Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen.

Lars-Åke Lagrell om våldet på fotbollsplan: "Det är en kampsport"

Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 13.08
1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Knytnävsslag, danska skallar och sparkar mot huvudet. Våld som kan ge fängelse om det utövas på gatan, behöver inte ge mer än några missade matcher om det händer på en fotbollsplan.
Kaliber har granskat det våld som i skuggan av huliganismen får gå obemärkt förbi – nämligen spelarnas eget.

Den som ger sig in i leken får leken tåla, heter det. Och på få platser stämmer det bättre än inom idrotten. Om en fotbollsspelare tappar humöret och slår till sin motståndare med en knytnäve i ansiktet, är risken att bli polisanmäld försvinnande liten. Fotbollen har sitt eget rättssystem och efter en till två månaders avstängning är spelaren tillbaka på plan som om inget hade hänt. Och kanske möter han den som han har misshandlat.

Systemet fungerar bra, tycker Svenska Fotbollförbundet. Men bland gräsrötterna jäser missnöjet. Många tycker att våldet och den aggressiva stämningen på plan tar död på sporten de älskar.

Humöret rinner över

Det är den 26 september och en iskall höstvind sveper in över Bergsjövallen i nordöstra Göteborg. Sommaren är definitivt över och på avbytarbänken hackar spelarna tänder och försöker skyla över sina blåfrusna ben med täckjackor.

Ute på planen spelar Real Maskin BK mot Somalisk Vikingar IS om poängen i division 7. Himlen är massivt grå men för hemmalaget Real Maskin BK ser det ändå ljust ut när deras mittfältare Houssam slår in ett ledningsmål.

Idag är det mer folk på plan än på åskådarplats. Några kompisar och en flickvän till en av spelarna står och huttrar i blåsten. Men det är på sådana här platser, långt ifrån allsvenska arenor och spelarlöner, som den svenska breddidrotten frodas. Drivkrafterna är gemenskap och entusiasm. Arbetet ideellt.

Men i 69:e minuten händer det något. Domaren blåser frispark. Humöret för en av spelarna från Somalisk Vikingar rinner över. Han springer fram bakom domaren och slår domaren i bakhuvudet med handen. Det tänder till bland både spelare och publik. Matchen ser ut att urarta. Och Real Maskins spelare har sett det hända alltför ofta.

Grovt våld som inte polisanmäls

En fotbollsspelare som slår någon på plan blir normalt avstängd. Ju grövre händelse desto längre avstängning. Maxstraffet är två år. Men redan vid kortare avstängningar kan våldet vara grovt.

Kaliber har gått igenom samtliga avstängningar som har varat i mer än en månad i de fem största fotbollsdistrikten: Stockholm, Skåne, Göteborg, Västergötland och Småland under perioden 15 augusti till 15 oktober i år. Det rör sig om 77 avstängningar. I 40 av fallen är våldet så grovt att det skulle kunna ha lett till fängelse om det hade skett på gatan.

Stockholm: En hård tackling gör en spelare förbannad, han slår till motspelaren med ett knytnävsslag i ansiktet.

Västergötland: Spelare sätter armarna i bröstet på motspelaren och ger sedan killen en högerkrok och avslutar med en hoppspark i magen.

Skåne: Spelare skallar ner motspelaren och spräcker ögonbrynet.

Göteborg: Spelare slår till flera medspelare med knytnävsslag i ansiktet, hämtar kedja för att fortsätta misshandeln.

Det vi hör är baserat på vad domare och spelare har berättat. Ingen av de här händelserna har polisanmälts. Av sammanlagt 40 fall har bara fem stycken gått till polisanmälan.

Fotbollens straffsystem bygger på att det civila samhället hålls utanför. Men flera av de klubbar som råkat ut för våldet ser det som ett eskalerande problem som inte fotbollen klarar av att hantera internt.

