Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen.

Kaliber 23 april 2006: Dödligt damm ger billigt glitter

Publicerat måndag 12 juni 2006 kl 10.50
1 av 14
Polering. Interiör från kinesisk smyckeindustri. Foto: Ola Wong
2 av 14
Bearbetning. Foto: Ola Wong
3 av 14
Smutsigt munskydd. Interiör från kinesisk smyckeindustri. Foto: Ola Wong
4 av 14
Ädelstenspolering. Interiör från kinesisk smyckeindustri. Foto:Ola Wong
5 av 14
Liten smyckefabrik i Guangdongprovinsen. Foto: Ola Wong
6 av 14
Ett grönt stenarbete. Interiör från kinesisk smyckeindustri. Foto: Ola Wong
7 av 14
Juvelmarknad. Foto: Thella Johnson
8 av 14
Nattarbete. Foto: Ola Wong
9 av 14
Lucky-fabriken. Foto: Thella Johnson
10 av 14
Jiang Xueying. Foto: Thella Johnson
11 av 14
Wu Guojun utanför domstolen. Foto: Thella Johnson
12 av 14
Polering av stenar. Foto: Ola Wong
13 av 14
Arbetare i kinesisk smyckeindustri. Foto: Ola Wong
14 av 14
Ola Wong, Thella Johnson, Jörgen Huitfeldt

”Sjukt billigt” del ett:

-------------------------

Vi handlar smycken som aldrig förr. Så gott som varenda klädbutik är garnerad med billiga, glittriga accessoarer. 

Men de svenska smyckeimportörernas väg till lyckade affärer kantas av förtryck, fattigdom, splittrade familjer och en långsam död för tusentals kinesiska arbetare.

Kalibers granskning visar på kopplingarna mellan svensk flärd och kinesiska stendammslungor.

---

Först: ”Så gjorde vi jobbet” - Thella Johnson och Jörgen Huitfeldt berättar för tidningen Journalisten om att ”wallraffa” i Kina.

---

Billiga smycken med halvädelstenar eller glas är en marknad som vuxit starkt i Sverige, och hela västvärlden.

Glitter, Albrekts, H&M, Lindex, Guldfynd, överallt finns de kinesiska smyckena. Sedan år 2000 har smyckesimporten från Kina till Sverige sjufaldigats.

Men vad få kunder tänker på - och vad få inköpare tar till sig - är glittrets baksida. En baksida som utgörs av en ofta extremt hård och farlig arbetsmiljö.

Fyra miljoner sjuka

Sjukdomen - och problemet för de kinesiska smyckesarbetarna -  kallas stendammslunga. Här i Sverige är stendammlunga, eller silikos, nu en i det närmaste utrotad arbetssjukdom. Men så är det inte i Kina. Långt ifrån. Och det är har vår billiga handel med smycken en del av ansvaret i.

Stendammet äter sig in i lungorna, förstör vävnaden och gör det till sist omöjligt att ta upp syre. Det finns ingen bra statistik över hur många offren är, men för tio år sedan sade WHO att 24 000 människor dog varje år av stendammlunga i Kina, främst i gruvnäringen. Det är en epidemi med fyra miljoner sjuka, enligt en uppskattning från experter på Kinas hälsovårdsministerium.

Stendammslunga var en vanlig industrisjukdom i Sverige för 50 år sen.

Den orsakas av dammet som uppstår när man slipar, hugger eller borrar i material som innehåller kvarts. Den som andas in mycket damm får ärrbildningar i lungorna. I sin värsta form leder stendammslunga till döden genom syrebrist.

Stendammet är så fint att det tar sig igenom vanliga munskydd och enklare filter. Därför har svenska myndigheter utformat strikta bestämmelser om skyddsstandard och regelbundna hälsokontroller för alla som jobbar i miljöer där de riskerar att utsättas för stendamm.

På smyckefabrikerna i Haifeng råder inga såna skyddsbestämmelser.

En snabb och smärtfri död

– Det jag hoppas på är en snabb och smärtfri död, säger 37-åriga Jiang Xueying. Hon och hennes man arbetade som stenslipare i Kinas smyckedistrikt. Nu är han död och hon sjuk.

Men någon ersättning från sin arbetsgivare har Jiang Xueying inte fått. Jiang får inte ens ett intyg från sin arbetsgivare om att hon arbetat där.

Jiang arbetade i provinsen Guangdong i södra Kina där det mesta av stenarna skärs till och slipas. Det är ett dammigt arbete som sker i ett myller av olika företag, från stora fabriker till de otaliga hemma- eller garageverkstäderna.

