Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen.

Etiska regler införs i stenbranschen

Publicerat tisdag 22 augusti 2006 kl 13.55

17 augusti bjöd Göteborgs stads trafikkontor in till ett möte om etiska och sociala krav vid import av byggnadssten. Mötet var en direkt följd av Kalibers rapportering i våras och på mötet presenterade stenbranschen nya etiska regler för upphandling och produktion.

Ett femtiotal personer var med på mötet från gatu- och trafikkontor i Göteborg, Stockholm, Lund, Malmö, Uppsala och Eskilstuna, från byggbolagen Skanska, Peab och NCC, och dessutom var Vägverket och flera stenföretag där.

Efter Kalibers rapportering i våras stoppade bland annat Göteborg sin import från Kina. Nu har staden istället krav på att stenen garanterat skall ha framställts under hälsosamma och säkra arbetsvillkor. Och senast vid nyår skall det finnas klara och mera utförliga regler om saken enligt Anders Roth, miljöchef på trafikkontoret i Göteborg. Även Stockholm har börjat ställa etiska villkor. Och andra kommuner arbetar med frågan.

Anders Roth berättar att det är Kaliber som ligger bakom att både kommuner och företag nu tar fram sociala krav vid köp av sten:

Stenbranschen har efter Kalibers reportage utarbetat en uppförandekod med krav på arbetsmiljön för sina medlemsföretag. Stenimportörerna skall också kontrollera, själva eller genom att anlita kontrollörer, att arbetsvillkoren för de kinesiska stenarbetarna inte leder till den dödliga sjukdomen stendammlunga eller andra hälsoproblem.

Och på all sten måste det klart framgå var den brutits och var den hanterats så att arbetsförhållandena kan kontrolleras.

Kurt Johansson ordförande för Sveriges Stenindustriförbund blir under hösten ordförande för Euroroc, den europeiska stenbranschens organisation. Han lovar att ta upp frågan där också.

Även för stenbranschens arbete spelar Kalibers rapportering en avgörande roll och Kurt Johansson välkomnar uppmärksamheten och vad den lett till. I sin ledare i senaste numret av förbundets tidning Sten skriver han:

”Som en blixt från en klar himmel har vi plötsligt fått frågor - - om arbetsförhållandena vid stenhuggerier i Kina. Detta är en helt ny fråga som - - aldrig ställts före den 30 april 2006, då Sveriges Radio P1, Kaliber, hade sitt första program om stentillverkning i Kina.”

Reporter: Björn Tunbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".