Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungern 1956 - Uppror och flykt

Publicerat måndag 18 september 2006 kl 14.44
1 av 4
2 av 4
De kängor och väska som Edit Friedrich använde i flykten från Ungern 1956.
3 av 4
Avsked. Foto från den fasta utställningen på Terrorns Hus i Budapest
4 av 4
Åk hem ryssar! Bild från OSA, Open Society Archives

 Del 1 av 3: P1 söndag 24 september kl. 13.05 och 25/9 kl. 15.25 samt 26/9 kl. 01.20

I serien Ungern 1956 hör vi röster om frihetskamp och massflykt. En programserie till minne av det ungerska upproret för 50 år sedan.

För 50 år sedan revolterade ungrarna mot den stalinistiska regimen, och i ett slag vändes hela världens ögon mot landet mitt i Europa.

Under upproret miste mer än 20 000 människor livet och 200 000 ungrare gick i landsflykt när revolten krossades av sovjetiska stridsvagnar. För Sveriges del innebar Ungernkrisen en av de största flyktingvågorna efter andra världskriget. Flyktingarna mottogs här som hjältar.

Tre söndagar hör vi ögonvittnen som var med om strider på Budapest gator, historiker som öppnat hemliga arkiv och flyktingar som fick lämna sina familjer utan att veta om de någonsin skulle ses igen.

Dénes Hunkár berättar i programmet om hur han ända sedan unga år arbetat för humanitära organisationer. Bland annat arbetade han för Svenska Röda Korset med Valdemar Langlet och Raoul Wallenberg.

Del 2 av 3: Revolten slås ned. Massflykt ut ur Ungern
P1 söndag 1 oktober kl. 13.05 och 2/10 kl. 15.25 samt 3/10 kl 01.20

Efter några dagar av frihet och hopp slogs ungrarnas revolt ned av Sovjet den 4 november. 200 000 flydde landet under bara ett par månader.

Gränsvakter och civila hjälpte människor att hitta rätt när det gick i oländig terräng över gränsen. Busschaufförer i Budapest ”kapade” bussar som de fyllde med invånare som i all hast packat ihop det allra nödvändigaste. När bussarna sen övergivits i gränstrakterna returnerades dem till huvudstaden.

En av de som flydde var Edit Friedrich. I ett par skidpjäxor gick hon över gränsen till Österrike tillsammans med man och svärföräldrar för att sen komma till Sverige.

I programmet hör vi också historiker Istvan Rév berätta om de intervjuer CIA gjorde med flyktingar för att skapa sig en bild av vilka värderingar människor hade i ett kommunistiskt land. Intervjuerna översattes till engelska. Snart finns de långa berättelserna om enskilda flyktingöden tillgängliga på internet.

Del 3 av 3: Hjältar kommer till Sverige
P1 söndag 8 oktober kl. 13.05 och 9/10 kl. 15.25 samt 10/10 kl. 01.20

Till Sverige kom 8 000 ungrare som flyktingar. Speciella uttagningsdelegationer reste till lägren i Österrike och värvade arbetskraft till bland annat den svenska industrin.

I den tredje och sista delen om Ungernrevolten hör vi hur deras mottagande blev i Sverige. Maria som var 18 år när hon kröp över gränsen till Österrike 1956 berättar att folk vinkade åt henne från bussar och att de fick anonyma gåvor i tvättstugan. Idag bor hon åter i Ungern efter mer än 40 år i Sverige och ser stora skillnader i hur landet förändrats.

Producent: Gunilla Nordlund

The Institute for the History of the 1956 Hungarian Revolution
www.rev.hu

 

Ytterligare program i P1 i anslutning till uppmärksammandet av revolten i Ungern 1956

Vi dör för Europa. Ungernrevolten i Sveriges Radio.
P1 onsdag 11/10 kl 20.03

Under de dramatiska vintermånaderna 1956 kunde radiolyssnarna följa den ungerska frihetskampen i så gott som varje nyhetssändning. SR Minnens Malin Bergman har sammanställt ett program om Ungernrevolten utifrån TT:s rappporteringar.

SR Minnen har samlat ihop ett tiotal program ur arkivet om Ungerns frihetskamp att lyssna på. Hör det klassiska reportaget av Kurt Andersson när han som förste reporter tar sig in i Budapest och Barbro Alving som möter en ungersk flicka på flykt från det sovjetiska förtrycket i Ungern. sverigesradio.se/srminnen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".