Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sommarens nya program

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 16.05

Måndagen den 22 juni börjar P1:s sommartablå rent officiellt, men redan på midsommar får vi ta del av sommarens nya programserier.

Här bjuder vi på några av sommarens radio-smultron.

Fler programtips kommer så återkom gärna!

Midsommarafton:

Heliga Familjen sändes första gången sommaren 2008 och nu kommer den andra omgången.  Heliga Familjen kommer att fortsätta granska familjelivet i sömmarna och utmana påståendet att den lilla trånga kärnfamiljen, med sina begränsande könsroller, skulle vara något naturgivet och oföränderligt.

I år tar programserien upp varför vi egentligen skaffar barn, varför pappaskap är så liktydigt med frånvaro medan moderskap förknippas med självuppoffring, hur familjelivet påverkas av prylfrossa och renoveringshysteri och hur det kan kännas att växa upp med homosexuella föräldrar.

På spaning efter Europa: På jakt efter Europas identitet
Europa, en femtedel av världens yta. Några hundra miljoner invånare. Modernismens vagga, kolonialismens moder, två världskrig. Den europeiska historien rymmer stordåd och gigantiska fiaskon. Och vi européer vilka är vi egentligen? Och har vi en gemensam själ, tanke, identitet eller är det de nationella identiteterna som utgör Europa?

Midsommardagen:

Äntligen är det dags! Sommar i P1 - en och en halv timmes sommarprat med musik. Varje dag en ny vär(l)d!

Med start den 20 juni sänds Sommar i P1 varje dag kl 13.00.

Bokcirkeln ger dig chansen att läsa klassikerna i sällskap med författare och cirkelledaren Maire Lundström. Mellan 20/6- 13/7 läser Mohamed Omar, Majgull Axelsson och Åsa Larsson Joseph Hellers Moment 22 och 18/7- 24/8 läser Anna Hallberg, Agneta Klingspor och Leif GW Persson Cora Sandels Alberte-trilogi.

Vecka 26:

Samtalet är en serie intervjuprogram där Martin Dyfverman och Katarina Hahr möter människor som berättar om sina liv och drivkrafter. Varje människa har en egen unik berättelse. Katarina och Martin väljer personer dom är nyfikna på och det blir ofta samtal som tar oväntade vägar.

Präst och kyrkoherde Olle Carlsson reder, tillsammans med sina gäster hemma vid köksbordet på Högbergsgatan, ut konsekvensen och omständigheterna kring olika moraliska dilemman i livet. I programmet finns inget rätt eller fel samtalet förs utifrån de medverkandes egna erfarenheter och relationer och synpunkter till dagens ämne. Vad kan vi lära oss av livet?

Tillsammans med författaren och mytjägaren Peter Olausson letar programledaren Tobias Svanelid efter folkliga missförstånd, faktoider och myter. I Mytjägarna hör du om ättestupor och kokta grodor, om guldfiskars minne och Hamlets dödskalle, om Einsteins tankspriddhet och vitmossa, om Marie Antoinettes kakor och Karl XII:s kåldolmar och mycket, mycket annat!

Följ med Per Naroskin som går på djupet i ämnet skratt. "Vi har en medfödd beredskap att låta andras känslor ge resonans i oss själva. Sätter man två små barn bredvid varandra och den ena börjar gråta så kommer med stor sannolikhet den andra också att göra det strax. Och samma sak om den ene börjar skratta. Skratt är ännu mera smittsamt än gråt eftersom vi så gärna vill skratta och ha kul."

Sommarens matprogram med klimatsmart mat
- Att vara klimatsmart är för mig att leva så vettigt som möjligt så att världen inte far illa - att ta fram mitt sunda förnuft när jag handlar och leva gott på goda råvaror som är i säsong, säger kocken Alexandra Zazzi som kommer att bjuda på klimatsmarta recept i Meny med Alexandra Zazzi.

Även Allvarligt talat återkommer denna sommar. Bob Hansson, Kristina Lugn, Marcus Birro och Elsie Johansson kommer att svara på era funderingar eller svårigheter att bearbeta livets olika sammanhang. Det handlar om allt ifrån att vilja vara närvarande farfar, självvald ensamhet, eller varför det gått inflation i att pussas och kramas - till och med hos frisören.

Vecka 27:

Finland och Sverige har en lång gemensam historia som präglat våra identiteter och vår syn på varandra. På en resa kors och tvärs över Östersjön möter vi sverigefinnar och finlandssvenskar, sverigehatare och finlandsälskare, krigsveteraner och arbetskraftsinvandrare. Hurrare och finnjävlar lyfter locket av den svensk-finska grytan och låter känslorna bubbla upp.

Vecka 28:

I ett Sverige där föreningslivet verkar spela allt mindre roll för samhället finns det fortfarande drygt en halv miljon människor som jobbar ideellt inom idrottsrörelsen, dag ut och dag in.
De gör det för att de älskar sporten. 
Sportens eldsjälar handlar om de som spolar isen och klipper gräset, knattetränarna, de som river biljetter och säljer kaffe utan ekonomisk ersättning.

Vecka 29:

De kom flyttande ovan odlingsgränsen, där nästan bara potatisen växte. De var äventyrare och lockades av skattefriheten men i gengäld krävdes uppodling av myrmark och skog.
Nybyggarna är en reportageserie om människor vid vägs slut. Om järnvägsrallarna Eviga leendet och Långe David. Och om vattenrallarna som sprängde och byggde dammar till det nya  välfärdssamhället.

Vecka 30:

Alla val får konsekvenser. Även om vi inte väljer får det följder. I sommarserien Det svåra valet blottläggs några av de svåra och ofta osynliga val som varje dag fattas i vården och socialpolitiken. Det handlar om val som bygger på luddiga, förlegade eller frånvaro av principer men vars konsekvenser ändå slår stenhårt i verkligheten, för de som drabbas. I fyra reportagebaserade program tar vi oss an känsliga frågeställningar kring förbudet mot dödshjälp, abortgränsen, visionen om det narkotikafria samhället och osynliga prioriteringar i vården. Vilka gränser
finns? Hur sätts de? Och hur prövas de i verkligheten?

Vi flyttar ihop och vi flyttar isär. Någon flyttar in på servicehus, samtidigt som någon annan flyttar till sin första lägenhet. Men vad som än ligger bakom flytten, är den en resa fylld av känslor.  Kartonger som fylls av solkiga minnen och ljusa förväntningar. Dammiga hörn som städas ur, dörrar som stängs och nya som står på glänt. Rum som får ny färg, liv som byter skepnad.
I Flytten tar vi dig med upp på flyttlasset, bland banankartonger och målarburkar. Där möter du Martin, Andrea, Annika, Emma och Berta - människor som tar avsked från det gamla och säger hej till det nya.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".