Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Välkomnar beslut om vaccinering

Publicerat tisdag 26 februari 2008 kl 14.45

Hans Fredlund, smittskyddsläkare vid Örebro läns landsting, tycker att det är positivt att Socialstyrelsen beslutat att vaccin mot viruset som kan orsaka livmoderhalscancer ska ingå i det allmänna barnvaccinprogrammet.

Socialstyrelsen beslutade på tisdagen att vaccin mot infektion med humant papillomvirus (HPV) ska ingå i det allmänna barnvaccinprogrammet för att förhindra framtida fall av livmoderhalscancer.
Förslaget ska nu ut på remiss. Först när svaren har kommit in, senast den 9 april, är det möjligt att säga något om hur lång tid det kan ta innan vaccineringen inleds.
400 miljoner
Totalt kommer det nya vaccinet att kosta samhället cirka 400 miljoner kronor om året. Då ingår bland annat de särskilda uppföljningsprogram som landstingen ska hålla i.
Hur notan ska fördelas mellan kommunerna, landstingen och staten blir en förhandlingsfråga.
Som tidigast kan programmet börja realiseras efter sommaren i år. Det innebär att flickor som från och med i höst går i årskurs fem och sex kommer att vaccineras. Äldre flickor kommer inte vaccineras via skolhälsovården, men kan få vaccinationen på eget initiativ till reducerat pris.

Andra länder
Många andra länder är i färd med att ta ställning till införandet av HPV-vaccination och några har redan gjort det. I USA vaccineras exempelvis flickor i 11-12-årsåldern, följt av en andra dos efter två månader och en tredje efter sex månader. I Australien vaccineras flickor i 12-13-årsåldern. Österrike vaccinerar både flickor och pojkar 9-15 år, samt kvinnor 16-26 år, medan Italien har beslutat att vaccinera flickor vid 12 års ålder från och med i år.

I Frankrike, Holland, Belgien och Tyskland finns möjlighet att få ersättning för vaccinationskostnaden via vissa försäkringsbolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".