Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ungern 1956

Ungern 1956 - Mer om program ett

Publicerat tisdag 19 september 2006 kl 16.36
1 av 2
Dénes Hunkár
2 av 2
Frigyes Udvardy

Dénes Hunkár berättar i programmet om hur han ända sedan unga år arbetat för humanitära organisationer. Bland annat arbetade han för Svenska Röda Korset med Valdemar Langlet och Raoul Wallenberg.

Den 28 juli 1950 blev han förd till hemliga polisens högkvarter i Budapest. Han anklagades för spioneri eftersom han just då arbetade för UNICEF. Efter 60 dagar av förhör och tortyr orkade han inte stå emot längre utan skrev på de papper man gav honom. Domen blev livstids fängelse fastän åklagaren krävde dödsstraff. Efter sex år i olika fängelser släpptes han efter påtryckningar från Förenta Nationerna.

Än idag har Dénes Hunkár sviter efter dessa år i form av mardrömmar. Efter systemskiftet när man öppnade de tidigare hemliga arkiven bad Dénes Hunkár att få titta i sina akter och fann att han hade varit bevakad av säkerhetstjänsten ända fram till 1990. Även när han arbetade i Indien.

Dénes Hunkár blev frisläppt 15 dagar innan den ungerska revolutionen bröt ut i oktober 1956 och var bara en av de många tusen ungrare som fängslades under den stalinistiska diktaturen med Mátyás Rákosi i spetsen.

Idag har forskare tillgång till tidigare hemligstämplade arkiv. Miljontals handlingar ända fram till 1989 är tillgängliga för forskare. Csaba Békés är forskare och historiker på ”Institutet för 1956 års revolutions historia”.  (se länk nedan) Han berättar bland annat att man tidigare fokuserade forskningen på Budapest eftersom de väpnade striderna var där. Men nu visar forskning att det var en nationell rörelse.

En av de som stred på gatorna 1956 är Frigyes Udvardy. Han är i dag 67 år och bor kvar i samma lägenhet som han och hans sju syskon växte upp i. När han var 17 år sprang han och några av hans bröder ut för att se på demonstrationerna. Det fick förödande konsekvenser för familjen. Hans 15 årige bror blev sedd av en granne och tvingades att fly efter att revolutionen slogs ned av Sovjet.

Fridgyes Udvardy är idag starkt engagerad i revolutionen. Han studerar de publikationer som kommer ut och säger att en av hans livs största upplevelser var att få delta i revolutionen. Han berätttar mer än gärna och besöker idag skolor för att ge dem en bild av historien.

På något märkligt sätt, berättar han, lyckades han vara med under många av de viktigaste händelserna. Från att inte veta vad en demonstration var hann Fridgyes Udvardy vara med om både den fredliga manifestationen, skottlossningen vid Radion och massakern vid Parlamentet. Han berättar i programmet om de historiska dagarna som gick från kamp och förhoppningar till flykt och separation. Själv stannade Fridgyes Udvardy kvar i Ungern och blev precis som 23 000 andra dömd för sin delaktighet i revolutionen.

 

The Institute for the History of the 1956 Hungarian Revolution
www.rev.hu  

Tillbaka till sidan för: .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".