Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.

Lördag 14 oktober ALBANSKA ÖDEN

Publicerat fredag 13 oktober 2006 kl 18.22
1 av 2
Frikända och frigivna från Guantanamo men fångna i Tirana.
2 av 2
Foto Randi Mossige-Norheim

Fruktan och förhoppningar i Kosovo
Frigivna men förtvivlade i Tirana

Sju år efter kriget i Kosovo är det dags att slå fast Kosovos status. Till årsskiftet ska FN-medlaren Martti Ahtisaari presentera en plan för Kosovos framtid. Men vägen dit kantas av många hinder och få tror att man kommer att lyckas hitta en lösning som alla parter kan enas om inom utsatt tid.

Även om striderna har upphört lever konflikterna vidare.  Minoriteterna, framför allt de stora grupperna serber och romer, känner sig hotade och ovälkomna. Kosovoalbanerna väntar otåligt på full självständighet och anklagar internationella samfundet för att blockera deras rättmätiga krav.

Frilansreportern Karine Mannerfeldts rapporterar om utvecklingen i Kosovo. Samtidigt som Pristinas gator fylls av bilar och kantas av nya kaféer lever en stor del av befolkningen i djup fattigdom och misär. Många hoppas på fullständig självständighet, som lösningen på Kosovos problem.  

Studiosamtal med Lilian Olteng, ekonom som arbetat med att få järnvägen och flygplatsen i Kosovo att fungera igen, diplomaten Torbjörn Sohlström, som är Javier Solanas representant i Kosovo och förbereder EU:s administration i Kosovo när FN lämnar över, och Lars-Göran Engfeldt, Sveriges ambassadör i Belgrad. 

Konflikts reporter Silan Diljen har träffat en tidigare gerillasoldat som kämpade för den albanska UCK-gerillan i Kosovo. Det han kämpade för har delvis uppnåtts men han kan ändå inte tänka sig att leva i Kosovo idag.

Vi följer också upp förra veckans program om Iran. Ett dygn efter att Konflikt sände intervjun med den regimkritiske ayatollah Boroujerdi greps han och 300 av hans anhängare under brutala former i Teheran. Zinat Hashemi rapporterar.


Konflikts reporter Randi Mossige-Norheim skildrar den förtvivlade tillvaron i Tirana för fem frigivna fångar från Guantanamo. De har fått asyl i ett land de aldrig valt att komma till.
De hålls inlåsta i en flyktingförläggning och får inte lämna området utan särskilt tillstånd. Fyra av männen har barn. De har inte träffat sina familjer på fem år och vet inte när de ska kunna återförenas igen. De ger också unika vittnesmål om misshandel och omänsklig behandling under tiden på Guantanamo där de spärrades in trots att de förklarats oskyldiga.

 

 

Programledare: Saam Kapadia
Producent: Daniela Marquardt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".