Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen.

Till Lars Åke Lagrell från Kaliberredaktionen med anledning av det öppna brevet till Sven Erik Alhem

Publicerat torsdag 21 oktober 2010 kl 15.13

Lars Åke Lagrells ”öppna brev” är adresserat till Sven Erik Alhem men eftersom det innehåller kritik mot Kaliber föranleder det till ett antal förtydliganden.

För det första borde Lars Åke Lagrell ha lyssnat lite noggrannare på programmet. Nog för att de fall vi har gått igenom innehåller grov misshandel mot domare, men det fall som vi bevittnade i en division 7-match handlade inte om någon ”nedslagning av domaren”, utan om ett slag med öppen hand i bakhuvudet. Det framgår tydligt av programmet. Om en månads avstängning för att ge sig på en domare är ett rimligt straff överlåter vi till lyssnarna att avgöra.

Kalibers undersökning byggde på att vi gick igenom de fem största distriktsförbundens hemsidor under en tvåmånadersperiod och kollade upp alla utlagda avstängningar som varade längre än en månad. Vi ringde alltså upp domarna och den drabbade föreningen för att få reda på vad som hänt och om det polisanmäldes. Det blev många samtal med aktiva inom fotbollen.

Vi hittade 40 fall av våld där nästan samtliga fall av jurister bedömdes vara så grova att de hade kunnat ge fängelse om de hade inträffat på gatan. Det handlade inte om några ojusta tacklingar, utan om rent och skärt våld, utanför spelsituationer.

Märk väl att detta var ett stickprov under en ganska kort tidsperiod. Hade vi inkluderat övriga distriktsförbund (ungefär lika många spelare till) och hela året hade våldssiffran med största säkerhet varit mångdubbel. Och om inte det räcker till, stödjer de dussintals intervjuer vi gjort med domare och spelare våra siffror.

Att det skulle handla om några ”enstaka fall” som Lagrell påstår säger nog mer om hans inställning än om Kalibers undersökning. Att bagatellisera våldet inom fotbollen påverkar inte den realitet som många föreningar står inför.

Vad gäller polisanmälningar är det upp till var och en, menar Lagrell. Men det är inte hela sanningen. När en allsvensk spelare skallade ner en motspelare 2004 anmäldes händelsen av polisen själv. Lagrells reaktion i Aftonbladet: ”Det här är beklagligt. Jag hade hoppats att med tävlingsutskottets dom så var det avklarat. Med undantag för en överklagan. Men då hade det stannat inom idrotten”.

Just den inställningen är kärnpunkten i Kalibers program. Det handlar inte om regelsystem, gula kort eller disciplinnämndernas vara eller icke vara. Det handlar om själva attityden.

Och för den som lyssnat på Kaliber, borde det vara uppenbart att den attityden - att hålla det inom fotbollen - skapar en kultur som utesluter polis och rättsväsende.

Vem som sedan är högst ansvarig för att det är så, låter vi vara osagt.

Kaliberredaktionen
Göteborg 2010-10-20

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".