Misshandel med tjock halskedja

Vi träffar Real Maskin BK:s tränare Anders Bengtsson och spelarna Mattias Kittefeldt och Tommy Moholi i klubbstugan i Kortedala före matchen. De sitter alla i klubbens styrelse och är överens om en sak: att det har blivit hetsigare och mer våldsamt på plan de senaste åren. Färskast i minnet är en händelse som laget råkade ut för strax före sommaren.

Den här spelaren, som är 32 år gammal, hinner slå till två lagkamrater med knytnävarna och ska fortsätta misshandeln med en tjock halskedja innan han stoppas och matchen avbryts. Efteråt skriver domaren en rapport till Göteborgs Fotbollsförbund där ett disciplinutskott behandlar ärendet. I det här fallet bedömdes en avstängning på två månader vara ett rimligt straff.

Sedan är han fri att spela match igen.

Real Maskin BK har varit vittne till i alla fall två internslagsmål i år. Men även de själva har råkat ut för våld.

Till dagens match har Real Maskin BK i alla fall fått ihop 16 man och före matchen håller Anders Bengtsson taktiksnack i omklädningsrummet. Det är trångt, lukten av ammoniak sticker i näsan men det är uppsluppet. Eventuell oro har tagits över av adrenalin och alla försöker fokusera på själva fotbollen.

Framför allt i de lägre divisionerna

I Sverige finns drygt 280 000 licensierade fotbollsspelare, fördelade på över 3 000 föreningar. Allting styrs och administreras av Svenska Fotbollförbundet och de 24 distriktsförbund ute i landet där man har hand om fotbollens lägre divisioner och ungdomsfotbollen.

Det våld som Kaliber har granskat hittar man framför allt i de lägre divisionerna, division 6 och 7 och inom ungdomsfotbollen, där många av spelarna bara är 15-16 år gamla. Men det förekommer även våld bland vuxna män som är uppåt 40 år gamla.

Vad gäller bestraffningar följer förbunden Riksidrottsförbundets regler, men principen är internationell.

Vi ber Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell förklara:

– I vårt domstolsliknande system så ingår det att vi har en disciplinnämnd och en besvärsnämnd. Där finns då en blandning av jurister och fotbollsfolk. Och när det då gäller vårt regelsystem, så finns det en grundprincip i fotbollen. Och det är att du inte kan gå till domstol. Du kan inte gå till domstol mellan två föreningar till exempel.

I fotbollens domstol kan man bli avstängd från all fotboll i upp till två år. Men den som har blivit misshandlad och inte är nöjd kan driva fallet vidare på egen hand. Utan hjälp från förbundet.

”Litet fåtal fall som går vidare till åtal”

– Det är ett väldigt, väldigt litet fåtal fall som går vidare till åtal eller där polisen griper in. Men det är klart att det kan inträffa sådana grova saker att det leder till allmänt åtal.

Precis som Lagrell säger är det ovanligt att idrottsvåld går till åtal. Det är heller ingenting som förbundet driver eller aktivt rekommenderar. Men i de 40 fall som vi har tittat på skulle våldet knappast passera om det hade inträffat utanför idrotten. Och egentligen står idrotten under samma lagar som det övriga samhället.

– Inga grupper i samhället ska själva få bestämma spelreglerna. Inte inom idrottens värld, inte bland de kriminella MC-gängen, inte inom de grova kriminella gängen ska man någonsin få bestämma spelreglerna själva. Utan det är samhällets regelsystem som gäller för alla.

Så säger Sven Erik-Alhem, före detta överåklagare i Malmö och ordförande i Brottsofferjourernas Riksförbund. Vi läser upp fall som vi har tittat på:

Några stycken är på väg ut från krogen. Det är trångt och det är halt. En kille, han snubblar och när han ska resa sig upp blir han knäad med uppsåt i ansiktet. Han ligger ner och då måttar killen ytterligare en spark mot honom. Han som blir skadad på marken får en blodutgjutelse och blått öga i nästan över två veckor. Vittnen finns. Vad är det för brottsrubricering?
– Ja, det är ju misshandel, försök till grov misshandel också. Den sparken kunde ju ha tagit oerhört illa..

