Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen.

Så gjorde vi programmet om rättspsykiatrin

Publicerat onsdag 7 december 2005 kl 07.17

Här berättar reportern Johannes Rosendahl om idé, metod, svårigheter och vägval. 

Idén till det här reportaget föddes för några år sedan hos Monika Wilkens, reporter på SR Gävleborg, när hon läste en rapport från Socialstyrelsen (Rättspsykiatrisk vård, utvärdering – omvärdering).

I förbigående nämnde rapporten att patienter som dömts för icke-våldsbrott hade mycket längre medelvårdtid än de som var dömda för mord, dråp eller grov misshandel.

Så här stod det bland annat i rapporten: Vårdtiderna inom den rättspsykiatriska vården är långa, oförklarligt långa kan det förefalla i vissa fall – nästan 25 års frihetsberövande på grund av stöld torde sakna sin motsvarighet inom svensk kriminalvård.

Kunde detta verkligen stämma? Några telefonsamtal bekräftade bilden. Nu gällde det för det första att hitta människor som kunde berätta om det här. Och för det andra att ta reda på hur många patienter det faktiskt handlade om. Det kanske bara gällde någon enstaka? Ett olycksfall i arbetet? Och nu började problemen…

Det visade sig att Rättspsykiatrin är en sluten värld där utomstående icke göre sig besvär. Ingen ville/vågade prata om de här patienterna. Läkare uppmanade oss, med till hot gränsande iver, att genast sluta rota i det här. Och det blev allt mer uppenbart att det här var något som rättspsykiatrin inte ville ha offentliggjort. Jag förstår fortfarande inte vari denna ovilja bestod.

Nästa problem gällde faktainsamlandet. För att ta reda på omfattningen av problemet bestämde vi oss för att helt enkelt fråga alla rättspsykiatriska kliniker hur många patienter som vårdades långa tider för ringa brott. Och det var lättare sagt än gjort. För att kunna skicka i väg en sådan förfrågan måste vi först veta vilka kliniker det faktiskt finns. Och en sådan förteckning fanns inte i Sverige. Inte på Landstingsförbundet. Inte hos regeringen. Inte på Rättsmedicinalverket. Inte ens Socialstyrelsen, som har tillsynsansvar för rättspsykiatrin, kunde berätta vilka kliniker man ansvarade för!

Så först fick vi själva skapa en sådan förteckning genom att fråga alla landsting vilka kliniker inom deras område som bedrev rättspsykiatrisk vård. Först därefter, i november 2004 kunde en begäran om uppgifter skickas i väg till ett fyrtiotal kliniker.

Vi frågade (bland annat): Hur många vårdas hos er totalt, hur många av dem vårdas för icke våldsbrott, hur länge har de vårdats, och vad är deras diagnos?

Än i dag, drygt ett år senare, har inte alla svarat. Vissa har vägrat ge oss uppgifterna. Och vissa har, trots flera påminnelser, inte svarat över huvud taget.

Som journalist är man van vid att trilskas med olika myndigheter om att få ut handlingar och uppgifter. Men den ovilja vi mött inom rättspsykiatrin, med uppenbara brott mot offentlighetsprincipen och Tryckfrihetsförordningen, saknar motstycke.

När vi ändå hade svar från en majoritet av klinikerna, och de viktiga sex regionklinikerna, bestämde vi oss för att vi hade ett tillräckligt underlag för att kunna dra slutsatser.

Och det visade sig att det inte bara var någon enstaka patient som satt inlåst i åratal för ringa brott. Utan många. På rättspsykiatriska kliniker av alla slag. Runt om i Sverige.

Men det gällde ju fortfarande att få någon att prata. Och här kunde arbetet ha slutat. Men nu, 1,5 år efter senaste försöket, vågade folk plötsligt berätta om detta. Efter flera års tankearbete, väntan och vånda gjordes intervjuerna och reportaget på tre veckor. Utan Kaliberredaktionen hade det inte blivit något reportage. Och inte utan Monika Wilkens, som en gång fick idén.

Reporter: Johannes Rosendahl

johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".