Barnen 200 mil bort

Lungskadade Wu Guojun kan inte heller arbeta längre. Nu gör hans fru Xiong Yuanming det, trots att hon är rädd att själv bli sjuk. Wu försöker att får sin rätt i domstol. Ännu har det inte gått. Deras barn bor i hemprovinsen 200 mil därifrån. För att försörja dem och klara sig själva måste Xiueng arbeta trots att hon gör samma arbete som hennes man blev sjuk av:

– Vad skall vi göra? Annars får vi inte in några pengar alls, säger Wu Guojun till Kaliber.

Idag försöker Wu få rätt till ersättning för sina skador.

”Skäms på er!”

Det stora arbetsmiljöproblemet med stendamm inom smyckestillverkning är inget som på något vis är okänt inom smyckesindustrin. Men väljer tillverkare eller importörer att lyssna? Eller stänger de öron och ögon?

Utanför en internationell smyckemässa i Hong Kong står ett tjugotal personer omringade av polis och kravallstaket. De skriker och pekar på alla kostymklädda män och kvinnor som går in genom glasdörrarna.

”Skäms på er! Skäms på er!”, skriker de. I sina händer håller de plakat med texten ”No Jewellery Sweatshop”. Några av dem håller upp fotografier av kamrater och kollegor, kinesiska smyckearbetare som de senaste åren har dött i lungsjukdomen silikos, stendammslunga. En sjukdom som de fick när de jobbade utan skyddsutrustning, åt fabriker som exporterar smycken till butikskedjor och importföretag i västvärlden. Bland annat i Sverige.

En del stannar upp och läser på plakaten, andra går direkt in på mässan. Det är åttonde gången som det ordnas en sån här demonstration.

- De som kommer hit känner till problemen, men ändå gör de ingenting, säger Monina Wong som är med och organiserar de kinesiska smyckearbetarnas protest.

- De kommer bara hit och köper sina smycken och juveler som de sen säljer dyrt. De bryr sig inte om att arbetare dör i förtid under tillverkningen.

Allt fler och billigare smycken

De flesta lite billigare smycken du ser i butikerna i Sverige idag kommer från fabriker i Kina.  Det gäller både klädbutiker som H&M och Lindex och mer nischade smyckekedjor som Glitter och Guldfynd.

Just nu är det i Kina man hittar både de lägsta priserna och de bästa leverantörerna, säger de importörer Kaliber har pratat med.

-Mycket görs för hand och kineserna är verkligen duktiga, säger en svensk smyckeshandlare.

Kaliber har rest runt i de svenska smyckeinköparnas Kina.

Vi har träffat några av de duktiga kineserna som de pratar om, och besökt deras arbetsplatser, smyckefabrikerna.

Reportrarna ville veta om svenska smycken har nån del i det allt större problemet med silikos, stendammslunga. Vi ville se de fabriker som tillverkar smycken som svenskar köper.

Det var en resa som visade sig svår att göra för en journalist.

När vi bad svenska smyckekedjor att få följa med till fabrikerna som de handlar av, sa de att det inte gick. De ville inte ens berätta vilka kinesiska leverantörer de handlar av. Av konkurrensskäl, säger de.

Myllret gör det svårt att veta

Ett annat skäl kan vara att de faktiskt inte vet varifrån deras smycken kommer.

Just myllret av företag som levererar till varandra gör det svårt att veta vem som säljer till vem och vem som tillverkat smyckena som hamnar i svenska butiker.

De smutsigare arbetena utförs av underleverantörer, små familjeföretag.

– I den mån våra leverantörer tillverkar så kan jag inte säga alla deras fabriker, säger Peter Westring VD för Sven-Axel Svensson bijouterier som har butikskedjan Glitter.

- Vi besöker sällan fabrikerna, säger Ramona Löwing som har varit inköpare åt flera stora smyckekedjor och nu driver det egna bijouteriföretaget Z&R.

Det är inte brukligt att göra det.

Hittade på ett företag

För att få direktkontakt med kinesiska smycketillverkare hittade Kalibers reportrar på ett importföretag, och registrerade oss som kunder på smyckemässan i Hong Kong.

Därefter besökte våra tre reportrar industrier som på olika vis bedrev handel med svenska smyckesföretag. Genom direktkontakt eller via importföretag och agenter.

Kaliber döpte sitt företag till WJH Import.

Riskerna väl kända i Kina


- Riskerna med stendamm är väl kända inom smyckeindustrin, säger Robin Munro på organisationen China Labour Bulletin i Hong Kong. De har kartlagt silikosfall på sju stora smyckefabriker i södra Kina, och Robin Munro menar att arbetsgivarna helt enkelt inte vill betala för de enklaste skydd och försäkringar åt sina anställda.

