Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen.

Kaliber 21 december 2008: Vad hände sen?

Publicerat söndag 21 december 2008 kl 13.00
1 av 7
Rade Kotur
2 av 7
Baggershus. Foto: SVT/Rune Bergström
3 av 7
Bild: Anna Jaktén
4 av 7
Bild: Bo Göran Bodin
5 av 7
Bo Johansson och Anna Jaktén. Bild: Henrik Hjort
6 av 7
Hundra program! Yes! Foto: SVT Bild
7 av 7
Redaktionen firar hundra program! Klackarna i taket, Hurra! Foto: SVT Bild

Spelkungen inför rätta. Polisutredning om behandlingshemmet Baggershus.

Och vart tog egentligen Obol-pengarna vägen?

Kaliber firar sitt hundrade program med att följa upp granskningar vi gjort.

--------------------------------------------------

Vad hände på fabriken?

I våras granskade Kaliber arbetsförhållandena på Electrolux fabrik i staden Juarez i Mexiko. Arbetare vittnade om låga löner och hot, våld och trakasserier från förmännen.

För någon månad sedan var svenska IF Metall på fabriken i Mexiko tillsammans med en internationell fackföreningsrepresentant. Ulf Carlsson på Metall säger till Kaliber att hela regionen är komplicerad med gängbrottslighet och korruption. Han hoppas att deras besök gjorde att det blir ett större fokus på arbetsmiljön i fabriken. Electrolux har gjort förbättringar när det gäller brister i anställningsformer, säger han. Carlsson hoppas att de i förlängningen kan bilda en demokratisk fackförening på fabriken i Mexiko.

-----------------------------------------------

Rade Kotur inför rätta

Våren 2005 granskade Kaliber tillsammans med Göteborgs-Posten den som då var Svenska Spels värste konkurrent -spelkungen Rade Kotur och hans spelföretag RKC, Rade Kotur Company. Vi kunde visa att de illegala spelmaskinerna i Sverige då omsatte fem miljarder kronor om året. Och att den här kriminella miljardnäringen finns över hela landet på till exempel pizzerior och kiosker.

Så här lät det när vår reporter gick ut för att spela på hans spelautomater:
Jag har nybörjartur och vinner 100 kronor. Jag säger till butiksinnehavaren som säger att han snart ska komma ut.
- När du vinner pengar står du inte och skriker utan du kommer hit.
Mannen i butiken ger mig en hundralapp, men han säger åt mig att jag måste prata tyst om att jag fått ut en vinst.
- Du får komma fram till disken, annars får du inga pengar. Förstår du?
Ja, man får ta det lite diskret.
- Man får ta det diskret, ja.

Vi kunde också berätta om det våld som omgett honom. Om hur någon skjutit in i hans villa och hur en tidigare medarbetare skjutits på öppen gata i Fisksätra. Mannen som överlevde sa då att han var övertygad om att skotten var beställda av RKC.

För drygt ett år sedan, i en operation kallad Las Vegas, slog polisen samtidigt till mot 150 ställen runt om i landet - sammanlagt beslagtogs 400 av Rade Koturs spelautomater.

Och i augusti i år åtalades han för grovt dobbleri och grovt skattebrott. Samtidigt åtalades han för anstiftan till mord och mordförsök. Han misstänks för att ha beställt två mord på personer som kommit i vägen för hans spelimperium. Den rättegången har utspelat sig i tingsrättens säkerhetssal och kantats av vittnesavhopp och vittnen som tagit tillbaka vittnesmål. Hela hösten har de här två rättegångar pågått parallellt och i januari nästa år faller dom.

---------------------------------------
 

Flera dömda för metallstölder

I april i år berättade Kaliber om hur metallstölder blivit en lukrativ inkomstkälla för organiserade ligor. I reportaget kunde vi höra hur vår reporter ”Martin” - utrustad med dold mikrofon och klädd i hantverkarbyxor och arbetskängor - besökte skrothandlare runt om i Sverige. Han utgav sig för att vilja sälja ett ton koppar. När ”Martin” kom till en firma i södra Sverige blev stämningen hotfull, handlaren trodde först att han var från polisen.
Så här lät det då i programmet:
- Nänä, jag är inte från snuten.
- Okej, men jag är inte en vanlig person. Jag är inte att leka med.