Vad skulle det bli för straff?
– Fängelse utan tvekan.

I själva verket hände det här på en fotbollsplan. Men det var ingen kamp om bollen. Det hände alltså när målvakten skulle resa sig upp efter att han hade fångat en boll. Då får han knäet i ansiktet. Så det hade har inget med spelet att göra. Han blev avstängd i sju veckor från match. Vad tänker du om det straffet?
– Ja, det är alldeles oproportionerligt. Det ska handläggas inom polis- och åklagarväsendet.

Vi läser upp fler fall för Sven-Erik Alhem:
En person hoppar upp och stämplar en annan i skrevet med en grov känga. Offret faller till marken och blir liggande.
– Ja, det är ett misshandelsfall. Självklart. Det kan också vara en grov misshandel. Det beror lite på hur sparken har träffat. Det får man utreda. Men det är i alla fall en allvarlig form av misshandel. Risken är uppenbar att det blir fängelse. Det bör bli fängelse.

Vi läser upp ett tredje fall, det interna våld inom laget som Real Maskin BK berättade om.
– Ja, det blir ju misshandel och olaga hot. Fängelse enligt min mening.

Alla dom tre fall vi läser upp borde ha blivit föremål för en rättslig prövning, anser Alhem. Oavsett fotbollförbundets straff.

En till fyra månaders fängelse

Vi låter ytterligare en jurist titta på fallen, Staffan Levén, som har arbetat som domare i över 30 år. 

Han menar att några av fallen skulle ha stor chans att gå till domstol, trots att de har inträffat på idrottsplan. Hade de inträffat på gatan bedömer han att så gott som samtliga fall, 40 stycken, skulle kunna leda till åtal och bestraffas i en domstol. Straffvärdet för majoriteten skulle då ligga på mellan en och fyra månaders fängelse.

Utgången i idrottsrelaterade fall är osäkra, mycket beroende på tolkningen av lagen. Staffan Levén menar att det är ont om vägledande domar och efterlyser fler prejudikat. Han tycker dock att grovt våld alltid bör polisanmälas för att det ska prövas om det är en brottslig gärning.

Strax utanför Kävlinge ligger det lilla samhället Furulund. En liten skånsk by med en järnvägsstation några affärer och så idrottsklubben Furulunds IK.

Den yngsta killen i A-laget heter Niklas Hansson, 19 år gammal. Han har spelat fotboll sedan han var fyra år, men i vintras, under en inomhuscup hände något som hade kunnat avsluta hans karriär. De hade just gjort mål och vunnit semifinalen i sin klass. På plats var också tränaren Mattias Hansson.

Vågar inte gå vidare

Anmälan gick till åtal och Helsingborgs tingsrätt dömde spelaren, som var 17 år vid händelsen, till samhällstjänst med villkorlig dom och skadestånd.

Av de fyrtio fall av grovt våld som vi har hittat har bara fem anmälts till polisen. Ett har alltså gått till åtal, dom andra fyra är i nuläget oklara. Att det inte blir anmälan, trots att det finns vittnen och domarrapporter, har flera orsaker.

Vissa har försonats med motspelaren och gått vidare. Andra berättar att de inte orkar gå igenom det eller att det inte är någon idé eftersom det inte leder någonvart. En tror att han måste betala advokatkostnaden om han förlorar målet.

Flera tycker att det inte är så allvarligt och att man måste ge och ta på en fotbollsplan. En annan viktig orsak är att man helt enkelt inte vågar.

Strax norr om Furulund, i samhället Asmundstorp, träffar vi David Vrabl. Han är tränare för Asmundstorps IF och berättar om en skräckmatch i våras där två av hans 16-åriga spelare blev misshandlade. Allt på grund av ett gruff i matchen.

Efter matchen dyker det upp ett 10-tal killar, 20 till 25 år gamla, utifrån som ser hotfulla ut. Fem av dem tar sig in i det yngre lagets omklädningsrum och låser dörren inifrån. David Vrabl, som skrivit på domarens matchprotokoll, bankar på dörren.

