Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"MANNEN"

Publicerat torsdag 4 januari 2007 kl 09.43
1 av 4
Maria Sveland.
2 av 4
Mannen - Bergsbestigare.
3 av 4
Claes Carlström
4 av 4
Stressad affärsman

Mannen 

Lyssna på Mannen, ladda ner progammen här i MP3 format. Högerklicka på länken för att ladda ner filen till din dator:

Mannen sändes i P1 mellan 14/1 - 11/2

Hur kommer det sig att svenska män dör fyra år tidigare än svenska kvinnor? Att de löper större risk än kvinnor att utsättas för våld? Att mannen efter skilsmässan får sämre hälsa än kvinnan? 

Mannen beskrivs ofta som vinnaren i ett patriarkaliskt samhälle. Men vad är egentligen priset han betalar för sin makt och sitt inflytande? 

I den nya serien “MANNEN” undersöks människan bakom normen. I fem program får vi höra män berätta om att förlora kontakten med sina barn, om hur det känns när längtan efter sex blir det viktigaste i livet, om våldets inflytande i mäns liv och varför män håller på att jobba ihjäl sig. 

Bakom serien står det nystartade produktionsbolaget Bulldog. Reportrarna är kvinnor – de medverkande är män.

Kontakta oss på: mannen@sr.se

 

PROGRAMMEN:

11/2: Mannen som arbetshäst
- Jag hade ju mycket mer lön än min fru och vi var beroende av min inkomst. Så det blev att jag jobbade och jobbade och jobbade, säger ingenjören Lars Persson. 

Män tillbringar en stor del av sin tid på jobbet. Närmare 90 procent av männen i arbetsför ålder jobbar heltid och av dem som är i arbete jobbar så mycket som var fjärde man övertid varje vecka.

- Det ligger i den manliga normen att tjäna pengar och att försörja familjen, säger Hans Robertsson, forskare på  Arbetslivsinstitutet. En riktig karl reder sig själv, helt enkelt.  Och då spelar det ingen roll att det finns en partner där som också kan jobba. Mannen ska ensam vara stark, hur många som än finns runtomkring honom.

Och statsvetaren Bo Rothstein menar att svenska mäns chanser att leva i en familj med barn ökar dramatiskt med mannens ställning på arbetsmarknaden.

Manligheten verkar alltså vara nära förknippad med arbete. Men vilket pris betalar de män som viger sitt liv åt jobbet?

- När jag kom hem orkade jag inte delta i familjelivet, säger Lars Persson. Jag var för trött, helt enkelt. Jag satsade all min kraft på jobbet och hade ingenting över för dem där hemma. Det var så jag trodde man skulle göra, som man. Det slutade såklart med skilsmässa. Hade jag vetat det jag vet idag hade jag gjort ett helt annat val – familjen är ju så oändligt mycket vikigare än jobbet, egentligen.

Reportrar: Siri Ambjörnsson och Emma Janke.

4/2: Sex och manlighet
Män har i genomsnitt fler sexualpartners än kvinnor. De onanerar oftare, uttrycker att de oftare känner sexuell lust än kvinnor och de konsumerar mer porr. Men är beskrivningen av mannen som den potenta, den ständigt kåta, den som alltid är redo för sex en sann bild av honom? Känner han sig sån, egentligen?  

- För de flesta män är sex väldigt viktigt. Många upplever att sex är det enda sättet att visa starka känslor på, säger Hans K Dahlman, som i flera år lett samtalsgrupper för nyblivna pappor. 

Han menar att många män, när de blir föräldrar och tillgången till sex inte längre är lika självklar, därför lätt hamnar i kris. Han får inte längre den sorts bekräftelse av kvinnan som han är van vid och känner sig vilsen som man.

Claes Carlström, 26 år:
- Att prata, ta i varandra, visa att man tycker om, det är omöjligt att göra med sina killkompisar. Man har lärt sig att det är bögigt. Så vill man känna den där närheten, då är det sex som gäller. Det finns liksom ingen annan kanal. 

Claes Carlström menar att det är viktigt som kille att hitta andra sätt att få utlopp för behovet av intimitet på. Han har själv tränat, gått på nitar, och försökt igen. Idag känner han sig inte lika desperat kring sex som han gjorde för några år sen. Men att sex är något knepigt som ofta är förknippat med prestation, det är det ändå ganska svårt att göra sig fri från:

- Det gäller att få upp den, få in den och se till att hon njuter, säger Claes Carlström. Allting blir en prestation och ofta kan det kännas meningslöst efteråt – som att man hade sex, men helt utan att själv njuta. Man tänker bara på att kunna leverera.

