Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen.

Kaliber 9 april 2006: Den dolda vinnaren bakom TV-lotteriet

Publicerat måndag 12 juni 2006 kl 12.30
1 av 14
Marita Ulvskog. Foto: Socialdemokraterna
2 av 14
Foto: Socialdemokraterna. Effekt: Kaliber
3 av 14
Total torp make-over. Willy Björkman, Bingo Rimér och Mats "Matte" Carlsson i Gävle. Foto: TV4
4 av 14
Torpet i Luleå. Foto: TV4
5 av 14
Total torp makeover. Matte Carlsson, Peter Siepen och Willy Björkman. Foto: TV4
6 av 14
Total torp makeover. Leif Pagrotsky tar en paus i byggarbetet i Karlskrona. Foto: TV4
7 av 14
8 av 14
9 av 14
Magnus Sandelin. Foto: Anna Jaktén
10 av 14
TV:s avtal med kommunerna. Foto: Anna Jaktén
11 av 14
12 av 14
Effekt: Monica Palmeborn
13 av 14
14 av 14
Göran Ellung. Foto: Magnus Skoglöf/TV4

Förra sommaren drog en serie helaftonsprogram storpublik till TV-apparaterna. Stadskampen i TV4 lockade bland annat med ett lotteri med fina vinster - nyrenoverade torp!

Men bakom lotterna låg en dold arrangör, som varken publiken, lottköparna, finansiärerna eller de medverkande artisterna kände till:

Socialdemokraterna.

Här kan du läsa allt om Kalibers avslöjande - hur vi jobbade och vad vi kom fram till.

---

Vill du börja med att ta reda på hur programmet gjordes?

---

”Det hade jag inte den blekaste aning om.”

”Det var ingen som informerade mig om det.”

”Jag har aldrig hört det nämnas i något som helst kommunalt sammanhang.”

Nej, ingen av alla de personer som på olika sätt deltog i TV4:s program Stadskampen förra sommaren, och som vi har pratat med; artister, lotterivinnare eller politiker, visste att pengar från programmets lotteri gick till socialdemokratin. Det partipolitiska intresset bakom TV-programmet var så väl dolt, att inte ens den medverkande ministern Leif Pagrotsky hade en aning om sambandet.

Ett nytt skrapprojekt

Kaliber har granskat socialdemokraternas nyaste lotterikoncept.

En tredjedel av socialdemokraternas intäkter härrör från partiets lotterier, vilket gör knappt 50 miljoner kronor om året. SSU får lite mindre, cirka 35 miljoner kronor varje år från lotteriverksamheten. De stora intäkterna från lotterierna spelar en mycket viktig roll i finansieringen av partiets verksamhet och valrörelsen.

Rörelsens stora Kombilotteri, som är ett prenumerationslotteri, är socialdemokratins riktigt stora flaggskepp vad gäller lotterierna, och står för det allra mesta av de intäkterna. Där framgår det också tydligt vart överskottet från verksamheten går.

Men sedan några år tillbaka håller partiet, tillsammans med nykterhetsorganisationen IOGT-NTO, på att bygga upp ett nytt skraplottsprojekt, Spero, med skraplotter som Femman, Tjugan och Krysslott.

Det var också Spero som hade det lotteri som ingick i TV4:s stora sommarunderhållning Stadskampen, och sidoprogrammet Total torp makeover.
Lotteriet gick ut på att en kändis tillsammans med lokala krafter renoverade ett sommartorp som sedan lottades ut till någon av de TV-tittare som köpt Stadskampslotten. Totalt lottades sju torp ut under bästa sändningstid i somras.

Fokus flyttas

Men organisationerna bakom Spero har enats om att fokusera hela marknadsföringen på just varumärket ”Spero”. Inte ens på lottsedlarna framgår det att överskottet fördelas mellan socialdemokraterna och SSU å ena sidan, och IOGT-NTO å den andra. Den informationen finns endast undanskymt på Speros hemsida.

Man måste klicka på den lilla rubriken längst ner till vänster...

......för att hitta det socialdemokratiska intresset bakom bolaget.

