Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Örebroprofessor kritisk till lång köttförvaring

Publicerat fredag 16 november 2007 kl 12.35

Snart kan kött hållas färskt i mer än fem månader, genom nya sorters syrefria förpackningar som ska underlätta vid långväga transporter. Den svenska detaljhandeln har höga förväntningar på den nya tekniken, men Marie-Louise Danielsson Tham, som är professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet är skeptisk till utvecklingen.

Det är ett franskt företag som utvecklat den nya tekniken som går ut på att köttet först steriliseras och att syret helt tas bort ur förpackningen. Det är något som öppnar möjligheterna för långväga transporter utan att köttet behöver frysas. Det rimmar illa med dagens miljömedvetna tänkande om att maten ska vara närproducerad, tycker professor Marie-Louise Danielsson vid Örebro Universitet.

Dessutom tror hon att näringsämnena försvinner, och att det är bättre att äta ett näringspiller än kött som förvarats i fem månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".