Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
örebro

Örebropar riskerar utvisning

Publicerat torsdag 11 december 2008 kl 15.52

(uppdaterad kl 17.24)
En namninsamling pågår för två makar från Örebro som ska utvisas till Irak. Kvinnan är gravid i sjätte månaden och paret har varit i Sverige i fyra år. Den mesta tiden har de bott i Vivalla i Örebro. Nu ska båda utvisas till Irak och paret är mycket rädda för vad som väntar när de kommer dit. 

Det är inte kriget i Irak de är rädda för, utan för kvinnan Sazgars familj som hotat att döda henne eftersom de menar att hon gift sig med fel man. Pastor Bengt Sjöberg är makarnas juridiska ombud.
– De har ända sedan de kom till Sverige berättat om hot om hedersrelaterat våld, därför att de har gift sig av kärlek och inte som släkt och klan vill, säger Bengt Sjöberg.

Förda till förvar
Makarna har varit i Sverige i fyra år och har mestadelen av tiden bott i Vivalla. De har försörjt sig som städare parallellt med att de studerat svenska. Båda planerar att komplettera sina utbildningar som socionom respektive ingenjör. Men för några veckor sen kallades de till polisstationen i Örebro för att diskutera sina tillfälliga uppehållstillstånd. Vid besöket på polisstationen blev de tagna i förvar och förda till Flen i väntan på utvisning.

Inlagd på sjukhus
Särskilt Sazgar som är gravid i sjätte månaden mår mycket dåligt och är inskriven på psykistriska kliniken i Eskilstuna. Hon säger till Sveriges Radio Örebro att hon mår mycket dåligt. Hon har även fått ett intyg från överläkaren på kliniken som menar att utvisningen som är planerad till fredag måste skjutas upp. Läkaren vädjar att utvisningen skjuts upp tills hon mår bättre och risken för fosterskada undviks.

Demonstration för paret
En advokat jobbar på fallet och på torsdagskvällen hålls en demonstration i Stockholm där Sazgars fall tas upp. Kanske kan det hjälpa, hoppas Sazgar. Riksföreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime står bakom både namninsamlingen och demonstrationen i Stockholm.

Polisen håller inte med
– Den bild som framställts av polisens agerande när Sazgar och Ardashir togs i förvar för några veckor sedan, stämmer inte med verkligheten. Det menar en av de poliser som var med när paret kom till polisen i Örebro. Enligt honom har makarna vetat i drygt en månad vad mötet skulle handla om, och avvisningsbeslutet har legat fast sen länge. Polisen menar att partet borde ha återvänt till hemlandet Irak för länge sedan, eftersom de inte har giltiga skäl att stanna i Sverige och därmed vistats här illegalt i nästan ett år.

Reporter Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".