Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen.

Så säger Advokatsamfundets etiska regler om ...

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 09.04

Marknadsföring (uppsökande verksamhet)

En advokat får inte anskaffa uppdrag på ett sätt som innebär att annans trångmål eller utsatta situation utnyttjas.

Riskavtal (provison)

En advokat får inte med klienten inte med klienten ingå ett arvodesavtal som ger rätt till en kvotdel av uppdragets resultat, om inte särskilda skäl föreligger.

Ett avtal som innebär att advokaten tar en ekonomisk risk i utfallet av saken får inte innebära att advokatens ekonomiska egenintresse i saken blir oproportionerligt eller på annat sätt kan inverka negativt på advokatens utförande av uppdraget.

Inte heller Rådet för advokatsamfund i Europa, CCBE, accepterar oreglerade resultatandelsavtal- pactum de quota litis. Sådana avtal anses medföra risker för oseriöst processande och att klientens intressen får stå tillbaka för advokatens vinst, till exempel genom att ombudet tackar nej till en förlikning för att kunna tjäna mer i målet. (Källa: Advokatsamfundet)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".