Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lindeflicka försvunnen

Sen anmälan kan försvåra polisarbetet

Publicerat torsdag 21 februari 2008 kl 16.06

Trots att socialtjänsten förstod att tonårsflickan i Lindesberg var borta så dröjde det innan hon anmäldes försvunnen hos polisen. Varför man valde att vänta har socialtjänstens Bella Kronman inget svar på. Nu har polisen kopplat in sin expert på hedersrelaterade problem som ett av de spår man jobbar med. På torsdagkvällen hade polisen fortfarande inte fått in några tips om var flickan kan finnas.

Flickan skulle ha flyttat hem igen den 7 januari. Allt tyder på att hon aldrig gjorde det. Enligt polisanmälan som kom in en månad senare är hon spårlöst borta.

Familjen uteblev från möte
Att flickan och mamman hade en konflikt var känt av socialtjänsten, som hjälpte henne med en akut lägenhet. När den lösningen upphörde skulle flickan flytta hem igen. Familjen fick en kallelse till ett möte med socialtjänsten men uteblev från det mötet. Bella Kronman, chef för individ och familjeomsorgen kan inte förklara varför ingen från socialtjänsten tog kontakt med flickan när de inte kom till det avtalade mötet. Istället skickades ett brev med en ny kallelse.

Först tre veckor senare, efter att skolan hört av sig, förstår alltså socialtjänsten att flickan är borta. Sen dröjer det ytterligare fyra dagar innan hon anmäls som försvunnen hos polisen. Att tre veckor är en lång tid om man har en konflikt, det håller Bella Kronman med om.
– Det kan jag också tycka, men det är vår bedömning att det var inte en sån allvarlig situation, säger Bella Kronman.
När socialtjänsten förstod att mamman uppmanats av skolan att efterlysa flickan hos polisen så väljer socialtjänsten att avvakta ytterligare fyra dagar. Varför de väljer att vänta kan Bella Kronman inte svara på.

Hedersproblematik utreds
Nu har polisen kopplat in sin expert på hedersrelaterade problem i utredningen som ett av de spår man jobbar efter. Mats Alexandersson berättar att han ska hjälpa Lindesbergspolisen i hur man kännder igen ett hedersrelaterat brott.
- Om det är våld i nära relationer så finns det i regel ånger eller skuld med i bilden, berättar Mats Alexandersson. Om det däremot är frågan om hedersrelaterat våld så kan det var organiserat. Man är samstämmig och det är världens bästa teatater, säger Mats Alexandersson.

Att anmälan dröjde flera veckor kan försvåra polisens arbete.
– Brott är färskvara. Får det gå ett antal dagar finns det risk att vi tappar information, säger Mats Alexandersson.

Tidigare rapportering om den försvunna flickan:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".