Flest silikossjuka, runt 50 dokumenterade fall, hittade China Labour Bulletin på företaget Lucky Jewellery, en av Kinas största exportörer av billiga smycken till väst. Lucky Jewellery har hittills flyttat och bytt namn på sin fabrik två gånger. Häromåret försökte en stor grupp före detta anställda kräva ersättning från Lucky för sin stendammslunga, men de lyckades aldrig bevisa att de hade jobbat där.

Luckys fabrik är det första man ser när man kör in genom biltullarna i Haifeng. Utifrån ser den ut precis som ett fängelse i en amerikansk film. En enorm rektangelbyggnad i ljust tegel, omgiven av buskage och järnstaket. Och en ingång som bevakas av både kameror och vaktpersonal.

På Lucky

Vi träffar några av Luckys anställda utanför fabriksområdet.

- Vi har inte fått lön sen i januari, säger de.

- Och det är inte första gången det händer. Vi får våra lönebesked, men det kommer aldrig några pengar.

Det här kompisgänget har jobbat på Lucky Jewellery sen de lämnade sina hem uppe i Sichuanprovinsen för tio år sen. Några av dem har redan utvecklat stendammslunga. Och de andra är rädda för att de ska stå på tur.

- Tänk om vi blir sjuka och fabriken flyttar igen? Då kommer vi aldrig att få ut någon ersättning.

Vad svarar företaget?

Vi försöker få en intervju med chefen på Lucky Jewellery, men får som enda svar att alla förfrågningar måste skickas med e-post.

På sin hemsida uppger Lucky Jewellery att 40% av deras export går till länder i Europa.

Att få veta säkert om några av Lucky Jewellerys smycken hamnar i svenska butiker, är svårt.

De svenska smyckekedjorna sköter ofta sin import via handelshus och agenter, som i sin tur har fabrikerna som underleverantörer. Underleverantörer som de inte ens alltid själva känner till.

I Hong Kong finns ett stort antal agenter som köper och säljer smycken från fabriker på kinesiska fastlandet. En av dem är företaget International Traders.

Vi har ringt dem och sagt att vi representerar det svenska importföretaget som vi har hittat på. Vi säger att vi har intresserat oss för ett antal fabriker, bland annat Lucky Jewellery. Nu vill vi veta om International Traders är agent för deras produkter. Det är de, säger mannen vi pratar med.

International Traders är huvudleverantör åt det svenska företaget Sven-Axel Svensson bijouterier, som driver butikskedjan Glitter, och även säljer sina smycken hos till exempel Åhlens och Kicks. Det mesta av Svenssons import från Kina går via agenten International Traders i Hong Kong.

Svenssons VD Peter Westring  läser upp ett mejl som han fått från sin leverantör efter Kalibers samtal. I det mejlet förnekar de att de skulle göra affärer med smyckefabriken Lucky Jewellery.

Vem vet hur underleverantören har det?

En av Albrekts Gulds stora leverantörer heter Artist Empire Jewellery, och deras fabrik ligger också i Haifeng, på gångavstånd från familjeverkstäderna i Ketang. Från smyckearbetaren och aktivisten Feng Xingzhong har vi hört att det här är en av de fabriker som ägnar sig åt outsourcing av farliga arbetsmoment till småverkstäder i närheten.

Vi har åkt dit för att ta reda på om det stämmer. Vi  spelar in med dold mick och utger oss för att representera en svensk kund.

Fabriken har 3000 anställda, och utöver Albrekts Guld är de leverantör till stora utländska butikskedjor som brittiska Marks & Spencer och internationella modejättar som Armani och Givenchy.

Ja, de köper från småverkstäderna

Produktionschefen som visar oss runt bekräftar att stenarna som Artist Empire sätter i sina örhängen, halsband och ringar inte slipas här, utan köps från verkstäderna i området.

Den här stan är full av glas- och halvädelstenstillverkning säger han.

Vi vill fråga Albrekts Guld om deras ansvar för arbetsförhållandena i verkstäderna som deras leverantör handlar med. Men produktchefen Linda von Stein vill inte ställa upp på nån intervju. Hon skriver till Kaliber att hon hittills inte har bedömt att det behövs nån kontroll av underleverantörer, eftersom Albrekts Guld har förpliktigat sina leverantörer att följa deras policy.

Som tillägg skriver hon att en del länder i Fjärran Östern har en tradition av att förlägga tillverkning i hemmen. Och att det naturligtvis är omöjligt för Albrekts Guld att kontrollera arbetsförhållandena i de fallen.

Våld förekommer, säger arbetare

Fabriken som Albrekts samarbetar med har ett dåligt rykte som arbetsgivare här i Ketang-området, berättar Feng Xingzhong.

