Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen.

När festivalen kom till stan

Publicerat torsdag 19 april 2012 kl 14.00
Foto: Jessica Gow / Scanpix

En plats på kartan, extra pengar i kommunens kassa och inte minst fest och bra musik. Så beskrivs musikfestivalerna som sköljer över landet under sommarmånaderna. Men i takt med att festivalerna blir allt större får de också mer att säga till om och priset kan bli högt.

I Sölvesborg har kommunen i flera år anklagats för att ha brutit mot alkohollagen för att tillgodose jättefestivalens önskemål, I Hultsfred satsade kommunen miljoner av skattebetalarnas pengar på att rädda det sjunkande festivalskeppet och i Borlänge går landstinget på knäna och vädjar om färre besökare medan festivalen bara växer.

– Taxen den har fyra ben, tuppen den har två. Kuken den har inga ben men den kan stå ändå. Skål!

Ok, och vad ska ni göra ikväll nu då?

– Oscar Lindros och Deadmau5.

– Och vara helt fucking gaaaalna!

– Suuuupa!

Sol, värme, fullt med folk och en stark doft av öl. Vid ingången till festivalområdet i centrala Borlänge har några av de runt 50 000 besökarna till Peace & Love festivalen samlats.

Det är juli 2011 och festivalen har återigen slagit rekord. Fler besökare än nånsin.

På ett stort fält en kvarts promenad från festivalområdet ligger den stora festivalcampingen. Ett sportfält som under några dagar varje år förvandlas till camping för runt 30 000 festivalgäster. Matrester och toalettpapper slängs på marken, Det sjungs, spelas trummor och skålas med öl i aluminiumburkar och dricks vodka ur treliters baginboxförpackningar.

– Får man säga att man har supit i radio? Ja, det är väl det vi har gjort sen vi kom hit och sett Kings of Leon och Lykke Li och bekantat oss på campingen och så där.

Campinggästerna är 15 år och uppåt och festen varar hela veckan, dygnet runt.

På ett hotell hålls den dagliga presskonferensen där bland annat polis, sjukvård festivalarrangörer och representanter från Borlänge kommun träffar pressen.

– Jag kan väl börja…

Festivalchefen berättar om de lyckade spelningarna det senaste dygnet…om Bob Dylan som ska spela ikväll och det fina vädret.

Kommenderingschef för Borlängepolisen Thomas Hellgren tar över.

– I grunden har festivalen varit positiv och glad.

Han pratar om en positiv och glad festivalvecka. Men att det bland annat anmälts fyra våldtäkter och två våldtäktsförsök.

– Jag ska inte säga bra siffror, men det är siffror som vi kanske kan tyvärr förvänta oss då.

Siffror som vi kan förvänta oss säger Thomas Hellgren.

När Kaliber några månader senare kontaktar polisen i Borlänge för att ta del av en sammanställning av brottsligheten under Peace & Love festivalen visar det sig att det anmälts ett trettiotal fall av misshandel och att sexualbrotten blev långt fler än sex stycken. Totalt 13 sexualbrott som polisen bedömer har någon sorts koppling till festivalen anmäldes. Kaliber tar del av anmälningarna. Flera har skett på festivalcampingen och det är mycket alkohol med i bilden.

– Vi började läsa om vilka artister som skulle komma kanske i januari. Och då var det väl att Håkan Hellström skulle komma och jag gillar han väldigt mycket så då ville man åka dit. Så vi bara såg fram emot det.

Sara var 17 år förra sommaren när hon och vännerna satte sig på bussen till Peace & Lovefestivalen i Borlänge. Det skulle bli en vecka med fest, musik och oförglömliga minnen.

– Var väldigt party direkt på bussen. Sen kom vi fram och slog upp tältet och, så det var bara roligt.

Men det Sara inte vet när hon slår upp sitt tält på festivalcampingen är att veckan inte alls kommer bli som hon tänkt. På söndagen kommer hon tas till sjukhus för att undersökas och testas för könssjukdomar. Hon kommer bli en av 13 tjejer som anmäler att de blivit utsatta för sexualbrott under festivalen.