Därefter går handlaren med på att köpa koppar för trettiotre kronor kilot.
- Vi kan göra nånting.
- Jag kan komma i veckan. Och då fixar vi det utan papper?
- Jajamen, det är inga problem, sa chefen för skrotfirman när han till slut gick med på affären. Och i fyra av sex fall var de skrothandlare Kaliber besökte bredda att köpa kopparen. Affären skulle ske svart, utan några papper, och de var intresserade av att köpa ännu större volymer när de fick frågan.

Kalibers utklädde reporter hade ingen koppar att sälja, utan det var för att undersöka hur det kan gå till när tonvis metaller som zink, aluminium, nickel och koppar som stjäls runt om i Sverige sen försvinner spårlöst. Vi kunde i granskningen berätta att de ökande metallstölderna var organiserade och att det rörde sig om stora pengar och små risker.

Sedan reportaget sändes har en Göteborgsbaserad liga som ägnat sig åt organiserade metallstölder sprängts, fem män har dömts för en lång rad stölder av metaller runt om i landet, och tre personer sitter just nu häktade misstänkta för att vara beställarna bakom just de här stölderna - vars totala värde uppgår till cirka 25 miljoner kronor.

Antalet metallstölder i södra och mellersta Sverige har nu minskat kraftigt. Och det beror framförallt på att den här ligan nu åkt fast. Det säger polisen Johan Lundberg, som jobbade med den numera avslutade satsningen mot metallstölder i Västra Götaland, projektet ”Kopparorm”:

- Det här gänget som vi grep här låg bakom de allra flesta av de grova stölderna. Man hade distributionskanaler rakt in i branschen och det var det vi märkte under utredningens gång. Man stal och sedan gick det in i branschen ganska omgående. Nu är det sönderslaget och det vi upplever för tillfället är att det inte har varit samma antal stölder som det varit tidigare. Det gäller även de små och mindre stölderna.

Att antalet metallstölder nu minskat kraftigt beror också på att polisen, Skatteverket och branschen nu fått upp ögonen för problemet och jobbat för att komma åt stölderna. Att metallpriserna gått ner på världsmarknaden kan också vara en bidragande orsak.

Men Johan Lundberg tror inte att det är slut med grova metallstölder i Sverige i framtiden.

- Nej det tror jag inte. Men jag tror att det har bromsats upp och att det är svårare att avyttra det i Sverige idag. Det tror jag kommer att hålla nere metallstölderna men jag tror inte att vi kommer att kunna freda oss helt från det.

----------------------------------------------

Sven berättar om sitt självmordsförsök

Under året har Kaliber tillsammans med ekot granskat dödsfall och självmord på svenska häkten i fem uppmärksammade program. Vi har träffat anhöriga, vårdare, chefer på häkten runt om i landet. Men efter ett program där vi berättade om en av de som försökt ta sitt liv, Sven, så hörde han av sig.

Nu berättar han själv för första gången vad som hände på Beatebergsanstalten i somras.

- När man mår psykiskt dåligt är det en utväg ut ur smärtan att ta självmord. Det är inte så att man vill bli av med livet, man vill ha livet tillbaka. Men när man bara ser mörker.
Hur tänker du timmarna innan du bestämmer dig för att göra det här självmordsförsöket?
- Jag känner att nu orkar jag inte längre. Jag hade gömt en plastsäck för att smärtorna var hårda. Då tog jag den och gick iväg helt enkelt.

Personalen hittar Sven inne på en toalett vid fängelsets duschar. De kan inte se hans ansikte, han har försökt kväva sig med plastsäcken som han dragit ner över överkroppen.

När fängelsepersonalen får fram honom ur säcken konstaterar de att han är okontaktbar och hans ögon flackar. Det är ett livsfarligt läge - så står det i kriminalvårdens papper.

Men i den situationen bröt de ansvariga cheferna mot rutinerna som säger att sjukvårdspersonal ska kontaktas. Istället flyttades Sven in på isoleringen.

- Jag vet bara att de bar mig, jag var lite omtumlad av syre ...vet inte hur mycket det var det eller hur länge jag hade suttit där.
De skriver att dina ögon flackar och att du var okontaktbar.
- Det står det? Jag kommer ihåg att de gick förbi matsalen med mig hängande på axlarna och någon säger att vi placerar dig på någon paragraf. Sen vet inte jag så mycket mer om vad som händer, man mår bara pyton och är ledsen och sorglig.