Domare hotade till tystnad

Det visade sig senare att det var en motspelare och några av hans inringda kompisar som stod för misshandeln. Vi har talat med de två killarna som blev slagna, men de vill inte bli intervjuade. Den ene har slutat att spela fotboll. Den andre dyker upp på allt färre träningar.

Även domare blir hotade till tystnad. Vi har talat med domare som inte vågar polisanmäla hot: Malmö är för litet och jag har barn, säger en. Andra vi får tips om vill inte ens prata anonymt med oss.

Konsekvenserna av våldet och hoten på plan är tydliga. Real Maskin BK berättade att fotbollen inte är lika rolig längre, och att spelare hoppar över vissa matcher på grund av rädsla. Samma sak i Asmundstorps IF.

Fredrik Hansson i Furulunds IK känner av samma sak.

Många av lagen de har haft problem med kommer från socialt belastade områden. Samma mönster upprepar sig i Göteborg och Stockholm. Killar med invandrarbakgrund är i majoritet vad gäller längre avstängningar i samtliga distriktsförbund vi har tittat på. Tommy Moholi i Real Maskin BK framhåller att det framför allt är ett ledarproblem.

Ledarproblem, domare som inte sätter ner foten, flata förbund, integrationsproblem, det finns många dimensioner vad gäller våldet på plan. Klart är att fotbollens egen organisation själv inte klarar av att stävja problemen när polis, rättssystem och samhälle ska hållas utanför.

Lars Åke Lagrell håller inte med om kritiken mot systemet. Han tycker att de våldsfall som vi lägger fram är “försvinnande få” förhållande till fotbollens storlek och att fotboll är en kampsport.

”Vi klarar av merparten inom fotbollen”

– Det är en kampsport och när det är en kampsport och det är två lag som står mot varandra, så finns det säkerligen människor som gör sig skyldiga till förseelser som är så allvarliga som de du säger. Så jag tycker inte att det är så speciellt konstigt.

Vi räknar upp några av de fall vi har nämnt i det här programmet, med knytnävsslag, skallningar och riktade sparkar mot kropp och huvud.

– Jag utgår från att alla de misshandelsfall som du räknar upp nu hade säkert inte lett till åtal i samhället. Och då är det alltså inte misshandelsfall av den arten att det leder till åtal. Jag ser det på det viset att vi klarar av merparten inom fotbollen.

Har ni någon gång gått ut med en rekommendation vad det gäller att blanda in det civila samhället, polisen?
– Nej, det har vi inte. Vår inställning är att vi ska ha ett rättssystem som klarar det som inträffar på fotbollsplaner, samtidigt som vi är medvetna om att det kan finnas ett litet fåtal fall där det inte räcker till.

På Bergsjövallen fortsätter matchen mellan Real Maskin BK och Somalisk Vikingar IS. När en av spelarna slår till domaren ser det ut att urarta, men tränaren lyckas lugna ner sin spelare den här gången och matchen spelas klart. Real Maskin BK vinner med 5-3.

Tre veckor senare lägger Göteborgs Fotbollsförbund ut avstängningen på sin hemsida. Straffet för att slå till en domare blir fyra veckors avstängning. Ingen polisanmälan.

Det här reportaget är ett samarbete mellan Kaliber och Sveriges Radio Göteborg.

Research: Sylvia Dahlen
Reporter: Ola Sandstig
Producent: David Gustafsson

Grovt våld som inte polisanmäls

Kaliber har gått igenom samtliga avstängningar som varat i mer än en månad i de fem största fotbollsdistrikten: Stockholm, Skåne, Göteborg, Västergötland och Småland under perioden 15 augusti till den 15 oktober i år.
Det rör sig om 77 avstängningar. I 40 av fallen är våldet så grovt att det skulle kunna ha lett till fängelse om det hade skett på gatan. Men bara fem stycken har gått till polisanmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".