Vi kommer återkomma till Sara och Borlänge.

"Få en plats på kartan"

Konkurrensen mellan kommunerna i Sverige ökar och stora musikfestivaler poppar upp som svampar ur jorden. Det har blivit ett sätt för mindre kommuner att få en plats på kartan. Det säger Tommy D Andersson, professor på handelshögskolan i Göteborg som forskat på festivaler sen 80-talet.

– Så att inom turistnäringen har detta blivit en väldigt stor sak, en huvuddel av turistpolitiken tror jag riktad mot evenemang.

Men festivalarrangörerna är idag inte längre små ideella föreningar utan i flera fall vinstdrivande företag. Och det ställer nya krav på kommunerna säger Tommy Andersson.

– För man har ju en starkare motpart att förhandla med. De kan spela ut kommuner mot varandra.

Kaliber har granskat tre av Sveriges mest kända festivaler och hittat kommuner som anklagas för att bryta mot lagen, kriminalitet och kommunala miljonsatsningar som gått förlorade.

Det har hänt en del sen Hultsfredsfestivalen slog upp portarna för över 25 år sedan i det lilla samhället i Småland. Putte Svensson Sahlin var med och startade festivalen.

– Målet var väl att slippa växa upp i en tråkig håla.

Hur var första Hultsfredsfestivalen?

– Vi hade väl 7000 besökare första året vilket väl var otroligt för en liten ort med, ja det bor väl 4500 i tätorten så det var ju nåt helt sjukt bra.

Hultsfredsfestivalen var länge Sveriges största och 2006 kom 30 000 besökare. Men så vände det. Publiken svek och föreningen Rockparty som anordnade festivalen, började gå dåligt.

– Vi var ju en ideell förening så vår målsättning var inte att samla pengar på hög för att ha när det gick dåligt.

2009 beslutade Hultsfreds kommun om ett räddningspaket i mångmiljonklassen. Kommunen skulle bland blir delägare i ett festivalbolag för att försöka rädda festivalen.

Men redan sommaren 2010 var det över. Festivalbolaget gick i konkurs och satsade skattepengar gick förlorade. Men så förra året bestämde sig en av Europas största festivalarrangörer för att satsa på Hultsfredsfestivalen igen. En viktig händelse för kommunen säger Lars Rosander Centerpartistiskt kommunalråd i Hultsfred.

– Rent historiskt så har ju Hultsfredsfestivalen betytt mycket för vårt varumärke och för utveckling av turism och annat här i regionen.

Men från att ha anordnats av en ideell lokal förening drivs nu Hultsfredsfestivalen av ett stort internationellt företag. Kaliber har läst avtalet som tecknats mellan Hultsfreds kommun och arrangören FKP Scorpio. Hultsfreds kommun låter jättearrangören helt gratis utnyttja den kommunala festivalmarken plus att kommunen under de första åren, räntefritt lånar ut runt åtta miljoner kronor till Scorpio, en hjälp att komma igång. Detta till ett företag som enligt sin ansökan om alkoholtillstånd har en årligt omsättning på över en halv miljard kronor.

– När vi gick in i det här så är det som i all annan etablering av näringsverksamhet som vi betraktar det då till stor del att man på olika sätt hjälper till i starten då va.

Men gratismark och räntefria lån är inte det enda som kommunen gått med på för att få tillbaka sin festival. Kommunalrådet Lars Rosander beslöt förra året att gå emot såväl polis som kommunens egen alkoholhandläggare och tillåta servering av alkohol på hela festivalområdet och inte i bara avgränsade barer, trots att detta enligt både Länsstyrelsen och alkoholhandläggaren är ett brott mot alkohollagen. Ove Karlsson är alkoholhandläggare i Hultsfred.

– Kommunalrådet beslutade att göra tvärtemot vad jag som handläggare hade föreslagit. Jag kan ju bara misstänka att man vill gå sökande till mötes och då pratar jag om festivalarrangören.

Kommunalrådet Lars Rosander vet att hans beslut kan vara ett brott mot lagen, men säger att det är en tolkningsfråga. Och att det var ju det här festivalarrangören ville ha.