Och det tog bara att par timmar innan han gjorde ett nytt självmordsförsök inne i isoleringscellen. En kriminalvårdare upptäckte Sven när han försökte hänga sig med en snara som han fäst i ett ventilationsgaller. Trots att det nya självmordsförsöket var ännu allvarligare kontaktades inte sjukvårdspersonal den här gången heller.

Istället ringde cheferna redan då på natten efter debrifing för - personalen.

Fredrik Wallin är chef på Beatebergsanstalten. Han medger att personalen gjorde fel som inte kontaktade sjukvården.

- Det är en felaktighet här och där ska vi tillkalla sjuksköterskan. Eller om inte hon finns i tjänst - extern sköterska eller läkare som ska komma och göra en bedömning av den intagna, säger Wallin.
Varför gjordes inte det?
- Ja, det är ju alltid lätt med facit... Det var ju mitt i sommaren, ordinarie chefer var på semester, jag själv var på semester. Det kan väl vara en av förklaringarna.

Men det var inte bara på Beatebergsansalten verksamheten fungerade dåligt för att det var sommar och semester. När Kaliber nu fått tillgång till hela Svens sjukjournal, syns bristerna inom kriminalvården ännu tydligare.

Sven flyttades från Beateberg för att han skulle få bättre vård. Först till Kronobergshäktet, sen vidare till Fosieanstalten. Men innan han träffar en läkare hinner det gå sex dar efter självmordsförsöken. Det tar alltså nästan en vecka innan nån gör en bedömning om sven är så självmordsbenägen att han ska flyttas till en rättspsykiatrisk avdelning där det finns utbildad personal dygnet runt.

Lars Håkan Nilsson är mediciskt ansvarig hos Kriminalvården. Trots att Sven alltså gjort upprepade självmordsförsök tycker Lars Håkan Nilsson inte att kriminalvården gjort något fel när Sven fick vänta sex dagar på att träffa en läkare.

- Det är inte optimalt men så blir det på sommar och helg. Jag tror det spelat in att han bedömts vid ett par tillfällen tidigare där man inte bedömt att han behövde vara på sjukhus.
Men sommar och helg säger du, det låter ändå inte riktigt tillfredsställande.
- Det viktiga är att han hade ett skydd och det han han haft. Om han läggs in på en psykiatrisk klinik ... ok han får en läkarbedömning men vad han får där är i bästa fall ett extra vak.
Jag tänkte att han blir ju sämre där och de som gör bedömningen där är kriminalvårdare och de har väl inte den kunskapen att bedöma hans medicinering?
- Vad jag förstår har det gjorts en prioritering här att man väljer att man försöker få honom i sådan kriminalvårdsinrättning att han får bäst tillsyn.

Sven:
- Det känns fortfarande som vikten är att de inte ska få i statistiken ett självmord till, inte att de skulle bry sig om mig.

Sven säger att han fick höra att det fanns läkare tillgängliga, men att det skulle kosta extra för kriminalvården om läkaren skulle komma tidigare.
- Vi har inte råd att ta hit läkare, sa de. Men då sa jag att jag blivit lovad att träffa läkare, jag trodde det var hela idén med att jag skulle hit. Om han är tillgänglig hela tiden men man får ringa hit honom och då kostar det pengar. Det var inte den invaggningen i trygghet som man beskrev för mig så jag blev jätteorolig och fick ångestattacker.
Vad tänkte du när du fick höra att det finns läkare men att det kostar pengar.
- Herregud, är man inte mer värd än så.  

Polisen ville ta bilder när Leo hängde

I två program har Kaliber granskat det som hände Leo. Han hängde sig på häktet i Mariestad i februari. Men istället för att ta ner honom och ge första hjälpen så lät vårdarna honom hänga kvar, låste dörren och larmade ambulans. Efter nio minuter kom ambulanspersonal, men hindrades och fördröjdes i räddningsarbetet eftersom polis på platsen ville ta kort. Ambulanspersonal fick igång hans hjärta - men två dagar senare dog Leo.

I september la åklagare ner förundersökningen - men efter vår granskning förra helgen tas den upp igen. Det har vice överåklagare Ewa Nyhult i Stockholm beslutat.

