Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
örebro

Werme försvarar arvode

Publicerat torsdag 6 mars 2008 kl 17.16

Kommunalrådet Staffan Werme (fp) försvarar att  kommunfullmäktiges ordförande Lars O Molin (kd) blir arbetande styrelseordförande för örebroevenemanget Bernadottejubiléet 2010. Vi har tidigare berättat att vänsterpartiets Murad Artin kritiserat arrangemanget, som han kallat för kungafjäsket.

Lars O Molin får över 7 000 kronor i arvode i månaden för sitt sidouppdrag. Vänsterpartiet i Örebro har kritiserat arvodets storlek som man menar kostar för mycket skattemedel och överstiger de flesta andra arvoden som betalas ut till ordföranden i kommunala nämnder och styrelser. Men Staffan Werme tycker att Lars O Molins arvode på drygt 7 000 kronor för fyra dagars jobb i månaden är skäligt eftersom uppdraget kommer att ta mera tid och innehålla flera internationella kontakter. Staffan Werme jämför uppdraget med att vara nämndordförande som har samma arbetstid och samma arvode. Lars O Molin själv försvarar sitt arvode och tycker inte det är rimligt.
– Jag har inte brytt mig om hur stort arvodet ska vara, men jag tycker det är lämpligt att det utgår ett arvode, säger Lars O Molin.

Kopplingen till kungen tonas ner
Enligt Lars O Molin går planeringen av Bernadottejubiléet nu in i ett nytt skede. En ny projektledare tas in på halvtid som vill tona ner kopplingen till kung Bernadotte, och till viss del ändra fokus.
– Vi ska få en tydligare inriktning på demokrati, fred och frihet, säger Lars O Molin som även tänker se över samarbetspartners och fördjupa samarbetet med universitetet.

Republikansk yra
Västerpartiet i Örebro startar ett republikanskt alternativ till Bernadottejubileet 2010. Det alternativa evenemanget ska peka på den okunskap, det envälde och de krig som monarkin, enligt vänsterpartiet, representerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".