Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kriminalvården bättre på att behandla intagna med narkotikaproblem

Publicerat måndag 1 september 2008 kl 17.54

Det är färre fångar som gör nya brott efter att de genomgått kriminalvårdens behandlingar mot narkotikaproblem. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Sveriges Radio Örebro har pratat med en av de fångar som sitter på Kumlafängelset och som genomgått program mot drogmissbruk och våldsamt beteende. Han är nöjd med programmet och tror på en framtid.
- Jag sitter för våldsbrott och våldsbrottet i sig hade aldrig uppkommit om det inte varit för mitt drogmissbruk.
Därför tog jag beslutet att hamna på en behandlingsavdelning för att få bukt med mitt missbruk och därav får bukt med min våldsproblematik, säger fången på Kumlafängelset. 

Sex av tio som tas in på fängelse är narkotikamissbrukare. Och missbruk leder till kriminalitet, och det är Kriminalvårdens uppgift att åstadkomma den förändringen.

Den fånge som Sveriges Radio Örebro har pratat med är en av de som vill bryta sitt beteende. Men alla som vill får inte möjligheten, för platserna är få. På Kumlaanstalten finns 24 platser på motivationsavdelningen, även om arbetet visar positivt resultat.

11 procentenheter fler av fångarna som gått programmen klarar sig, jämfört med de som inte gjort det. Det gäller främst män och de över 30 år.

Även om vår fånge på Kumlafängelset efterlyser mer kunskap hos personalen, är han nöjd och tror att han kommer att klara sig i framtiden
- Jag hoppas det, det är min målsättning.  Samtidigt finns ju rädslan där att det kan gå åt helsike. Men jag tycker själv att jag har så pass mycket i min ryggsäck nu att jag kommer att kunna leva ett sunt liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".