– Det var ju deras önskemål att ha hela festivalområdet som serveringsområde och det är ju så beslutet blev också.

Hultsfreds kommun är inte den enda kommun som anklagas för att bryta mot lagen när en stor musikfestival kommer till stan. Det visar Kalibers granskning.

Sweden Rock festival

I kommunhuset i Sölvesborg finns bland annat kepsar till salu. De är svarta, gula och röda. Men det är inte kommunens logga på kepsarna utan rockfestivalen Sweden Rock. Varje år lockar festivalen över 30 000 besökare. En viktig händelse för kommunen berättar det socialdemokratiska kommunalrådet Helene Björklund.

– Det betyder ju väldigt mycket inte minst marknadsföringsmässigt att fler har lärt sig hitta till Sölvesborg och Blekinge.

Det är en framgångsrik festival. Den senaste årsredovisningen visar på en vinst på över 25 miljoner kronor och man förra året beslutade dela ut drygt 27 miljoner till aktieägarna. En del av framgången, säger andra i branschen som Kaliber talat med, är möjligheten att sälja öl, cider och vin på hela festivalområdet. Ett beslut som kommunalrådet Helene Björklund har tagit och genom det, kört över kommunens alkoholhandläggare Anna Sunnetoft.

– Det är klart att det känns ju fel, det gör det.

Anna Sunnetoft menar att Sölvesborgs kommun medvetet bryter mot lagen genom att tillåta serveringen trots att hon år efter år har rekommenderat avslag.

– Det är en stor festival och den drar ju mycket gäster till kommunen, men det känns fel det gör det.

Kommunalrådet Heléne Björklund säger att hon gjort en annan bedömning än alkoholhandläggaren Anna Sunnetoft.

– Ja, så är det ju att vara politiker hon gör ju utredningarna och tar in yttranden från många olika myndigheter och utifrån de yttrandena tar jag mitt beslut.

På Sölvesborgs kommuns hemsida finns länkar till festivalen och i receptionen säljs festivalprylar. Och att kommunen och festivalen har ett tätt och nära samarbete visar inte minst en punkt i avtalet där kommunen:

förbinder sig att på ett positivt sätt i sin ordinarie information till allmänheten sprida kännedom om festivalen”.

– Det betyder precis det det står där att vi på ett positivt sätt ska informera om festivalen och när vi gör vår allmänna information så att vi fortsätter säga det vi känner och tror på att det är väldigt positivt för oss och våra invånare att de finns här. Utåt sett försöker vi naturligtvis vara goda ambassadörer för varandra och skulle det finnas anledning att inte vara det så tror jag man får diskutera om det kan stå kvar i avtalet.

Men förra året råkade festivalen ut i blåsväder. Lokaltidningen Sydöstran nekades ackreditering till festivalen. Enligt tidningen på grund av att de gjort en granskning av Sweden Rock-ägarnas miljonvinster. Gunnar Svensson är chefredaktör på Sydöstran.

– Vi blev väldigt upprörda och tyckte det var oprofessionellt att försöka stoppa massmedia, att försöka stoppa Sydöstran under festivalen.

Bojkotten ledde till uppmärksamhet i rikspressen, men Sölvesborgs kommun tog aldrig officiellt någon ställning i frågan säger Gunnar Svensson.

– Det här är en stor grej för Blekinge som jag sa och speciellt för Sölvesborgs kommun. Du får ju fråga Helene Björklund om det, men jag bara gissar att de här tyckte att här är det bäst att inte säga nånting.

– Klart att vi är rädda om det som vi är om alla andra stora företag i vår kommun, det tror jag alla förstår, men vi har många diskussioner så det tror jag ingen tror att jag är rädd att stöta mig med dem eller andra företrädare från kommunen.

Martin Forssman är presschef och vice vd för Sweden Rock. Han menar att det som hänt inte alls hade att göra med den granskning som gjordes av miljonvinsterna utan att Sydöstran vid flera tillfällen skrivet felaktigheter.

