Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen.

Rättspsykiatriska undersökningar

Publicerat tisdag 6 december 2005 kl 14.57

Så här görs de:

Den rättspsykiatriska undersökningsverksamhetens uppgift är att på uppdrag av domstol undersöka om en person som är åtalad för brott har begått detta under påverkan av en allvarlig psykisk störning och att kartlägga om det finns förutsättningar för att överlämna den misstänkte till rättspsykiatrisk vård.

Den rättspsykiatriska utredningen kan vara av två slag, nämligen § 7-utredning eller rättspsykiatrisk undersökning (RPU). Reglerna om dessa undersökningsformer finns sedan 1992 i lag och förordning om rättspsykiatrisk undersökning (1991:1137 respektive 1991:1413) och i § 7 lagen (1191:2041 om särskild personutredning i brottmål m.m.).

Om en person gör sig skyldig till brott där påföljden kan bli fängelse och personen i fråga misstänks vara allvarligt psykiskt störd bör domstolen begära rättspsykiatrisk undersökning (RPU).

Undersökningsverksamheten bedrivs sedan april 1999 vid två enheter inom RMV: i Stockholm (Huddinge) och Göteborg, samt på entreprenad vid de psykiatriska klinikerna i Umeå och Malmö.

Om undersökningen visar att personen uppfyller indikationer för vård enligt LRV kan domstolen döma till sådan vård.

Varje år undersöks mellan 600 och 700 personer, av vilka cirka 375 varje år döms till rättspsykiatrisk vård. Av dem döms de flesta till vård med särskild utskrivningsprövning. Det innebär att länsrätten, i stället för chefsöverläkaren, beslutar om frigång, permission och utskrivning.

(Källa: Socialstyrelsen)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".