Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen.

Nyhet 23 oktober 2006: Flitigt anlitad läkare saknar legitimation

Publicerat söndag 22 oktober 2006 kl 15.02

Varje vecka omskärs muslimska pojkar i Malmö av en tillresande dansk kirurg, som marknadsförs som ett tryggt, prisvärt och lagligt alternativ, men som i själva verket saknar formell behörighet i Sverige och som förekommer i en polisutredning kring flera misslyckade ingrepp.

Det framkommer av den granskning av manlig omskärelse som P1s Kaliber gjort.

Den danske kirurgen anlitas av Islamic Center i Malmö, där Beizat Becirov är VD.

- Här har han gjort ett bra jobb, det är en erfaren kirurg. Och han har ställt upp på rimliga villkor, säger Becirov.

- Vad kostar det familjerna som vill omskära sina barn?

- Mellan 1 000 och 1 500 kronor.

Det var när Skånelandstinget för några år sen helt slutade utföra religiöst motiverade omskärelser, som Islamic Center i Malmö öppnade en egen klinik. Annars är det många muslimska familjer som i brist på annat söker sig utomlands, eller till lekmän som omskär i hemmen.

- Det kan vi inte acceptera, säger Beizat Becirov. Det måste vara bra lokaler och den som gör det måste vara rätt utbildad.

Men när Kaliber tittar närmare på den danske kirurgen som Islamic Center anlitar visar det sig att han saknar svensk läkarlegitimation, och får alltså inte omskära här. Han skulle lätt kunna söka en, och lätt få en, mot bakgrund av sin danska behörighet, men så länge han inte gjort det omfattas han inte av det svenska regelverket.

Dessutom förekommer han i en färsk brottsutredning, på åklagarkammaren i Helsingborg, som handlar om flera omskärelser som gått riktigt illa. Här är några citat ur Socialstyrelsens rapporter kring fallen:

”Pojkens penis var flådd från skinn i nästan hela sin längd”

”Det framgår av journalen att förbandet runt om pojkens penis vuxit fast i operationssåret”

”Omskärelsen skulle ha skett i läkarens vardagsrum i Malmö”

Den danske kirurgen är än så länge bara misstänkt för felgreppen i de här fallen, inget åtal är väckt, ingen dom har fallit, men när Islamic Centers VD Beizat Becirov konfronteras med uppgifterna säger han att han inte kände till att läkaren saknade svensk behörighet, och att brottsmisstankarna mot honom känns oroande.

- Vi kan inte anlita en sån människa ifall det visar sig att han gjort så här. Då får vi utbilda någon annan och låta det dröja någon månad innan verksamheten kommer igång igen.

- Tycker du att du haft tillräcklig kunskap om lagen om omskärelser, hur det ska gå till och vilka regler som gäller?

- Nej, det kan jag inte påstå.

Den danske kirurgen har kontaktats av Kaliber, men tills vidare avböjt att medverka.

Reportrar: Kristina Hedberg och Anna Jaktén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".