Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen.

Så gjorde vi!

Publicerat torsdag 2 november 2006 kl 13.21

Här berättar reportrarna om sitt arbete.

Efter kontakt med en man som hade problem (dålig känsel etc) efter sin omskärelse började Anna J och Kristina prata lite grand med insatta i frågan redan före sommaren.

I slutet av augusti mer målinriktat:

Vi ringade in problematiken genom att tala med socialstyrelse, barnavårdcentraler, muslimska och judiska företrädare, ungdomsmottagningar. Vi ringde samtliga av socialstyrelsens regionsenheter för att fråga hur det såg i deras landsdelar. Vi letade reda på alla ärenden hos HSAN och Socialstyrelsen som rörde omskärelse. Vi tog kontakt med tingsrätter, hovrätter, åklagare, landsarkiv för att hitta rättsfall. Och äldre förundersökningar. Vi talade med domstolsverket och BRÅ för att få klarhet i om lagen från 2001 hade ”använts” någon gång, vilket den inte hade. Vi läste pressklipp. Vi talade med forskare och läkare insatta i frågan. Och vi läste alla handlingar som rörde lagen från 2001, tex remisser, politiska uttalanden.

Det intressanta med omskärelsefrågan är att den innefattar så många plan: det handlar om religion, barns rätt till sin egen kropp, kulturkrockar, manlig identitet, manlig sexualitet, olika syn på barns förmåga att känna smärta, olika syn på vad som är barnens bästa osv osv. Det intressanta är också att manlig omskärelse är en sådan ”icke-fråga”. Trots att det rör så många barn och trots att frågan är så minerad så diskuteras den sällan. Konstigt! Kanske är det just för att den är så svår. Inte minst som journalist kan man bli avskräckt av att det är så lätt att ”trampa fel” pga frågans komplexitet.

Efterhand ringade vi in problematiken och jobbade mer systematiskt. Vi skickade ut en enkät till samtliga landsting för att ta reda på om de genomför omskärelser som inte har medicinska orsaker. Vi ringde till barnavårdscentraler i olika delar av landet och bad att få kontakt med erfarna sköterskor för att få veta hur de ser på frågan. En praktikant (Jessica Grynell) hjälpte oss att få kontakt med urologer och barnkirurger på olika sjukhus för att höra deras syn.

Ganska snart förstod vi att problemen och komplikationerna främst rörde Skåne. De finns också på annat håll, men Skåne stod i särklass. Vi valde därför att lägga fokus där.

Svårigheterna med detta arbete var främst två:

* Att hitta någon som ville berätta utifrån personlig erfarenhet.

* Som tidigare nämnts: detta är en enormt komplex fråga och därför krävdes det lång tid att förstå och bearbeta materialet. Vi pratade mycket, diskuterade, vände och vred.

Vi letade reda på ett tiotal föräldrar vars barn på olika vis blivit skadade i samband med omskärelsen. Det rörde sig om omskärelser i Ludvika och Malmö. En kollega som talar bosniska ringde några av dem, Anna ringde andra. Vi talade också med ett par av pojkarna som omskars i Ludvika, de som nu är myndiga. Problemet var att ingen ville bli intervjuad. Och personliga berättelser är så klart viktiga för att levandegöra och beskriva en komplex problematik. Flera berättade mycket på telefon och vid möten om sina trauman, men det var för känsligt att berätta i radio, trots lovad anonymitet. När vi nästan gett upp så fick vi träffa den modiga mamma som vi kallar Miriam. Stort tack till henne! Och till mellanhanden som hjälpte oss att få kontakt med varandra!

Vi riktade framför allt in granskningen på en man som omskar barn i Ludvika på 90-talet och som för tre år sedan omskar Miriams pojke. Vi hämtade ut alla offentliga handlingar som rörde honom på HSAN, socialstyrelsen, tingsrätt osv. Han hade anmälts till HSAN sju gånger, fått varningar för fyra misstag inom olika områden. Vi beställde hans ansökningshandlingar och betyg från arbetsplatser samt officiella handlingar från olika länder och regioner. Vi begärde ut den förundersökning som inletts efter infektionen som Miriams pojke fick. Förundersökningen las ner, men juridiska enheten på polisen beslutade att vi ändå fick ta del av den under särskilda villkor om sekretess. Anna fick läsa samtliga handlingar, men måste sedan förstöra dessa. Mycket visste vi sedan innan, men i förundersökningen fanns gott om material som bekräftade våra teser.

Under ett besök i Malmö hade vi besökt Islamic Center för att se deras behandlingsrum och prata om deras omskärelseverksamhet. Vi förstod dock efterhand att en dansk läkare som omskar där förmodligen var samma person som ingick i en polisutredning om misslyckade omskärelser i hemmet. Vi förstod också att han inte hade tillstånd att arbeta som läkare i Sverige, något som är viktigt för att vara en del av det svenska systemet för kontroll av sjukvård. Vi fick handlingar om det via socialstyrelsen bla. Vi talade också med danska motsvarigheten till Socialstyrelsen om detta. Eftersom det blev för krångligt att beskriva allt i ett och samma radioprogram så gjorde vi denna del av granskningen  till ett eget inslag som sändes i ekot morgonen efter Kalibers program.

Kalibers reportrar fick namnet på lden danske äkaren samt hans telefonnummer av Islamic Center. Vi ville först veta om det verkligen var han som omskar på moskén. Vi ringde först upp läkaren som föräldrar till en pojke - och han sa då åt oss att komma till moskén för omskärelse  följande fredag. I ett senare telefonsamtal där vi uppgav namn och att vi var journalister sa läkaren utan tvekan att det är han som omskär på moskén. Detta är värt att notera eftersom vi senare fått uppgiften att läkaren i dansk media helt nekat till att ha omskurit pojkar i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".