Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen.

Så gjordes reportaget om Stadskampen

Publicerat fredag 7 april 2006 kl 15.12

Reportern Magnus Sandelin berättar om idé och metod, svårigheter och urval.

Tanken från början var att se om det inför höstens riksdagsval finns något kontroversiellt i de politiska partiernas finansiering. Jag närmade mig därför ämnet väldigt brett. Jag läste en mängd tidningsartiklar, pratade med representanter för de olika riksdagspartierna, läste partiernas årsredovisningar, pratade med forskare, studerade den statliga utredning som gjorts om ämnet, och upptäckte att bland det som stack ut, men som inte hade uppmärksammats särskilt mycket tidigare, var frågan om socialdemokraternas omfattande lotteriintäkter.

Efter ytterligare inläsning och flera telefonsamtal fann jag att det var näst intill okänt både bland ledande socialdemokrater och andra människor att partiet har starka ekonomiska intressen i skraplotterna från Spero.

Ganska snabbt fick jag reda på att det var Spero som låg bakom lotteriet i TV4:s stora sommarunderhållning Stadskampen. Jag beställde kopior av ett av avsnitten för Stadskampen respektive sidoprogrammet Total torp makeover från TV4. De kom med posten, och där framgick att ingenstans i programmen nämns Speros, eller socialdemokraternas inblandning. Jag beställde kopior av ytterligare avsnitt av Stadskampen från TV4, men då hade TV-bolaget fått kalla fötter och vägrade mig dem. Snart upptäckte jag emellertid att samtliga avsnitt fanns att ladda ner från TV4:s egen hemsida.

Jag skaffade fram lotter och marknadsföringsmaterial från Spero. Ingenstans framgår att överskottet går till socialdemokraterna, SSU och IOGT-NTO. Enda stället det nämns är på Speros hemsida på Internet, och där ganska undanskymt.

Jag gjorde ytterligare research och det framkom att det fanns ett medvetet beslut grundat på affärsmässiga skäl att utelämna organisationerna på lotterna och i marknadsföringen.

Efter några veckor kom kollegan Anna Jaktén in i projektet. Hon beställde handlingar från de kommuner som varit med om att arrangera Stadskampen. Inte heller i några kommunala beslut eller kommunala handlingar framgår socialdemokraternas, SSU:s eller IOGT-NTO:s inblandning i Stadskampen.

Jag började också ringa de kändisar och lotterivinnare som deltagit i programmen. Ingen av de jag pratade med kände till att nämnda organisationer stod bakom lotteridelen i programmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".