Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Vetenskapsradion Forum har slutat sändas, men under våren kommer vissa äldre program att sändas i repris och de programmen visas även här.

En personligare syn på döden

Publicerat söndag 20 augusti 2006 kl 14.42
Många inspireras också av offentliga begravningar, som till exempel Astrid Lindgrens, säger Lynn Åkesson.

P1 måndag 21 augusti 13.20, tisdag 22 augusti 00.35 och kortversion lördag 26 augusti 15.35
På senare år har etnologer märkt ett intresse för en mer personlig syn på döden. Det kan handla om allt från utformningen av dödsannonser och begravningar till vad som ska hända med ens kropp efter bortgången. Men vad beror den här förändrade synen på?

I programmet möter vi Lynn Åkesson, docent i etnologi vid Lunds universitet, som har märkt många nya trender när det gäller synen på död och begravning. Men det gemensamma är íntresset för en personligare ritual. Borgerliga begravningar har blivit vanligare, och kanske är det inte så avlägset med borgerliga begravningsplatser i Sverige för de som vill ha ett alternativ, säger Lynn Åkesson.

Hon är huvudredaktör för en stor faktabok Inför döden, som är tänkt att tjäna som vägledning bland annat för anhöriga. Det är den första i sitt slag i Sverige och ges ut på Edition Andersson.

En annan bok som anknyter till ämnet är skriven av Britta Lundgren, professor i etnologi vid Umeå universitet, och bär titeln Oväntad död - förväntad sorg . Där analyserar hon sorgeprocessen hos olika kvinnor - hur de bearbetar sina tankar kring en plötslig händelse som en närståendes dödsfall. Boken ges ut på Carlssons förlag.

Mannen bakom Herr Gurka

”Här dansar Herr Gurka både vals och mazurka”. Många känner nog igen Lennart Hellsings textrader, men vem har skrivit musiken? Det var pianisten, musikpedagogen och kompositören Knut Brodin (1898-1986), som musikvetaren Laila Barkefors i Göteborg berättar om i en nyutgiven bok Knut Brodin - musik som livsämne på Gidlunds förlag. En nydanande pedagog och inspirerande och radikal debattör, skriver hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".