Vad står det på lotten?

”Lotteriet arrangeras av Spero till stöd för ideell verksamhet” står det bak på just den Sperolott vi köper i en butik i Göteborg – Femmanlotten. Så stod det också på Stadskampslotten förra sommaren, och ett parti är ideell verksamhet.

Det är i princip bara staten och folkrörelserna som får tjäna pengar på spel och lotterier i Sverige. De politiska partierna är en del av folkrörelserna, och förutom socialdemokraterna så har även centerpartiet ett skraplotteri.
Kristdemokraterna hade tills för ett år sedan också det.

På de andra partiernas lotter är det tydligt angivet vart pengarna går. Men varken i reklamen för eller på lotterna från Spero står det att hälften av överskottet går till socialdemokratin.

Socialdemokraterna och SSU hade skraplotter redan innan Spero bildades. De äldre lotterna hade en annan utformning. Där stod det att överskottet gick till socialdemokraterna och dess ungdomsförbund.

Enligt socialdemokraternas partikassör Tommy Ohlström är anledningen till den här förändrade strategin att man vill få fler organisationer att ansluta sig till Spero. Han säger också att ”det går mycket väl att diskutera hur man utformar lotten”.

Affärsmässiga skäl ligger bakom

Men den diskussionen har redan ägt rum. Kaliber har tagit del av uppgifter som tydligt visar att det var ett medvetet beslut att utelämna socialdemokraterna, SSU och IOGT-NTO på lotterna. Beslutet togs av rent affärsmässiga skäl, för att sälja fler lotter. Att ha de olika organisationerna på samma lott skulle ge ett för splittrat intryck, ansåg man.

Därför är det väldigt få utomstående personer som vet vilka organisationer som ligger bakom Speros lotter. Att socialdemokraterna och SSU alltså skulle få del av ett eventuellt överskott från programmet Stadskampen var det ingen av alla de medverkande i programmet som Kaliber pratat med som visste.

”Hade hört till god ton att informera”

TV-profilen Peter Siepen var en av de medverkande kändisarna i Stadskampen, och idag känner han sig lurad. I Kaliber berättar han att ingen tidigare har informerat honom om att en del av överskottet från torplotteriet var avsett för socialdemokraterna:

”Jag frågade inte och det var ingenting som berättades, men jag tycker att det hade hört till god ton att informera, för om jag vill bidra med pengar och sponsra nånting, som man kanske kan säga att man gör med sin närvaro, så är det då kanske välgörenhet. Och att sponsra socialdemokratin kanske är välgörenhet, jag vet inte hur det går för Göran och grabbarna, det kanske går dåligt? De kanske behöver pengarna, men då väljer jag att göra det medvetet, och det var det inte i det här fallet.”

”Det är stinkande”

Fotografen Bingo Rimér och musikern E-type var två andra som medverkade i programmet utan att veta vart pengarna från lotteriet i slutändan gick. E-type säger till Kaliber att om han hade vetat att en del av pengarna skulle gå till socialdemokraternas lotteriverksamhet så hade han inte ställt upp i programmet:

”Nej, då hade jag krävt att hälften skulle gå till den andra sidan. Eller att det skulle gå till något annat, det finns ju en väldigt massa hjälpbehövande organisationer förutom dom. Vad som helst som är opolitiskt. Alltså det här utgår jag ifrån att även om jag vore sosse, jag kanske är socialdemokrat, det är ingen som vet. Jag tycker ändå det är stinkande att man lurar till sig pengar.”

Inte ens kultur- och utbildningsminister Leif Pagrotsky (s), som var en annan kändis som deltog i programmets lotteridel, har en aning om att hans eget parti låg bakom. Det låter han hälsa via sin pressekreterare.

Stora kommunala pengagåvor

Runt om i de kommuner som stod som värdar för Stadskampen och Total torp makeover har företag och andra ställt upp ideellt för att renovera vinsterna i Speros lotteri, alltså torpen. För de sju kommunerna, Linköping, Kalmar, Karlskrona, Visby, Uddevalla, Luleå och Gävle, som för övrigt alla har socialdemokratisk ledning, har det kostat upp till 400.000 kronor var att få vara med i TV-programmet. Kaliber har tagit del av de kommunala handlingar som finns om Stadskampen, men inte i något beslut eller protokoll har vi hittat information om vilka organisationer som låg bakom lotteridelen.

