Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Vetenskapsradion Forum har slutat sändas, men under våren kommer vissa äldre program att sändas i repris och de programmen visas även här.

Tidernas Haupt-hajp

Publicerat torsdag 27 april 2006 kl 19.49

P1 måndag 1 maj 13.20, repris tisdag 2 maj 00.35 och kortversion 6 maj 15.35
En ny utställning uppmärksammar Georg Haupt, kunglig hovsnickare på 1700-talet. Dessutom hör vi om Freuds kvinnosyn.

Sveriges mest kände möbelkonstnär
Ny svensk design i all ära - Sveriges mest kände möbelkonstnär i världen föddes redan på 1700-talet: Georg Haupt, som var kunglig hovsnickare till Gustav III.

Fortfarande i dag tillverkas kopior av hans byråer, och originalen klubbas för stora belopp på auktionshusen - och till och med IKEA har tillverkat och sålt Haupt-kopior.

Nu har det gått drygt 50 år sedan en stor Haupt-utställning senast visades i Sverige, men skadan tas igen på Stockholms slott där en ny utställning öppnar på lördag denna vecka.

Det har funnits en romantiserad bild av Haupt som ett ensamt geni, men ny forskning sätter in honom i ett internationellt sammanhang. Han höll till i dåtidens modernaste miljöer i Paris och i London på 1760-talet, och tog många intryck med hem till Sverige när han utnämndes till hovsnickare 1769.

Det var en tid då rokokon gav vika för en ny epok, nyklassicismen, berättar Lars Ljungström, som är intendent på Kungliga Husgerådskammaren på Stockholms slott.

Freuds kvinnosyn
I vår serie om Arvet efter Freud berättar idéhistorikern Karin Johannisson om Freuds kvinnosyn. Han återgav kvinnorna en egen sexualitet, men hans förklaringar av kvinnlig sjukdom befäste också synen på kvinnan som i grunden annorlunda under 1900-talet. Ett synsätt som speglas än i dag när kvinnors problem oftare förklaras som emanerat ur depressioner och psykisk sjukdom, menar Karin Johannisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".