Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Vetenskapsradion Forum har slutat sändas, men under våren kommer vissa äldre program att sändas i repris och de programmen visas även här.

Sommar, sommar

Publicerat torsdag 10 augusti 2006 kl 19.34

Sommarrepriser lördagar 15.35

Vi tar sommarledigt, men om Du missat program från vintern och våren finns chansen att höra några av dem även på badstranden och i sommarstugan.

24 juni: Myter och fördomar om Kina.
Fortfarande lever många myter om Kina och kineser. Kinaforskarna Torbjörn Lodén och Anna Gustafsson Chen slår hål på några av dem i Vetenskapsradion Forum. Stämmer föreställningarna att kineser tappar ansiktet, att det finns en särskild skamkultur och att kineser är kollektivister och ointresserade av demokrati? Och varifrån kommer föreställningarna? Repris från 30 januari 2006.

1 juli: Den svenska schlagerns mamma
Kai Gullmar har en unik plats i svensk musikhistoria. Hon var den första kvinnan som komponerade populärmusik, och hon blev en folkkär kompositör och artist på 30- och 40-talen. Hon var också relativt öppen med sin homosexualitet och trotsade många konventioner för att kunna leva sitt liv. Nu uppmärksammar Musikmuseet i Stockholm henne med en utställning och i programmet berättar musik- och medieforskaren Johan Fornäs vid Linköpings universitet mer om kvinnan bakom pseudonymen Kai Gullmar och om kvinnors roll när jazz och schlagermusik slog igenom i Sverige. Repris från 6 februari.

8 juli: 50-talets arkitektoniska guldålder
I dag åker Vetenskapsradion Forum till Sundsvall och vi fördjupar oss i en arkitekturepok som inte har fått något eget namn. Skolor, affärer, posthus och fantasifulla bostadsområden. Efterkrigstiden bjöd på ett omfattande byggande i Sverige, och många hus utfördes med stor omsorg och hög kvalitet.

- Perioden 1945-1965 var en arkitektonisk guldålder, som i dag är bortglömd, säger Peter Sundborg, byggnadsantikvarie vid Sundsvalls museum och aktuell med en ny bok om tiden, Glimtar av en guldålder.

- Men i dag hotas också många intressanta miljöer av förfall och rivning, säger han.

Peter Sundborg berättar mer om vad som skiljer 50-talets hus från den äldre funkisen, och tar oss med till både ett nyrestaurerat Folkets hus med konditori och bio (Kusten i Stockvik), ett postkontor med marmorgolv och en ståtlig hovrätt i Sundsvall. Repris från 13 februari 2006.

15 juli: I fablernas värld

Många minns teveserien ”Fablernas värld”, där snusförnumstiga djur lärde ut trafikvett. En modern version av äldre tiders fabelberättelser, som var en mycket populär genre ända fram till 1800-talet. Det var berättelser där de smarta vann över de dumma. Litteraturvetaren Erik Zillén är Sveriges ende fabelforskare, och letar nu i arkiven efter den svenska fabeltraditionen. Hör om hur Aisopos, La Fontaine, Lenngren och Disney hänger ihop.

22 juli: I dansens virvlar

Eva-Helen Ulvros vid Lunds universitet berättar mer om synen på dans.

29 juli: Behovet av en privat sfär

Mats G. Hansson, bioetiker i Uppsala, har skrivit en bok med ett evolutionspsykologiskt perspektiv på begreppet integritet.

6 augusti: Edith Södergran och antroposoferna

Idéhistorikern Jan Häll har tagit ett grepp om Edith Södergrans förhållande till antroposofin, som blev betydelsefullt för hennes diktning de sista åren.

13 augusti: Tidernas Haupt-hajp

Fortfarande finns chansen att se utställningen på Stockholms slott med möbler av Georg Haupt, Sveriges kanske internationellt mest kände möbeldesigner. Lars Ljungström på Husgerådskammaren berättar i programmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".