Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstingsråd lever på pensioner

Publicerat måndag 3 mars 2003 kl 08.06
De tre politiker som vid nyår lämnade sina poster som landstingsråd eller oppositionsråd inom landstinget räknar med att i år framför allt försörja sig på pension från landstinget. Detta trots att ingen av dom är mer än 55 år. Socialdemokraten Sölve Persson som nu bland annat har politiska uppdrag i Kumla kommun räknar med att få ut drygt 25 000 i månaden av sin landstingspension.
Raul Björk som fortfarande har många uppdrag inom landstinget räknar med att få 23 000 i månaden och kristdemokraten Lars-Axel Nordell som nu framför allt arbetar för sitt parti på riksnivå räknar med att få ut minst 20 000 kronor av sin landstingspension i år. Sölve Persson har i år rätt till en så kallad visstidspension från landstinget på 29 593 kronor i månaden. Raul Björk har rätt till 29 654 kronor och Lars-Axel Nordell har rätt till 28 310 kronor. Hur stor pension de är berättigade till beror på hur länge de varit landstingsråd/oppositionsråd och hur stor deras inkomst har varit från landstinget under de två senaste åren. Visstidspensionen minskas om de får annan inkomst. Men 9 850 kronor i månaden har de rätt att tjäna utan att pensionen minskas. Den siffran motsvarar tre basbelopp per år. Vi tar Sölve Persson som exempel: Han räknar med att i år ha en inkomst från sina nuvarande uppdrag på 14 000 kronor. När pensionen ska beräknas har han rätt att från sina nya inkomster dra bort 9 850. Kvar blir då 4150. Det är den summa som den ursprungliga visstidspensionen (29 593) ska minskas med. Resultatet blir då att Sölve Perssons pension i år blir 29 593-4 150 = 25 443.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.