Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Vetenskapsradion Forum har slutat sändas, men under våren kommer vissa äldre program att sändas i repris och de programmen visas även här.

Svenskarna och deras kokböcker

Publicerat fredag 29 september 2006 kl 09.28
(Foto: Pressens Bild)

Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om att svenskarna är det mest kokboksköpande folket i världen, och om att lokal och regional mat mest är en trend bland storstadsmänniskor. I båda fallen finns förklaringen i våra drömmar om det goda livet.

I Sverige ges det ut i snitt en kokbok om dagen, vilket gör oss till världens kokbokstokigaste folk. Nu för tiden kan en kokbok se ut i princip hur som helst, och ofta handlar de mer om våra drömmar och ideal än om recept och matlagning. Det säger Bengt Erik Eriksson, professor på Tema Mat vid Linköpings universitet.

En annan mattrend just nu är det stora intresset för lokal och regional mat. Precis som med kokböckerna så handlar det om våra drömmar om det goda livet. Det säger Richard Tellström, som i förra veckan disputerade vid Restauranghögskolan i Grythyttan med en avhandling om hur lokal och regional mat idag kommersialiseras till produkter och upplevelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".