Göran Häggfors, moderat oppositionsråd i Kalmar, berättar så här i Kaliber:

”Jag har aldrig hört det nämnas i något som helst kommunalt sammanhang att den här förbindelsen finns. Jag blev väldigt förvånad, för det innebär att kommunala pengar på olika sätt går in och förstärker partikassorna, dels i SSU och dels i SAP. Och jag tycker att det är djupt olyckligt, oavsett vilket parti det än hade gällt.”

Hur mycket pengar har det gett? 

Förväntningarna på att Spero ska bli en riktigt stor vinstmaskin för socialdemokratin och nykterhetsrörelsen har varit, och är, stora.

Föreningen har förutom skraplotter i butik även lotterier på Internet och i mobiltelefon. De senaste två åren har utdelningen från Speros skraplotterier till socialdemokraterna och SSU varit ungefär en miljon kronor om året.

I ett brev som Spero i augusti förra året skickade till de butiker som sålde Stadskampslotten, skrev man att lotteriet håller på att bli ”en riktigt stor framgång”. Hur mycket pengar som lotteriet i TV-programmet Stadskampen gav vill inte Spero uppge för Kaliber. Men efter vår granskning så meddelar det socialdemokratiska partihögkvarteret att det har gett ett litet överskott, men som man valt att ge tillbaka till Speros lotteriverksamhet.

Människor blir lurade

Så vad spelar det för roll att det inte står tydligt på en lott vart överskottet går? Eller om de som medverkar i ett tv-program inte vet det?

För de flesta människor är det säkert viktigt att veta vart pengar som de är med om att samla in tar vägen, särskilt om det gäller något politiskt parti – oavsett vilket.

Och det är något som Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumentråd, en samarbetsorganisation som arbetar för större konsumentmakt, understryker: 

”Det är viktigt att det framgår direkt på själva lottsedeln vart pengarna går, och är det en politsik organsiation eller något annat som skulle kunna vara känsligt, så är det extra viktigt. det ska vara ärliga tag. Folk ska förstå vart pengarna går.”

När Kaliber frågar om det inte räcker med att det står på hemsidan, svarar Bertoft:

”Jag tycker det ska stå på lotten, om man går in på hemsidan får man ju gå ner en bit för att hitta informationen. Om folk får reda på detta först efter att de betalat kan de känna sig lurade.”

Fyran svär sig fria

TV4:s kommunikationsdirektör Göran Ellung tycker inte att TV4 behöver informera om vilka som tjänar pengar på de lotterier som kanalen sänder ut. Han menar också att socialdemokraternas lotterier är allmänt kända i Sverige:

”Det är i Sverige inte på något sätt obekant att det finns lotteritillstånd där delar av överskottet går till socialdemokraterna. Och det är inte vi som där kan vid varje sånt tillfälle när vi har en samarbetspartner ge en fullödig total information vad pengarna går till. Vi måste ju hålla oss till de regler som finns, vilka har tillstånd, vilka anses kapabla att sköta de lotteritillstånden, och så samarbetar vi med dom.”

Ulvskog vill vara tydlig

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog säger att inte heller hon visste om att partiet låg bakom lotteriet i TV-programmet Stadskampen:

”Vi tycker ju inte att vi skäms över att vi har socialdemokratiska lotterier, så för mig är det inget som helst problem att vi skulle tydligt tala om vilka som står bakom Spero. Men jag måste i ärlighetens namn säga att jag var nog inte heller riktigt klar över att det förekom ett lotteri av det här slaget i Stadskampen.”

Hon fortsätter:

”Vi har aldrig några diskussioner egentligen om sånt som rör lotteridelen, utan det är nånting som är delegerat till partikassören, för att vi är experter på politik, vi är inte experter på lotterier.”

Reporter: Magnus Sandelin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".