Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen.

Bara på webben: Lars Nylén om lögnen

Publicerat måndag 14 april 2008 kl 15.10

Den Kriminalvårdschef som ljög för en intagens familj, och sen också för radioprogrammet Kalibers reporter, riskerar påföljder för detta. Det säger Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén till Kalibers Kristina Hedberg (2008-04-14):

- Jag tycker naturligtvis att en tjänsteman ska uttala sig med sanning, något annat ska det ju inte vara, säger Lars Nylén.

Tjänstemannen i det här fallet var ställförträdande chef för häktet i Mariestad när en ung man hängde sig där. Till mannens familj sa chefen, Dag Bränfeldt, att häktets personal omedelbart hade gett första hjälpen till mannen - i själva verket lät de honom hänga kvar, i väntan på ambulans. Den här lögnen upprepades också när Kaliber ringde och frågade.

- Personalen som var där skar ner honom då?

- Ja, ja...

- De skar ner honom när de hittade honom på toaletten?

- Ja, säger Dag Bränfeldt.

De här felaktiga uppgifterna ska nu först granskas rättsligt, var det tjänstefel? Först därefter kan saken prövas av Kriminalvårdens egen personalansvarsnämnd, säger Lars Nylén.

- Disciplinära påföljder kommer underordnat till straffrättsliga insatser, så det får vi inte göra innan det straffrättsliga är klart, säger Nylén.

- Men om man ljuger för anhöriga vad är det rubricerat som?

- Fel. Fel. Fel.

- Fel, men vilket sorts fel?

- Ja, det fel vi har i personalansvarsnämnden är ju om man har brutit mot interna regelverk. Då kan det ge löneavdrag eller varningar.

- Men om någon, som i det här fallet, får frågan, ”tog någon i personalen ner honom”, och svarar ”ja”... ”och ger honom första hjälpen direkt”, ”ja”. Då är det ett fel?

- Ja, om inte så skedde, så är det ett fel. Självklart.

- Men det har ju er egen utredning slagit fast.

- Men det du vill nu är att jag ska, ungefär som om jag vore rådman i tingsrätten, så vill du att jag ska tala om hur påföljden ska bli innan åtalet har kommit in till domstolen.

- Jag vill bara... det uppenbara har ju redan...

- Men det spelar ingen roll hur uppenbart det är för rådmannen, det är en processordning. Ärendet kommer in till huvudkontoret. Därifrån lämnas det till personalansvarsnämnden. Och personalansvarsnämnden är den som beslutar.

Reporter: Kristina Hedberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".