Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tonårsaborterna ökar

Publicerat onsdag 19 mars 2003 kl 14.30
Antalet tonårsaborter har ökat kraftigt det senaste året. I landet som helhet steg andelen aborter bland 15-19-åringar med 12 procent förra året. Även i Örebro län steg andelen tonårsaborter, men ökningen var mindre än i landet som helhet, nämligen 4 procent. Den siffran innebär att 26 av 1000 tonårstjejer i Örebro län genomgick abort förra året. Det visar siffror från Socialstyrelsen.
Tonårsflickorna i Örebro län är flitiga användare av de omdiskuterade abortpillren, så kallad medicinsk abort. 62 procent av tonårsaborterna i länet sker med abortpiller. Det senaste året har användandet av abortpiller sjunkit med 5 procent, men det ligger ändå högt över riksgenomsnittet där 40 procent av tonårsaborterna görs med hjälp av abort piller. Enligt socialstyrelsens expert i abortfrågor, Viveca Odling, går det inte att peka på några speciella faktorer, som kan förklara varför tonårsaborterna fortsätter att öka. Men det är inte bara tonårsaborterna som ökat i Sverige. Den totala andelen aborter ökade något det senaste året. Från 18,7 till 19,6 per tusen kvinnor.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".