– Det var framförallt en reporter där men även andra som vi tyckte hade betett sig som klåpare under en ganska lång tid.

Vad hade de gjort för fel då?

– Ja, alltså de respekterade inte sanningen eller hur det låg till med saker och ting utan hittade på saker och ting själva och rapporterade felaktigt.

– Ja, vad det handlar om som jag ser det personligen är väl att de vassaste journalisterna kanske inte hamnar på lokalpressen här nere i Blekinge.

Sydöstran fick sen ackreditering till festivalen och chefredaktör Gunnar Svensson säger att de i dag har ett bra samarbete med Sweden Rock, men Martin Forssman säger att Sweden Rock har ställt krav.

– Så vi åkte till deras redaktion och snackade med chefredaktören och kom överens om att ok vi släpper in er men då vill vi se våra citat i förskott innan de publiceras framöver.

Peace & Love festivalen

Den absolut största festivalen i Sverige idag är Peace & Love festivalen i Borlänge som enlig senaste årsredovisningen hade en omsättning på över 100 miljoner kronor. Borlänge kommun har liksom Hultsfreds kommun, valt att låta arrangören utnyttja den kommunala festivalmarken helt gratis för spelningarna. Jan Bohman är socialdemokratiskt kommunalråd i Borlänge.

– Man kan alltid resonera hur långt man kan sträcka sig men vi har den policyn att där Borlänge är med och medarrangerar och känner att vi det här bidrar på ett bra sätt till stadens utveckling där kan vi vara med med något så enkelt som att upplåta vår mark.

Birgit Hedkvist är kommunens samordnare när det gäller festivalen och säger att tjänstemännen av politikerna har fått uppmaningen att ha ett generöst förhållningssätt till festivalen.

– Vi säger att Peace & Love är bra för Borlänge och var generös i ditt förhållningssätt. Att vi är generösa i våra tjänster för att det ska bli bra för våra besökare.

Hon berättar om ett gott samarbete mellan festivalen och kommunen och på kommunens hemsida hittar jag en sammanfattning kommunen gjort av utvärderingar efter förra årets festival. Den har rubriken: "Positiv utvärdering av årets Peace & Love-festival". Tonvikten ligger vid det som varit bra. Festivalen beskrivs som otroligt positiv, en höjdarvecka och ett unikt samarbete.

Kaliber begär ut underlaget som är utvärderingar från bland annat polis, landsting, socialtjänst, och räddningstjänsten och hittar där en hel del beröm, men också kritik. Det gäller bland annat omfattande ungdomsfylleri på festivalcampingen.

Oron för ungdomsfyllan nämns i kommunens sammanställning men formuleringar med skarp och tydlig kritik har valts bort. I utvärderingarna kan Kaliber bland annat läsa att Svenska kyrkan vill införa 18-års gräns på campingen, att Landstinget i Dalarna tycker det är ”direkt olämpligt att utsätta 15 åringar för den miljö som råder där” och kommunens fältassistener skriver att ungdomsfyllan inte varit hanterbar för dem och att de inte kan leva upp till de krav socialtjänstlagen ställer.

Dessutom vittnar Landstinget om en näst intill ohållbar situation, att de gått på marginalen, och vädjar om en minskning av antalet besökare till festivalen. Britt Knutas är landstingets beredskapssamordnare i Dalarna.

– Det är ju för att våra gäster ska kunna känna sig trygga och för att deras föräldrar ska kunna skicka sina ungdomar och känna att de har en god beredskap och de kommer att kunna ta hand om dem.

För nu har man ju inte sänkt taket i år då, vad tänker ni om det då?

– Vi hade ju hoppats att man skulle ha gjort det. Det är bara att hoppas att vi får fortsatt ha tur att det inte inträffar nånting.

Borlänge kommuns informationschef Ann-Cathrin Brovall, säger till Kaliber att hon tycker att kommunen ger en rättvis bild av utvärderingarna.

– Vad jag har gjort, ja det har blivit en hel del svineri med kamrat Jelzin.

Tillbaka på Peace and Love festivalens camping igen juli 2011. Johan sitter med sina kompisar och dricker vodka ur en baginbox.

