Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungern 1956 - mer om program 2

Publicerat fredag 29 september 2006 kl 14.44
1 av 2
Lars Orup
2 av 2
István Rév Open Society Archives Budapest

Tidigt på morgonen den 4 november, knappt två veckor efter revolutionens utbrott, marscherade stora ryska truppstyrkor in i centrala Budapest och överraskade ungrarna. Striderna kom att kräva många tusen ungrares liv.

Den av folket omtyckte reformkommunisten Imre Nagy hade bara en dryg vecka tidigare utsetts till premiärminister. Nu tillsatte Sovjetunionen en ny sovjettrogen ungersk regering med János Kádár i spetsen och Imre Nagy tvingades att fly. Han sökte asyl på den jugoslaviska ambassaden, fick löfte om fri lejd men sattes i husarrest i Rumänien. Två år senare avrättades Imre Nagy.

I programmet hör vi Lars Orup berätta om hur han tillsammans med Barbro Alving lyckades ta sig in i Budapest mitt under revolutionen. De var bland de allra första västerländska journalister som tog sig in i Ungern. Där träffade de János Kádár som bland annat berättade att fria val inte var nödvändigt eftersom de hade folkets stöd. Den nya regimen under János Kádár utförde under de närmaste åren massarresteringar av de som varit aktiva under revolutionen. Över 20 000 människor fängslades och hundratals avrättades.

Istán Rév är historiker vid Open Society Archives i Budapest. Han berättar att ungrarna hela tiden trodde att hjälp var på väg från väst. Bland annat gick rykten om att man sett trupper vid den ungerska gränsen och att man sett amerikanska flygplan över Budapest. Den amerikanska radiostationen Radio Free Europe spridde också rykten om att hjälp var på väg. När ungrarna så småningom insåg att ingen hjälp skulle komma och att kommunismen var där för att stanna flydde tusentals ungrare. Paradoxalt nog, berättar István Rév, innebar det också att många av de ungrare som blev kvar i landet valde att kompromissa med sina principer och arrangera sig med det kommunistiska systemet. Av den anledningen kom händelserna från 1956 att tigas ihjäl i Ungern fram till 1989.

Under flykten i de Österrikiska uppsamlingslägren passade CIA på att intervjua ungrarna. Kunskapen om hur vanligt folk levde i de kommunistiska länderna var mycket bristfällig under det kalla kriget. Nu såg den amerikanska underrättelsetjänsten chansen att få tillgång till stora mängder tillförlitlig information om hur livet getaltade sig för vanliga människor i det kommunistiska Österuropa. Intervjuerna som är både långa och ingående kommer att läggas ut på OSA hemsida den 4 november till minne av Ungernrevolutionen.

I programmet hör vi också Peter Kádár och Edit Friderich, två av de många ungrare som flydde landet för att sen bosätta sig i Sverige.

Länk: Open Society Archives: http://www.osa.ceu.hu/ .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".