uran visserligen inte heller denna gång har lett  till en uppgörelse men att samtalen om samtalen ska fortsätta nästa vecka. Och under ytan tickar en tidsfrist som egentligen har löpt ut och en potentiellt världsomvälvande konflikt hotar.  

Men hur kom det sig att det är EU:s företrädare som för dessa samtal med Iran och VAD säger han egentligen när de pågår?

EU har under senare år trätt fram som en allt mer aktiv aktör på världsarenan; förhandlingar med Iran, militärer, poliser och jurister i Kongo, Libanon, Gaza, Balkan bland andra platser. Uppdrag runt om i världen och en aktivare roll i Mellanöstern. EU agerar. Men vem styr inriktningen av den framväxande europeiska utrikespolitiken? Det är ibland omöjligt att få reda på.

Ingen klart svar har getts på frågorna om vem det egentligen var som tog initiativ till att EU-kommissionen i våras efter åratal av generöst men vanskött bistånd till den palestinska myndigheten plötsligt drämde till och drog in allt budgetstöd och skapade kaos och misär i de palestinska områdena i Gaza.  EU-byråkratins plötsliga beslutsamhet bekräftades visserligen i efterhand EU:s utrikesministrar, i full enighet, men de flesta verkar i efterhand besvärade över kommissionens inhopp i världspolitiken som anses illa förberett och utrikespolitiskt aningslöst. 

EU agerar i världen i vårt, de europeiska medborgarnas och väljarnas namn, men vem bestämmer och hu utkräver vi politiskt ansvar? Och vad vill svenska politiker? Vart tog utrikespolitiken vägen i valrörelsen? 

Jan Eliasson, avgående utrikesminister (s) i samtal med Cecilia Malmström, EU-parlamentariker (fp). Kommentarer av Lisbeth Aggestam, forskare i statsvetenskap vid Utrikespolitiska Institutet och Cambridge och Rolf Gustavssson, SvDs korrespondent i Bryssel. 

Dessutom intervjuer om EU:s Iran-förhandlingar med Alirezah Nourizadeh, journalist och forskare vid Center for Arab and Iranian Studies i London och Hossein Askari, Iran professor i internationella handelsfrågor och relationer vid George Washington University, Washington DC.

Konflikts Silan Diljen har inhämtat palestinska synpunkter på EU:s politik från Ghazi Hamad, Hamasregeringens talesman och Mustafa Barghouti, palestinsk parlamentsledamot och ledare för Palestinian National Initiative.

Gränsen mot diktaturen

I öst gränsar EU mot en av sina stora utmaningar; regeringen i Vitryssland som har kallats ”Europas sista diktatur”. Efter presidentvalet i mars i år har EU skärpt tonen mot regimen. Valresultatet, där den sittande presidenten Alexander Lukasjenka fick 84% av rösterna, betraktades som uppgjort i förväg. Valrörelsen utgjorde också en provkarta på kränkningar av vitryssarnas demokratiska rättigheter.

I samband med valet kunde ni här i Konflikt höra ett reportage från Minsk om underjordiska och illegala proteströrelser. Bland annat handlade det om Fria Teatern, en oberoende teatergrupp som valt att arbeta utanför de statliga strukturerna och därmed tvingats alltmer under jorden. Den här veckan var Fria Teatern på officiellt gästspel på Dramatens experimentscen Elverket i Stockholm. Ett reportage om teater och förföljelse av Kulturredaktionens Fredrik Wadström.

Programledare: Annika Ström Melin   

Producent: Mikael Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".