– Vi har ju ett lager på 18 liter med oss. Borde räcka, borde räcka. Kan aldrig bli för mycket av det goda.

Hur ser det ut med spriten här inne?

– Den flödar definitivt. Det är en osinlig källa skulle jag säga.

Jag träffar polisens kommenderingschef Thomas Hellgren igen, denna gång i mars 2012 i polishuset i Borlänge och han säger att polisen måste se mellan fingrarna när det gäller mycket av ungdomsfyllan under festivalen när de ska ha koll på 30 000 festivalcampare.

– Vi vet ju att många berusade och framförallt unga människor leder inte allt för sällan till våldsbrott. Vi vet också att många unga berusade, framförallt tjejer, som dricker alldeles för mycket riskerar att utsätta sig för våldsbrott i form av våldtäkter, sexuella ofredanden och annat.

– Det var bara att sätta sig med någon så fick man en burk öl liksom. Det är inte så där jätteofta man ser 15-åringar gå runt här och dricker överallt, men där var allt tillåtet liksom.

Sara är en av de 13 tjejer som anmälde att hon utsatts för sexualbrott under festivalen. Hon var 17 år och full när hon följde med en äldre kille till hans tält. Hon ville inte ha sex säger hon och det hade hon sagt till honom, trots det lade han sig över henne, höll fast henne och hade sex med henne i det mörka tältet mitt på campingen, sent på natten.

– Då blev det att han la sig på mig och då blev det att han började dra ner min byxor och då blev jag helt så här bara helt stel. Jag kunde inte röra mig och jag kunde inte säga nåt och jag ville därifrån, men jag kunde inte röra mig.

Varför kunde du inte röra dig?

– Jag tror jag blev för rädd eller nåt sen skedde allt så snabbt så tillslut låg han bredvid mig och då kunde jag ta mina byxor och gå därifrån.

Killen som gjorde det kunde polisen inte hitta och några veckor efter festivalen damp ett vitt kuvert från polismyndigheten i Borlänge ner i Saras brevlåda om att fallet hade lagts ner.

– Jag kände mig lite övergiven faktiskt.

Förstår du att de var tvungna att lägga ner det?

– Ja, det gör jag eftersom de kunde ju inte hitta honom. Den enda chansen var ju om han själv skulle anmäla sig, men det är ganska osannolikt.

Alla 13 anmälningar om sexualbrott som gjordes fick läggas ner, i de flesta fall kunde polisen inte ens hitta någon gärningsman. Thomas Hellgren på Borlängepolisen säger att ska man ha en festival av Peace & Loves storlek får man räkna med en hel del brott.

– Med all respekt för de som drabbas av brott är det ett faktum. Man kan inte samla 50 000 människor i Sverige idag utan att det begås brott.

Hur mycket brottslighet ska man kunna acceptera för att få ha ett så här stort arrangemang?

– Frågan har väckts, hur mycket kan man stå ut med i en kommun av Borlänges storlek, i evenemangsstorlek, och egentligen vill jag lämna över den här frågan till kommunen faktiskt.

Jan Bohman kommunalråd i Borlänge igen.

– Ett stort arrangemang som Peace & Love innebär alltid risker och vi jobbar bland annat i de här stormötena med att försöka eliminera riskerna.

Petter Säterhed är säkerhetsansvarig för Peace & Love festivalen. Han säger att säkerhet är viktigt för festivalen och att de i år har gjort en hel del förändringar. De kommer ha mer egen sjukvårdspersonal för att underlätta för landstinget och för att minska brottslighet och ungdomsfylleriet kommer de bland annat uppmuntra besökare att dricka mer vatten, införa en 16-årsgräns på campingen och försöka få fler vuxna till området.

– Man kan så klart inte förhindra allt. Vad vi kan göra är att vi kan minska risken för att det inträffar.

Sara går snart ut gymnasiet, betygen har rasat under hösten, hon har haft svårt att koncentrera sig säger hon. Hon har haft svårt att släppa det som hände på festivalen.

