Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
länet

Förslag om strandskyddet ska ut på remiss

Publicerat måndag 10 mars 2008 kl 17.02

Kommunerna ska själva få bestämma vilka områden vid vatten som ska undantas från strandskyddet. Det är innehållet i ett förslag från miljödepartementet som ska ut på remiss nu i vår.

Kommunerna måste följa lagen och lagstiftningen ska bli tydligare om på vilka grunder man får ge dispens. 
Länsarkitekt Eva Kåverud tycker att förslaget är bra:
-Kommunerna är närmare verkligheten och förhoppningsvis blir det ett bättre beslut då.  

Förutsättningarna är väldigt olika beroende på hur mycket vatten man har i en kommun och vilket befolkningstryck det är, flera av de mindre orterna i Örebro län vill erbjuda strandnära boende för att locka nya invånare, men hittills har strandskyddsbestämmelserna satt stopp för en del exploateringar.

Nu vill regeringen ge de små kommunerna större möjligheter till landsbygdsutveckling, bara man följer lagen och säkerställer viktiga naturvärden och allmänhetens tillgång till stränderna. Länsstyrelsen får också en tydligare roll att granska kommunernas dispenser.

I Askersund vill man bygga strandnära i Edö, Eva Kåverud tror inte att man kommer att få lättare att bygga innanför strandskyddet med den nya lagen.
-Såvitt jag förstår den sammanfattning jag har tagit del av så kommer det att bli ungefär samma förhållanden som det är i dag, i och med att det ligger inom ett riksintresseområde. Och man ska ha en restriktivitet att bygga utmed Vätterns stränder.

Det nuvarande strandskyddet infördes 1975 och gäller vid alla sjöar, vattendrag och kuster. Avsikten är att främja allemansrätten och det rörliga friluftslivet, samt säkra livsvillkoren för växter och djur som är beroende av strandmiljöerna.

Skyddet innebär att bebyggelse inte får uppföras inom 100 meter från stranden. Antalet dispenser är dock stort, cirka 4 000-5 000 per år.

Enligt det nya förslaget från miljödepartementet skulle kommunerna få rätt att upphäva skyddet i vissa områden som pekas ut som lämpliga för ”landsbygdsutveckling”. Det skulle också bli lättare att få uppföra nya byggnader i anslutning till befintliga byggnader.

Förslaget går nu ut på remiss fram till juni 2008. En eventuell proposition kan sedan presenteras i oktober-november 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".