Reportrar: Siri Ambjörnsson och Lisa Bergström.

28/1: Män som slåss och blir slagna
– Jag har varit rädd i hela mitt liv, säger Patric Pilosio, som själv blev slagen av äldre killar som elvaåring. Det motiverade honom att bygga upp sig själv och bli stor och stark. – När jag var femton var det jag som styrde och ställde och det var jag som slog.

Män löper dubbelt så stor risk som kvinnor att bli utsatta för våld. Runt 13% av alla killar i åldern 16 -24 år har det senaste året varit med om det. Och där någonstans har siffran legat sedan åttiotalet. Generation efter generation av killar är alltså offer för våld. Ett våld som syns tydligt i statestiken. Ändå har det forskats väldigt lite på hur män påverkas av våldet. – Vi har haft svårt att se män som offer, säger idéhistorikern Claes Ekenstam. Att stå ut med lite våld och att själv slåss ibland ses snarare som en del i att vara man. 

Reportrar: Emma Janke och Lisa Bergström.

21/1: “Mannen som förbrukningsvara”
Svenska män lever idag i genomsnitt 4,5 år kortare än kvinnor. Hur kommer det sig egentligen att männen dör i förtid, trots att de ofta beskrivs som “vinnarna” i ett patriarkaliskt samhälle? 

- Vi har vant oss vid att betrakta mannen som en sorts förbrukningsvara, säger Per Folkesson, mansforskare vid högskolan i Karlstad som forskat på mäns och kvinnors reaktionsmönster i kriser. Männen är de som kliver in först i huset när det brinner, för att rädda kvinnor och barn. Sitt eget liv har han lärt sig att  sätta i andra rummet. 

Mannens riskbeteende sägs vara en av orsakerna till den kortare livslängden. Men hur kommer det sig att han är beredd att betala mer än fyra år av sitt liv för lite spänning? 

Claes Hultling vet. Fram till han var trettio år utsatte han sig ofta och gärna för risker. Kalkylerade sådana – trodde han. Han hoppade fallskärm, körde motorcykel, seglade snabbt. Men så en dag dök han på för grund vatten och slog huvudet i en sten. Sen dess är rullstolsburen och förlamad från midjan. - Jag har aldrig accepterat min ryggmärgsskada, säger Claes Hultling. Men de där sekunderna då adrenalinet rusar till, de går inte att slå.  

Det ligger i mannens natur att utmana sina gränser. Att ta risker, konkurrera och visa sig stark, menar biologerna. Och de är också därför som han dör tidigare än kvinnan. Men Maria Danielsson, på Socialstyrelsen, säger att man också kan skönja andra mönster än biologiska när det gäller mannens livslängd.
- När männen tar efter kvinnors livsmönster och t ex börjar ta större ansvar för barn och familj, då ökar också hans livslängd. Han börjar använda cykelhjälm, slutar gå ut på krogen, börjar värdera sitt liv och sin hälsa på ett annat sätt och lever därför längre.
- Vi kanske måste börja fråga oss om den status som mannen har i samhället verkligen är så hälsosam. Priset han betalar är faktiskt ganska högt – flera år av sitt liv. 

Ett program om mannen som risktagare, räddare och förbrukningsvara.  

Reporter: Siri Ambjörnsson

14/1: ”Frånskild pappa på dekis - om ohälsan bland frånskilda män”. 

-Jag var som en trevlig gäst i mitt eget hem, säger Anders om sin egen frånvaro i sin familj. Medan hans fru skötte barnen och hemmet lade Anders all sin tid på jobbet och karriären. Först när skilsmässan var ett faktum insåg Anders hur dålig relation han egentligen hade till sina barn.

– Jag höll på att tappa fotfästet totalt, säger Anders om de första åren efter skilsmässan. 

Då läkaren Hans Hallberg studerade alla personer som avlidit i Borlänge kommun under slutet av åttiotalet upptäckte han en grupp som markant skilde sig från de andra: ensamboende män som gått igenom en skilsmässa. Dessa var kraftigt överrepresenterade i gruppen för tidigt döda män. Hur kommer det sig att en man ofta klarar en skilsmässa så mycket sämre än kvinnan?

- För män kan en skilsmässa ofta vara direkt hälsofarlig, säger Hans Hallberg. De saknar de sociala nätverk som kvinnor har och utan en regelbunden kontakt med barnen blir mannnen lätt isolerad och börjar leva ett allmänt osunt liv.  

Ett program om mannen efter skilsmässan. Om att vara en frånvarande pappa, om skuldkänslor och isolering. Och om begreppet psykosocial död.  

Reporter: Maria Sveland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".