– Jag har fått äta typ antidepressiva ett tag och jag ett halvår efter hade jag jättesvårt att somna på kvällarna och jag sov kanske tre timmar per natt. Jag kanske tänker mindre och mindre på det men det känns som om det alltid kommer finnas i bakhuvudet.

Det var ju 13 anmälningar om sexualbrott, vad känner för det?

– Hemskt så klart att det är tolv till som mår som jag. Ja, tolv minst då eftersom det säkert hände fler utan att de anmälde såklart. Det är alltid så att man hör om våldtäkter och stölder på festivaler på campingarna. De borde försöka göra nåt åt det men det känns inte som de gör så mycket.
På Peace & Love till exempel försöker de hela tiden öka antalet besökare så det känns ju som de borde sätta nån gräns på mycket, mycket mindre för att ju mer folk desto stökigare blir det ju.

Festivaltrenden verkar fortsätta. Nu är det Norrköpings tur att placeras sig på festivalkartan. Företaget Scorpio, som även driver Hultsfredsfestivalen lanserar en jättefestival i Norrköping med start nästa sommar. Lars Stjernkvist är Socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping.

– Med det här så vill jag nog påstå att vi blir något av Sveriges musikhuvudstad.

Kommunen går in och satsar drygt en miljon kronor för att ordna infrastruktur inför festivalen men när Kaliber begär ut avtalet för att bland annat se vad Scorpio ska betala i hyra för den kommunala marken, blir det stopp. Just den informationen bland annat är sekretessbelagd.

– Scorpio vill av affärsmässiga skäl att det inte är offentligt och då får vi respektera det.

Det är vad Scorpio vill säger Lars Stjernkvist. Gunnar Lagerman jobbar för Scorpio i Sverige.

– Det finns ju delar i avtalet som vi ser som affärshemligheter och de vill vi ju inte ska komma ut till allmänheten. Gentemot konkurrenter ja.

Många kommuner vill vara festivalkommuner. Hur stor makt har ni här tror du?

– Ja, vi kan ju givetvis ställa vissa krav. Det är en förhandlingsfråga vi kan ju välja vart vi vill etablera oss nånstans.

Har du något exempel?

– Ja, Norrköping.

Och vad var det för krav ni kunde ställa då?

– Att vi ville ha bra avtal, vill ha tillgång till marken exklusivt och vissa investeringar i form av infrastruktur på området.

För annars så…?

– Ja det var ju våra önskemål.

I Hultsfred fick Scorpio igenom sitt önskemål om alkoholservering på hela festivalområdet, något som enligt alkoholhandläggaren i kommunen och länsstyrelsen är ett lagbrott från kommunens sida, men Scorpio är nöjda säger Gunnar Lagerman.

– Vi söker tillstånd och om vi får det så är vi ju glada över det.

Kommer ni ha samma önskemål i Norrköping?

– Det har vi inte tagit ställning till.

Tommy Andersson, professor på Handelshögskolan i Göteborg tycker kommunerna ska vara tillmötesgående mot de stora festivalarrangörerna, men att de i takt med att kraven växer ska hålla sig på rätt sida lagen.

– Där tycker jag politiker ska ställa sig på det som är rätt och inte det kommersiella.

Kan det vara svårt tror du, när man har en sån här jättefestival att säga nej?

– Ja, det tror jag.

Kommunerna pratar om att placera sig på kartan, om miljonintäckter och att locka folk till kommunerna med hjälp av festivalerna, men Tommy Andersson tycker kommunerna överskattar festivalernas betydelse.

– Det kan man inte se i forskningen att det blir de här effekterna, att turismen ökar eller att företag flyttar dit för att man finns på kartan.

I Sölvesborg har kommunen nyligen investerat runt sju miljoner kronor i marken som används av Sweden Rockfestivalen, en festival som ska få fler att upptäcka Sölvesborg. Men någon ökad befolkning ser man inte säger kommunalrådet Helene Björklund.

– Nettot tror jag var minus 13 förra året så det är ju inte så positivt som vi skulle önska.

Producent: Sabina Schatzl sabina.schatzl@sverigesradio.se

Kalibers granskning uppmärksammas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".