Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i industri på Sjöhagsvägen 14 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
(Publicerat idag kl 11.22)
P4 Västmanland

Testikelcancer kan bero på miljögifter hos mödrar

Publicerat tisdag 3 juni 2003 kl 17.54
Miljögifter hos mödrar kan ligga bakom att deras söner i 30-årsåldern utvecklar testikelcancer. Det visar en studie som gjorts under ledning av cancerläkaren Lennart Hardell vid Universitetssjukhuset i Örebro. Studien har publicerats i en amerikansk vetenskaplig tidskrift.
Forskarlaget har studerat 61 svenska män med testikelcancer och 58 jämnåriga friska män som hämtats ur befolkningsregistret. Samtidigt togs blodprover på männens mödrar, där forskarna letade efter spår av miljögifter. Lennart Hardell säger att man inte kunde se några skillnader i männens prover. Däremot hade mödrarna till männen med testikelcancer signifikant högre halter av miljögifter som PCB och hexaklorbensen i blodet, säger Hardel. - Det vi fann stödjer hypoteserna som diskuterats i några år om att miljögifter påverkar genital missbildning hos pojkar. Det visar att man måste ta miljögifterna på allvar, säger Lennart Hardell till TT. Studien knyter också an till diskussionerna kring den minskade fertiliteten bland män i västvärlden, som också misstänks ha med miljögifter att göra.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".