Den nya utredningen handlar både om hela händelsen - alltså både häktesvårdarnas och polisernas agerande.

Vice överåklagare skriver i sitt beslut att ”de utredningsåtgärder som vidtagits är inte tillräckliga för att ligga till grund för en bedömning i frågan om någon kan misstänkas för brott i samband med den händelse som anmälan avser. Förundersökningen ska därför återupptas.”

Nyhult har tagit beslutet efter överenskommelse med överåklagare Björn Eriksson på Riksenheten för polismål. Händelsen ska nu utredas av Riksenheten för polismål.

--------------------------------------

Fortsatt jakt på Obol-pengar

Så till skandalomsusade Obol, det påstådda multinationella investeringsbolaget som bland annat sponsrade hockey och köpte svenska basketligan - men som visade sig inte alls vara det som sagts. Mannen bakom Obol - Bo Johansson - framgångssagan från Malmberget - försvann efter mediaavslöjandena - och svenska och utländska investerare sökte förtvivlat sina pengar. Obol avslöjades i december 2006 - och i juni 2008 åkte vi till Sicilien och träffade Bo Johansson. Det blev ett osannolikt möte där han gav sin version - men också satte sig ner vid en flygel och spelade och sjöng Easy like a sunday morning.

Någon dag efter vårt program sändes träffade svenska Ekobrottsmyndigheten Bo Johansson.

Statsåklagare Staffan Granerfeldt säger nu i december att de hållit ett antal förhör sedan dess och tänker höra ytterligare några personer. Först därefter - förmodligen i vår - kan han ge besked om ifall det blir åtal eller inte mot männen bakom Obol. Brottsmisstanken är grovt bedrägeri eller grov förskingring.

Lars-Olof Svensson är advokat och företräder investerare som satt av pengar i Obol. Så här säger han om hur deras arbete går framåt:

- Det senaste halvåret har fondbolaget Obol försatts i konkurs på Brittiska Jungfruöarna och en konkursförvaltare har blivit utsedd. Det var ett delmål för oss för vi måste komma på insidan av bolaget.

- Tanken med att få en förvaltare utsedd är att få tillgång till alla depåer och kontoutdrag och så vidare hos förvaltaren, som finns i Kanada.

Det låter jättekrångligt det här, tror du att ni får tillbaka några pengar?

Det har jag aldrig lovat, jag har sagt att det är osäkert. Men min personliga uppfattning är att om det här är ett bedrägeri, vilket allt tyder på, så har de gjort det för att berika sig själva och då finns pengarna kvar någonstans.

Har du förstått var svenska investerares pengar egentligen hamnade?

- Nej, alltså förstått och förstått... Men vi har tagit del av den första stationen som är Sparbanken i Luleå. Och de tycks sedan ha gått till LG Bank i Lichtenstein. Och sedan hos Dundee i Kanada.

När vi träffade Bo Johansson i somras sa han dels att han blivit hotad av en väldigt rik man och att det var därför han gått under jorden. Dels sa han att pengarna förskingrats av en släkting till en medarbetare. Har du hittat någon som bekräftar de versionerna?

- Nej, men inget som talar emot dem heller. Vårt mål var att komma på insidan av Obol och det tog oss ett år.

Detta måste ha varit en resa också för dig. Vad har mest förvånat dig under arbetet med Obol?

- Att folk har köpt marknadsföringen här i Sverige, det har förvånat mig mest av allt.

----------------------------------------------

Förundersökning om Baggershus

Flera personer som arbetat på behandlingshemmet Baggershus är misstänka för för olaga frihetsberövande.

Polisen i Mölndal utreder om de låst in ungdomar som bott på behandlingshemmet.

Det var för ett och ett halvt år sedan som Kaliber granskade Baggershus, ett av landets största privata behandlingshem för unga.

Bland annat berättade vi om en låst avdelning som kallades sanktionen. Där sattes unga som på olika vis misskött sig. Det är olagligt att ha låsta avdelningar på privata behandlingshem. 

-----------------------------------------------

Hundra program!

Säsongens sista Kaliber gjordes av Sanna Klinghoffer, Anna Jaktén, Jalal Lalouni, Marcus Hansson och Johan Frisk.

I vår sänds Kaliber med start den 12 april!

God jul och Gott nytt år!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".