Feng är en av få smyckearbetare som i domstol fått rätt till ersättning för sina arbetsskador.

Nya arbetssökande som kommer till Haifeng blir varnade av äldre kollegor för att jobba där, säger Feng. De säger att arbetare blir slagna på den fabriken.

De flesta som jobbar där kommer från min hemstad i Sichuan, så jag känner många av arbetarna och vi brukar diskutera förhållandena där, säger Feng.

I en liten enrummare nere i verkstadskvarteren träffar vi två tidigare anställda på Artist Empire Jewellerys fabrik. De slutade för tre år sen och för att skydda deras identiteter nämner vi dem inte vid namn.

-Det var arbetsledarna som var värst, berättar de. De ville aldrig diskutera om de tyckte att nåt man gjorde var fel. Istället skrek de och ibland slog de också.

- Och det var ingen vits att slå tillbaka, för då kom flera stycken och gav sig på en och samma person.

- Vi har varit rädda för den fabriken sen vi slutade.

- Men jag vill tillägga att jag aldrig själv blev slagen. Jag slutade för att jag inte stod ut med den galna övertiden. Vi fick jobba från tidig morgon till midnatt två månader i sträck, då fick jag nog.

Företaget nekar till våld på arbetet

Vi ringer till Artist Empires huvudkontor i Hong Kong, och bjuds in till ett möte hos deras advokat.

Hos advokaten får vi inte göra nån bandad intervju. Men Artist Empires chef intygar att hon har undersökt saken under dagen som gått sen vårt samtal. Anklagelserna om olaglig övertid och våld mot anställda är helt felaktiga, säger hon. Och senare får vi ett rekommenderat brev, där det står att Artist Empire tänker stämma Sveriges Radio om vi rapporterar några anklagelser som vi inte har bevis för.

Skriftligt svar från produktchefen

Produktchef Linda von Stein skriver att Albrekts Guld ser mycket allvarligt på anklagelserna från tidigare anställda på Artist Empire. De tänker också undersöka saken, genom att kontakta sin leverantör. Om det visar sig att anklagelserna är sanna, ska de uppmana leverantören att följa gällande lagstiftning. I sista hand kommer Albrekts att lägga över inköpen till en annan leverantör.

Helt olika svar beroende på vem man frågar

Dragon Jewellery är sista stoppet på Kalibers resa genom smyckeshandeln i Kina.

Och märkligt nog verkar också den där hårda konkurrensen mellan de svenska smyckekedjorna sluta nånstans här. Dragon Jewellery tillverkar smycken för flera stora svenska kedjor. Två av varandra oberoende särkra källor har bekräftat för Kaliber att flera svenska företag handlar här; Sven-Axel Svensson Bijouterier, Albrekts Guld och Z&R.

Kalibers reportrar låtsas komma ifrån ännu ett svenskt företag som har nåtts av det goda ryktet.

Fabrikschefen som visar oss runt beklagar sig över prispressen från oss kunder i väst. Lönerna stiger ju hela tiden här i området, och vi får allt svårare att hitta arbetskraft, säger han.

Men att de låga priserna skulle påverka säkerhet eller arbetsvillkor för Dragon Jewellerys egna anställda förnekar fabrikschefen bestämt.

Arbetarna skulle aldrig stanna kvar här om vi tvingade dem att jobba för mycket övertid, och de kräver själva en säker arbetsmiljö idag säger han.

Den här gången hade vi delat upp oss i två reporterteam. Medan Thella och Jörgen blev guidade av chefen inne på fabriksområdet, pratade Ola och vår tolk med några av fabrikens anställda som hade lunchrast på en restaurang i närheten.

De berättar om genomförda strejker på grund av dåliga arbetsvillkor. Om orimlig övertid. Och om stor brist på skyddsutrustning.

Om arbetarna talar sanning bryter Dragons fabrik mot både kinesisk arbetslagstiftning och mot de uppförandekoder som de svenska smyckeföretagen har satt upp för sina leverantörer i Kina.

Albrekts Guld är det enda av de svenska smyckeföretagen som säger att de inte känner till att de får smycken från Dragon Jewellery.

Reportrar: Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong

Producent: Björn Tunbäck

Medproducent: Sanna Klinghoffer

Programmet är det första av tre, om Sveriges handel med Kina. De två andra sänds söndag 30 april 2006, och söndag 7 maj 2006.

Mer:

Svenska klädjättar oroades av Kalibers avslöjanden:

Vårt systerprogram Front i P3 rapporterade också om smyckeimporten:

Den danska dagstidningen Politiken skrev om vår granskning:

26 april 2006:

...även 27 april skrev Politiken:


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".